artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Szintén helyi kötődésű zenekar a Szélső Érték, amely megalakulását tekintve viszonylag fiatalnak számít. Az önmagát hard-beat zenei címkével illető banda hétpróbás zenészekből verbuválta tagjait, együttesi szinten minden tagnak volt már rockosabb előélete. A csapattal kapcsolatban az öreg motoros frontembert, Papp Zsoltit kérdeztük.

 
A fiatalabb olvasók kedvéért talán érdemes lenne pár szóban megemlíteni, hogy ki is az a Papp Zsolti, és mi is volt a Trident és a Szeg? Kezdjük egy rövid történelmi áttekintéssel, kérlek.
 
A Trident 1989-1997 között működött Beretyóújfaluban, melynek alapítótagjaként dobos, majd programozó-énekes/vokalista voltam. Néhány év alatt országos és nemzetközi ismerettségre tettünk szert, miközben kialakult általunk egy sajátos stílus, amit máig is sokan követnek, ill. merítenek belőle. Ezt szakújságírók, zenei szakemberek kijelentései alapján mondom. Több demo (5), sok turné és koncert önállóan és neves zenekarok társaságában (Beatrice, Deák Bill, Lord, Dance, Auróra, Sex Action, Sing Sing, Tankcsapda, Necropsia) és országos tehetségkutatók sikerei után 1996-ban megjelent az Újabb Technológiák c. lemezünk, melyet a szakma és a közönség óriási ovációval fogadott. Majd újra turné a Tancsapdával és önállóan is, de az utolsó lépcsőfokra már nem sikerült fellépni. A lemezkiadónk - akivel többek között a Lord, a Junkies, az Ektomorf, stb. is szerződésben volt - becsődölt. Ígéretek jobbról, balról, végül az 1997. reménységzenekarának kikiáltott csapat támogatók hiányában, erős anyagi problémák közepette megszűnt.
 
A Szeg 1999-ben indult Debrecenben. Régi zenészbarátaim kerestek meg a Belolder és a Necropsia zenekarokból, hogy csináljuk együtt valamit. Nagyon jól mentek a dolgaink, tehetségkutatók eredményeként demók, majd nagylemez, Tankos turnék, Slayer előzenekari lehetőség és sok-sok szuper dolog. Végül 5 év után elváltak útjaink. Két gyermek és két munkahely mellett, 50km-re az apafai próbateremtől, már nem tudtam és nem is akartam még többet kifacsarni magamból. Mára már tudják és meg is értik mindezt szeges társaim (akikkel 2010. óta újra működünk!), hisz már ők is hasonló cipőben járnak. Mára megtaláltuk az arany középutat, aminek meg is lesz az eredménye. Elsőként 2012 márciusára kijön az új Szeg album több videoklip és lemezbemutató-koncert kiséretében!
 
Ha jól gondolom, a Szélső Érték néven futó új csapatot te hívtad életre. Te vagy a főnök, a Szélső Érték főkolomposa?
 
Igen. 2007-ben Gyugyu (Farkas Gyula) ösztönző hatására indult el földi pályáján a csapat. Az első időszakban kapta a hard-beat zenei formáció jelzőt, amit szimplán zenei formációra módosítottunk. Rájöttünk, hogy zenei fantáziánknak abszolút nem szabhatunk határokat, innen ered a nevünk. A Szélső érték zenei és hangulati határokat feszeget és sem matematikai, sem politikai összefüggésre nem utal. 
 
A te bandáidat és tapasztalataidat összegezve én úgy érzem, hogy nem, de szerinted ki lehet ebből nőni?
 
Ha arra gondolsz, hogy elérhetünk e komoly sikereket, akkor azt mondom, hogy nem. Nem azért, mert nem jó az, amit csinálunk. Hanem azért, mert tudom azt, hogy a rockzenével csak komoly áldozatok árán lehet komoly sikereket elérni.  Például az ember valamilyen szinten feláldozza a családot, a munkát, esetlegesen veszélybe kerül a megélhetése, segédanyagokhoz nyúl, aztán… És/vagy komoly anyagi háttere, komoly kapcsolatai vannak, és nem vidékről próbálkozik! Számtalan példát sorolhatnék, akikel együtt kezdtük és ott vannak az élvonalban. Tehát nagy ára lehet, aminek én sohasem tettem ki a családomat. Lehet, hogy bátraké a szerencse, de nekem a családom mindennél többet ér! 
 
Mi a célod a Szélső Értékkel?
 
A Szélső Értékkel és a Szeggel is ugyanaz a célom. Underground szinten el legyünk ismerve, színvonalas, profi bulikat tudjunk adni maximális minőségben és optimális mennyiségben. Alapvetően, ha már bennünket kielégít a zene, amit létrehozunk, már megérte! De ha a szakma is elismeréssel ír rólunk, koncerteken, vagy akár egy autóban hallgatva láthatjuk, hogy éneklik a nótáinkat, vagy önfeledten headbengelnek … Hát az az igazi elismerés! 
 
