artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A tősgyökeres bihari családból származó Nadányi Zoltán költő, író 1892. október 9-én látta meg a napvilágot Feketegyőrösön. Születése napján a Bihari Múzeumban – ahol a kéziratainak egy részét őrzik – emlékeztek meg a költőről rendhagyó kiállítással és emlékműsorral.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja berettyóújfalui nyitóeseménye 15 órakor kezdődött Kállai Irén múzeumigazgató bevezetőjével, majd Muraközi István polgármesterrel együtt köszöntötték a költő Németországban élő, a rendezvényen személyesen megjelent Kovacsóczy Katalint, Nadányi Zoltán unokáját.

 

 

 

 

 

 

 

 

A költő életéről, pályájáról Bakó Endre irodalomtörténésszel a kiállítás rendezője, dr. Krajczárné Sándor Mária muzeológus beszélgetett, majd egy összeállítás következett Nadányi műveiből. A jelenlévők hallhattak verset a Piripócs-ciklusból, és szerelmes költeményt is Pércsi Liliána és Bai Károly tolmácsolásában, a Bihar című hetilapban 1927–29 között megjelent írások közül három berettyóújfalui kötődésű tárcát Kiss Tamás olvasott fel. A településünkön nagy ismertségnek örvendő Kiss Antal fogász, a BUSE alapító tagja (a „sokoldalú ember”) által megzenésített két Nadányi-vers Ádámné Matolcsi Erzsébet és Nagyné Kapás Julianna előadásában hangzott el, zongorán Sándor Zeréndné kísért. Kocsis Csaba – aki a műsort összeállította – pedig szintén énekelt a költő verseiből, illetve ő szavalta el a Bessenyeiről szóló, híres A testőr c. költeményt is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Aki több a többinél c. emlékműsort október 11-én Nagyrábén, a Kossuth Lajos Művelődési Házban nagy sikerrel ismételték meg. A  Bihari Múzeumban tartott megemlékezés képeit , a Nagyrábén készült képriportunkat  tekinthetik meg.

 

You have no rights to post comments