artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Bodorka NépmesePont meghívására érkezett 2019. január 30-án este a Nadányi Zoltán Művelődési Központba Dr. Agócs Gergely etnográfus, néprajzkutató, népzenész, aki a népmeséről, annak keletkezéséről, az élőszavas mesemondás jelentőségéről tartott előadást, illetve bemutatta a 2018-ban megjelent Pál István mesél című könyvét is, amely egy nemrég elhunyt nógrádi magyar pásztorember mesekincsét mutatja be. KÉPGALÉRIA

A felvidéki származású néprajzkutató kamaszkora óta gyűjt népdalt. Elsősorban dudán, furulyán és tárogatón játszik, de más hangszerek sem idegenek számára. 1997-ben végzett az ELTE néprajz szakán, szakdolgozatát is Pál István személyéből írta. Összehasonlító folklorisztikából doktorált, tagja a Fonó zenekarnak. 2001. óta a budapesti Hagyományok Háza budai központjában dolgozik, mint a Népművészeti Műhely (Közművelődési Tár) vezetője, ugyanitt tizenkét esztendeje vezeti azt a mesemondó tanfolyamot, ahol a Bodorka NépmesePont egyik vezetője, Rácz Anikó is megszerezte mesemondó tudását. Sokak számára ismerős lehet Dr. Agócs Gergely a Felszállott a páva című televízió-műsorból, ahol rendszeresen zsűritag, és mint azt megtudtuk, oktat a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán is. Igyekszik minél szélesebb körben átadni azt a tudást és szemléletet, amit a magáénak tudhat.

A népmese élete régen és ma 22

Nézete szerint a nyelvművelésnek egy nagyon fontos eszköze a mesemondás, ami nem csak a gyermekeknek szól. A mesélés közben olyan árnyalatok születnek meg a beszélt nyelvben, amelyek miatt nem csoda, hogy - akár gyermek, akár felnőtt - hallgatósága tátott szájjal hallgatja a mesemondót. Ez az a szavakkal történő rabul ejtés mozzanata, ami miatt szívesen hallgatjuk a mesét.

Ezen az estén a Zsíros-Bujdos Balázs meséjével örvendeztette meg az etnográfus a hallgatóságot. A közel egy órás, humoros, fordulatos, modern elemekkel átszőtt, részletgazdag, rögtönzésekkel tarkított, interaktív előadás nagy sikert aratott a szépszámú berettyóújfalui közönség körében.

A népmese élete régen és ma 26

Az előadás végén Dr. Agócs Gergely bemutatta a Pál István mesél című könyvét, melyről ezt olvashatjuk a Hagyományok Háza ajánlójában:

"Egy valódi érdekességet, egy rég várt munkát, s egyúttal egy hiánypótló és sokrétű kiadványt tarthat kezében az olvasó. A könyvet kinyitva Pál István (1919 02.25.–2015.03.02. – Madách-díjas nógrádi pásztor, dudás, a Népművészet Mestere) mesekincse tárul az érdeklődők elé univerzális módon: a mesék szöveghű lejegyzésén túl a kiadvány érdekessége, hogy audio- és videomelléklet is tartozik hozzá. A mindösszesen 18 népmeseszöveget és egy bevezető tanulmányt tartalmazó munka új, rendhagyó módon közelít a népmesék világa felé: bizonyos mesék két különböző gyűjtési szituációban is elhangzottak és rögzítésre is kerültek, így pl. a Fehérlófia Mátyás vagy a Betyárlegény két-két változatát is olvashatják és hallgathatják a kötetet megvásárló érdeklődők.

A könyv elején a bevezető tanulmányban Pál István hagyományos műveltségének kereteiről, Pál István mesekincséről, a szövegek közlésmódjáról esik szó, míg a bevezetés utolsó részeként Pista bácsi bemutatkozását izgalmas interjú-szituációként olvashatjuk el."

A könyv megvásárolható a Hagyományok Háza webáruházán keresztül, ára: 3 500 Ft

A népmese élete régen és ma 05

You have no rights to post comments