artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

 
A legendás nyomozó Guy Ritchie féle feldolgozásának folytatásaként a napokban kezdték vetíteni a Sherlock holmes második részét, az Árnyjátékot. Őrült iramú tempó, leleményes krimielemek, szórakoztató poénok és látványos popcornmozi; Robert Downey Jr. újra különc figuraként tündököl.
 
A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, valamint a Blöff című sikerfilmeken edződött Guy Ritchie dolgozta fel Sir Arthur Conan Doyle brilliáns elméjű londoni detektívének legújabb történetét. A XIX. századi nyomozó, aki a fiktív irodalom egyik legismertebb figurája, már évtizedek óta népszerű mind regényekben, mind filmekben és filmsorozatokban. Robert Downey Jr. karaktere kitűnően passzol a Guy Ritchie féle elképzeléshez.
 
A mozi egyik húzóereje a tökéletesen eltalált színészpáros, Robert Downey Jr. (Sherlock Homles) és Jude Law (Dr. John Watson), akik egymással különös munkakapcsolatot és barátságot ápolnak. Az egész filmen átível a kettőjük közti élcelődés és incselkedés, amely mély baráti viszonyra utal. Néha ez “meleg baráti szeretetként” tűnik elő – hol viccesen, hol azért kissé fárasztóan.
 
A történet természetesen nem túl követhetetlen, teljesen megfelel egy blockbuster mozi által megkövetelt szintnek. Dr. Watson házassága ellenére még egy utolsó búcsúkalandba keveredik Holmes-szal, aki a Doyle regényekből is ismert James Moriarty professzorral kerül óriási összetűzésbe. A mellékszereplők is rendben helytállnak, a sztori vállalható, de Oscar díjjal biztos nem fogják jutalmazni.
 
A regényekben Homles karaktere rettentően fifikás, nagyon magas intelligenciával, józan logikával és kiváló megfigyelőképességgel oldja meg a bűnügyeket. Guy Ritchie filmjében azonban a detektív inkább jártas a közelharcban és a fegyverhasználatban, amivel az előbb említett tulajdonságai kissé háttérbe szorulnak. Ettől függetlenül a krimis elemek, a visszapillantások és megtervezett lépések, a gyors vágóképek és körültekintések mind-mind erősítik a film krimis jellegét és a londoni nyomozó rafinált elméjét.
 
Látványosság szempontjából sem panaszkodhatunk, a rendező ezt sem vette félvállról. Szemet gyönyörködtető lassításokkal és harcjelenetekkel van tele az egész film, és ez igazán jót tesz neki. Egy perc nyugta sincs a nézőnek, a jelenetek elszáguldanak egymás után, és talán ezek a legjobb húzópontok. És nem szabad megfeledkezni Hans Zimmer zeneszerző (A Karib-tenger kalózai, Eredet, A szikla) munkájáról sem, aki szokásos módon a mozihoz legmegfelelőbb szintet és stílust hozza munkájával az Árnyjátékhoz.
 
A film legnagyobb erénye nem egy-egy kiemelkedő pont, hanem az, hogy minden vonalon kiválóan teljesít, sehol sem sántít. Könnyed popcornmozi, kellő mennyiségű krimivel és akcióval ízesítve. Tökéletes évkezdet.
 
 
 

You have no rights to post comments