artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bűnösnek találta kifosztás, lopás bűntette és lopás vétsége bűntettében a Debreceni Járásbíróság azt a férfit, aki 2011 márciusa és novembere között károsított meg több fekvőbeteget és diákokat a Debreceni Klinikák területén.

B. Attila összesen 15 bűncselekményt követett el, ezért halmazati büntetésként 3 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte a bíróság, valamint 4 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta. A vádlottnak az egyik sértett számára a jogerős döntést követő 15 napon belül 43 ezer forintot is meg kell fizetnie.

Hornyák Zsolt bíró indoklásában kiemelte: a vádlott rendszeres haszonszerzésre törekedett, kihasználta a betegek állapotát és kiszolgáltatott, elesett emberek sérelmére követte el a bűncselekményeket. Azon túl, hogy bűncselekményével alapvető társadalmi normákat vétett, a sértetteket az esetek pszichésen is fokozottabban megterhelték.

B. Attila rendszeres 2011. március és 2011. november 15 között 10 alkalommal lopott el többek között kisebb- nagyobb értékű értéktárgyakat, készpénzt. Az egyik épület folyosóján lévő, nyitva hagyott szekrényből vitt el táskákat, miközben a diákok előadást hallgattak a szomszédos teremben. A bírósági eljáráson kiderült: arra is volt példa, hogy belenézett a táskákba, és ha nem talált benne értéket, kicserélte másikra. A következő hónapokban erre a helyszínre többször is visszatért és táskákat, pénztárcákat, mobiltelefonokat, készpénzt, ruhaneműt, kozmetikumokat lopott el a szekrényekből. Többször magával vitte a sértettek iratait és ha volt, bankkártyáját is, több esetben azonban az iratokat és egyéb apró személyes tárgyakat „ismeretlen személy megtalálta és eljuttatta a sértettnek”. Így került vissza például több orvosi tankönyv, füzet, pendrive, tolltartó is jogos tulajdonosához, amelyek szintén a nyitva hagyott folyosói szekrényből tűntek el korábban.

A vádlott három alkalommal kórtermeket is kiszemelt, 2011 novemberében például egy alvó beteg mellől vitte el a férfi mobiltelefonját. Két másik alkalommal a megkárosított betegek éppen a kórtermen kívül, orvosi kezelésen voltak, ekkor többek között telefont, táskát, készpénzt, ruhaneműt tulajdonított el.

B. Attila vesztét az intézményen belüli kamerarendszer okozta. A lopások után tett feljelentések során ugyanis a rendőrség bekérte a felvételeket és miután a vádlott korábban már követett el hasonló bűncselekményt, a felvételeken a nyomozók felismerték.

A bírósági eljárást nehezítette, hogy a vádlott 2013 júniusában eltűnt és csak 2014 februárjában került rendőrkézre, bírósági elfogatóparancs alapján. Az ezt követő tárgyaláson bejelentette, hogy paranoid skizofréniát állapítottak meg nála, ezt azonban a friss orvosszakértői vélemény cáfolta.

A mai ítélethirdetést megelőző perbeszédben egyébként az ügyész kiemelte: a kórház biztonsági szolgálata “nem állt a helyzet magaslatán”, hiszen senkinek nem tűnt fel, hogy valaki ennyi táskával megrakva hagyja el az épületet, amelyeket őrizetlen, nyitva hagyott szekrényekből vett ki. Az ügyész szerint az intézménynek át kell gondolnia a biztonsági intézkedéseit.

Az ítélet nem jogerős, bár a vádlott és a védő tudomásul vette az ítéletet, az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért.

Debreceni Törvényszék


A villamosmegállóban fogták el 2014. április 20-án reggel a debreceni rendőrök azt a férfit, aki nem sokkal korábban a közeli kórház kórtermeiből több mobiltelefont tulajdonított el. A Debreceni Törvényszék ma tárgyalta B Attila ügyét, aki 2011. április és 2011. november 15. között 10 alkalommal lopott el kisebb,- nagyobb értékű értéktárgyakat, készpénzt az egyik debreceni egészségügyi intézmény épületeiből.. Ebből három alkalommal kórtermeket szemelt ki a bűncselekmény helyszínéül, például egy alvó beteg mellől vitte el a férfi mobiltelefonját. Két másik alkalommal a megkárosított betegek éppen a kórtermen kívül, orvosi kezelésen tartózkodtak, amikor onnan telefont, táskát, készpénzt, ruhaneműt tulajdonított el a vádlott..

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a hasonló esetek elkerülése érdekében javasolja, hogy a fekvő beteg a kórházi kezelésének idejére csak minimális értéket vigyen magával. Ékszereit, értékes óráját hagyja otthon. Mobil telefonját állandóan tartsa magánál, vagy árja el, azt ne hagyja elől, jól látható helyen! Táskáját, iratait, ne hagyja felügyelet nélkül, a betegszobában mindig tartózkodjon valaki, ha ez nem lehetséges, illetve műtét vagy hosszabb kezelés előtt áll, értékeit bízza a személyzetre, betegtársaira, vagy látogatóival, hozzátartozóival küldje haza. Amennyiben a kórteremben van széf, értékeit abban helyezze el.

Amennyiben a kórtermekben, a folyosón gyanúsan viselkedő személyt lát, jelezze az ápoló személyzetnek, vagy a biztonsági szolgálatnak, akik gondoskodnak a további intézkedésekről.

A rendőrség egyes gyógyító intézményekben az ott található kivetítő monitorokon közvetített információkkal is igyekszik felhívni a betegek, illetve a látogatók figyelmét arra, hogy saját értékeink védelme elsősorban a saját felelősségünk. Kis odafigyeléssel sokat tehetünk az ilyen jellegű bűncselekmények áldozatává válás elkerülése érdekében.

Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

You have no rights to post comments