Színpadon állni és témákról énekelni viszonylag felelősségteljes dolog. Mi a te üzeneted a közönség felé?
 
Eléggé sokrétűek a dalok szövegei.  A szórakozás mellett a gondolkodásra is serkentenek. A dalokban némi társadalomkritika, filozófia és a környezetvédelem mellett előfordulnak a társas kapcsolatok különféle szituációi is. 
 
Hogyan alakul a csapat karriere, milyen irányban mozogtok? Milyen hangfelvételeitek vannak, milyen elismerésekkel és élményekkel lettetek időközben gazdagabbak?
 
Az első 6 számot tartalmazó demónk, az azt kísérő videoklippek és koncertek hatására lassan, de biztosan már kialakult egy kisebb rajogótáborunk.  Nagyon jó kritikákat kap a tavaly megjelent “Hangot hallottam” c. bemutatkozó albumunk, ami a Rockinform zenei magazin mellékleteként is megjelent, mintegy 5200 példányszámban. (berettyóújfalui zenekarok közül, a Trident után ez a második hivatalosan kiadott-megjelent lemez) Egyre több helyről kapunk meghívásokat, melyekből anyagi okok miatt csak keveset tudunk elvállalni. Sajnos minden téren érződik és mindenre kihat a világ szenvedése. Célunk egy új EP, melyre már készülnek a dalok, amelyekből már koncerteken kaphattok ízelítőt. Mostanság egyre több rádiót céloztunk meg a lemezzel. Remélhetőleg műsorukra tűznek minnél több dalunkat, amire az esély igencsak megvan.
 
Ha más, miben más a Szélső Érték, mint egy hétköznapi zenekar?
 
Annyiban mindenképen, hogy totálisan kompromisszum- és plágium mentességre törekszünk. A fantáziánknak határokat nem szabunk, ezáltal soha nem leszünk egykaptafás csapat. Egyedi, érdekes zenét szeretnénk, ettől izgalmas az egész, mert mindig újat és frisset hozhatunk. Az idegen tollakkal való ékeskedéstől és a divatmajmolástól totálisan elzárkózunk és el is ítéljük azt!
 
Mennyire vagy elégedett, mint a zenekar frontembere? Mik a csapat erényei és miben látod még a fejlődés szükségét? 
 
Elégedett vagyok, mert nagyon jó emberekkek zenélhetek együtt, akikkel zeneileg is “egy filmet nézünk”. Hála az égnek újra itthon van Krisz (Bányai Krisztián), aki egy ideig Írországban kereste a kenyerét. Valószínű, hogy még visszamegy, de majd addig is írjuk a dalokat és közben jól kiéheztetjük magunkat és a közönséget. Tehát a zenekar folyamatosan működik, de csak időszakosan koncertezik majd. Mire Krisz hazajön, leszervezzük a fellépéseket és kenjük. Ez a csapat vele lett kitalálva, megálmodva... Így kerek a dolog. Erről személyesen is meggyőződhet bárki, aki 2012. február 17–én lejön a Kulacsba. Természetesen ott lesz állandó közreműködönk Vj Hege (Hegedűs Zoltán) is, aki vetítéssel szinesíti a koncertet. De lesz még néhány meglepetésvendégünk, korábbi és jelenlegi zenésztársaim közül is.
 
Milyen csúcsról álmodsz a zenekarnak? Százezres nézőszám, orrvérzésig ismételt rádiós dalok; téged mi tenne boldoggá?
 
Hát igen, természetesen mindaz, amit említettél! 
 
Mi lesz veletek 2012-ben, és azután?
 
Az új dalok tüze hajt bennünket, az alkotás és előadás öröme. Gyugyu és Jóni (Kahut János) ötletei igen előremutatóak, amire a szokásos “beteg” szövegeim még inkább passzolnak, mint valaha. Minden új szerzemény új reményeket és új irányt is adhat, ami folyamatosan feltölt és éltet mindannyiunkat. Idén leszünk öt évesek, amit a nyár folyamán itthon és Szegiben (a nyári táborunk helyszíne) szeretnénk egy-egy jó kis szülinapi koncertel megünnepelni. De természetesen lesznek még koncertek egyéb helyeken is. Továbbá legalább egy új klip és egy EP megjelenését vettük tervbe. Azután? Nagyon szeretném - többször elmondtam zenésztársaimnak is - azt, hogy nagyon hosszú évekig együtt maradhassunk és “önkifejezzük” magunkat, amihez a legfontosabb, hogy soha semmit ne erőltessünk sem egymásra, sem pedig magunkra. Szerintem egy zenekar hosszú és eredményes életének ez a legfőbb titka.
 

You have no rights to post comments