artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 12. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Immár 80 esztendeje, hogy 1936. november 5-én, 30. születésnapján ültette el Berettyóújfalu főterén, a Bihari Múzeum előtt Kabos Endre azt a tölgyfacsemetét, amelyet a berlini olimpiai győzelme alkalmával kapott. Ennek emlékére és születésének 110. évfordulója alkalmából 2016. november 8-án egy egész napos rendezvénysorozattal tisztelegtünk a háromszoros olimpiai bajnok magyar vívó előtt.

Az események egy rendhagyó múzeumi órával kezdődtek, ahol az érdeklődő diákok megismerkedhettek az olimpiai bajnok Kabos Endre életével. A Kabos Endre Városi Sportcsarnok emléktáblájának megkoszorúzása után, 16 órától a Járási Hivatal Fráter László terme adott otthont annak a kiállításmegnyitónak, melynek háziasszonya Korompainé Mocsnik Marianna, a Bihari Múzeum vezetője volt.

Muraközi István városvezető köszöntőjében elmondta, hogy Kabos Endre fiatal korát Berettyóújfaluban töltötte, bár erről nem sok írásos dokumentum maradt meg. Mégis itt hagyta emlékét, azt az olimpiai tölgyet, amely mára igen nagy lombkoronát növesztett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Magyar Szablyavívó Iskola példaértékű, akik nem csak Debrecenben, de Magyarország több pontján is ápolják a vívás történetét és lelkiekben is tovább viszik, ezért is gondoltunk arra, hogy a mai nap ünnepélyességét a Magyar Szablyavívó Iskola debreceni csoportjának bemutatója tegye még emlékezetesebbé – mondta Korompainé Mocsnik Marianna. A csoportot ifj. Szél Gábor vezeti.

A magyarországi vívósport történetét bemutató kiállítást Dr. Szabó Lajos múzeumigazgató ismertette az emlékdélutánon megjelentekkel.

A kiállítás megtekinthető november 10-ig 8-16 óra között, november 11-én 8–13 óra között a Járási Hivatal Fráter László termében. Kiállításvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás a könyvtár telefonszámán kérhető: 54/ 402-273

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiállításmegnyitó után című könyv bemutatójakövetkezett, melyet Dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója, Szarka Klára fotótörténész, a Magyar Fotótörténeti Társaság elnöke mutattak be. A beszélgetést Dr. Krajczárné Sándor Mária muzeológus vezette.

A kötet azon a hét családi fotóalbumon alapszik, amelyeket Keleti Éva fotóművész, a bajnok unokahúga őriz. A több száz képből kiválogatott fotóanyag egy részét maga Kabos Endre készítette privát élete és sportpályafutása eseményeiről, más részük családi, baráti emlékkép, ám sok fényképet hivatásos fotográfusok, riporterek fotografálták az edzések, utazások és versenyek során.

A könyv nemcsak eredeti fotókkal rendkívül gazdagon illusztrált, hanem egyéb forrásdokumentumokkal is, például a Kabos Endre gyerekkori kézírását őrző levéllel, vagy a sporttársakat megörökítő, aláírt képeslapok gyűjteményével. A kötet kétnyelvű, mind a tanulmányokat, mind az információkban gazdag képaláírásokat megtaláljuk angol nyelven is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments