artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 3. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Fahéjas szilvaleves

Párizsi sertésszelet carbonara spagettivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Hosszú, közel másfél évtizedes hagyományt ápolva idén is számos kulturális rendezvénnyel emlékezett városunk a Himnusz születésnapjára, és az ezt övező rendezvénysorozatot 2013-ban is Nagyváraddal közösen szervezte Berettyóújfalu.

 

 

Erről az évfordulóról fontos tudnunk, hogy százkilencven éve, 1823. január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc Hymnus, a Magyar nép zivataros századaiból című költeményét, amely Erkel Ferenc zenéjével Magyarország nemzeti himnusza lett. E napot 1989 óta a magyar kultúra napjaként ünnepeljük.

A díszelőadásra 2013. január 22-én 19 órakor került sor Berettyóújfaluban, a Nadányi Zoltán Művelődési Központ nagytermében. A nagyváradi Szigligeti Színház Görgey Gábor színjátékát telt ház előtt adta elő, Mikszáth Kálmán különös házassága címmel.

Az előadás előtt Muraközi István, Berettyóújfalu Város polgármestere mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy bár ez a nap nem szerepel hivatalos ünnepként a naptárban, de számunkra, magyarok számára, az egyik legfontosabb közös alkalomnak kell lennie, bárhol is élünk a világban.

Szavait idézve: „A kultúra élő dolog. Hasonlíthatnánk akár egy almafához, azon belül is megvan a munkamegosztás. Van a fának gyökere, amely a földbe kapaszkodik, és nedvességet meg tápanyagot szív fel. Van levele, amely a napsugarak fényével átalakítja ezt a tápanyagot. Van virága és termése, ami aztán az almákon keresztül továbbadja az almafa életét, más almafákat hozva létre. Ha azt mondjuk: kultúra, mindig fennkölt és magasztos dolgokra gondolunk.”… „Kultúra nem létezik befogadó, értő, művelni képes emberek nélkül.”… „Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a kultúrán keresztül az egyes nemzedékeknek választ kell kapniuk az őket érintő, saját kérdéseikre is.”

A berettyóújfalui rendezvénysorozatról (részletesen előző ), az egyes programokon, előadásokon készült képek megtekinthetők . A rendezvényeken való személyes részvételek során, valamint a fotókat nézegetve rádöbbenhetünk arra, hogy a kultúra, a kultúránk sokszínű, minden ember számára – legyen az felnőtt, vagy gyermek – értéket adni tudó, fontos és ápolandó kincsünk. Vigyázzunk hát rá, őrizzük és adjuk tovább generációkon át minden nap!

You have no rights to post comments