artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

tavaszbanner2020

viktoriatours

20ulius

gazdatavasz

egeszsegesvaros

helyijárat

aurabannermedium2

LizArt Design hajas

BoPi nyito banner uj

zoldvaros

2021. június 22. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Tárkonyos csirkeragu leves

Óvári sertésszelet párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (500 Ft):

Tiramisu

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Húsleves

Sült csirke rizzsel

Heti "B" menü:

Hamis gulyásleves

Csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ

veradas

ZöldVáros Szerelempark

coaching2

koboreb

babakötvény 300x250

prophibanner

 ilonatavasz2020

Az utóbbi néhány napban több olvasói megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe a gyógyszerrendelést, kiváltást érintő, 2012. március 1-jétől hatályba lépő változások kapcsán, ezért megkerestük  Dr. Lugosi Annát, a Gróf Tisza István Kórház főorvosát, segítsen nekünk tisztán látni ebben a sokakat érintő kérdésben.
 
Ön szerint miért volt szükség a törvény módosítására?
 
A gyógyszerrendelésre és kiváltásra vonatkozó szabályozásváltozások mind a betegek biztonságát javító, a kedvezőbb árú gyógyszerek használatát biztosító, valamint a takarékosságot elősegítő rendszer kiépítését célozzák.
 
Milyen változások elé nézünk?
 
1. Az orvos alapesetben egy vényen, egyszeri kiváltásra, ugyanúgy mint eddig is legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget írhat fel. Természetesen a rendelet az alapesettől eltérő gyógyszerfelírás szabályairól is rendelkezik. Ebben lényegi változás azonban nem történt, hiszen a megfelelő indokoltság esetén az orvos eddig is és a jövőben is rendelhet 1 hónapnál nagyobb mennyiséget is.
 
2. Ha az orvos az egy havi adagnál nagyobb mennyiségű gyógyszert rendel a krónikus állapotú betegének, akkor az új szabály szerint ezt például 3 hónapra 3 db vényen írja fel, és a gyógyszerek csak az orvos által jelölt időpontban, havonta válthatók ki. Így a betegnek az eddigiekhez hasonlóan csak 3 havonta kell gyógyszerfelírás miatt felkeresnie az orvosát, de a gyógyszertárban nem válthat ki egyszerre nagyobb mennyiséget, csak egy hónapra elegendő adagot, az orvos által előírt ütemezés szerint. Ettől 7 nappal hamarabbi gyógyszerkiváltás megengedhető. Ezen rendelkezések március 1-jétől lépnek életbe, addigra az orvosok vényíró szoftvereit is felkészítik a kiválthatósági időpontok kötelező megjelenítésére. A változás azért szükséges, hogy ha a három hónapos időközben a beteg terápiás átállítására van szükség (pl. mellékhatás miatt), akkor sem neki, sem a társadalombiztosításnak nem jelent pazarlást a feleslegessé vált, már kiváltott gyógyszer.
 
3. Ha az orvos orálisan (szájon át ) alkalmazott gyógyszerből 30 napot meghaladó mennyiséget rendelt, de a vényen nem tüntette fel, hogy az mely időpontig (időtartamig) elegendő, a gyógyszerész az orvos által megadott adagolás figyelembevételével megállapított 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó csomagolási egységet adja ki. Ha azonban az orvos a vényen és a beteg dokumentációjában jelöli, hogy mely időtartamig látta el a beteget, akkor a 30 napot meghaladó mennyiség is kiadható. E szerint, ha 50 darabos kiszerelésű tabletta szerepel a vényen és az orvos nem jelölte az alapesettől való eltérést, azaz a napi 1x1 adagolású gyógyszer 50 napra elegendő, akkor a gyógyszertárban, ha ebből a gyógyszerből 20 darabos a legkisebb kiszerelés, akkor azt adják ki. Ha az orvos – mint ahogy eddig is szükséges volt – jelöli, hogy a beteget 50 napra látta el, akkor kiadható az 50 darabos készítmény.
 
4. Nincs változás abban a „kivételes betegellátási érdek” esetén fennálló lehetőségben sem, hogy az orvos egy vényen akár 1 évre (12 hónapra) elegendő gyógyszermennyiséget rendeljen. Amennyiben például a beteg hosszabb időre külföldre utazik, abban az esetben hónapokra, akár egy évre is felírható a szükséges gyógyszer.
 
Ön is említette, a rendelet 2012. március 1-től lép életbe. Olvasóink jelezték, hogy egyes szakrendelőkben már az új, ráadásul félreértelmezett rendelet szerint írták ki a gyógyszereiket. Mi lehet ennek az oka?
 
Véleményem szerint ennek legfőbb oka a tájékozatlanság, a tájékoztatás hiánya. Manapság napról-napra változik a gyógyszerek rendelhetősége, az egyes gyógyszerek OEP támogatása, felírhatósága. Bennünket orvosokat ezekről a változásokról semmiféle hivatalos csatornán nem értesítenek. Gyakori, hogy a médiából értesülünk a tervezett, vagy bevezetett változtatásokról. A napi munka után (mert ugye munkaidőben erre nincs idő) kell tájékozódnunk az OEP honlapján az éppen aktuális törvényekről. Mivel az orvostudomány igen sok szakterületre bomlott, ezért nem mindig egyszerű az összes jogszabályt memorizálni. Amennyiben vétünk az éppen aktuális jogszabály ellen, abban az esetben büntetést (az OEP támogatást velünk fizettetik meg) kell fizetnünk. Ezért van az, hogy a legkisebb bizonytalanság estén a legtöbben mereven betartják a jogszabályt, s a “kivételeket” nem alkalmazzák. 
A másik nagyon fontos tényező a beteg. A betegek többsége (tisztelet a kivételnek) nem tudja megnevezni a gyógyszereit, nem hozza el a korábbi orvosi dokumentációit. Vannak gyógyszerek melyeket az OEP csak akkor enged jelentős kedvezménnyel felírni, ha többszörös gyógyszer kombinációval sem érhető el megfelelő eredmény. Itt a törvény pontosan meghatározza azokat a kritériumokat, célértékeket amelyeket teljesíteni kell ahhoz, hogy egy gyógyszerre a beteg a “kiemelt” támogatást megkaphassa. Ilyen esetekben az orvosnak pontosan dokumentálni kell a beteg korábban szedett gyógyszereit, vagy például az EKG, laborvizsgálat eredményeit.
Nagyon fontosnak tartanám olyan számítógépes nyilvántartás kialakítását, amelyben a beteg összes adatát át lehetne tekinteni bármely egészségügyi intézményben. Ez segítené a munkánkat, ésszerűsítené a gyógyszerrendelést, és nem utolsó sorban megkönnyítene a betegek helyzetét is.