artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az elmúlt hétvégén a közösségi médiában sokan adtak hangot a felháborodásuknak, mert a Gróf Tisza István Kórházban fizetőssé vált a COVID-19 teszt elvégzése. A kommentelők szerint a közösségi összefogásból megvásárolt PCR laboreszközt ingyenesen kellene a berettyóújfalui lakosság rendelkezésére bocsátania a kórházunkak. Ennek kapcsán kerestük meg Dr. Muraközi Zoltán főigazgatót, és kértük, válaszoljon a felmerült kérdésekre.

- A közösségi médiában megjelentekkel kapcsolatban elmondhatjuk, hogy vagy szövegértési problémák vannak, vagy egyszerűen a hangulatkeltés vezérelte a kommentelőket. Meggyőződésem, hogy a főbb hangadók közül senki nem ajánlott fel egy fillért sem erre a célra. De ez nem is lényeges - kezdte a főigazgató. Feltéve, hogy félreértés okozta a felháborodást, megpróbálom tisztázni a helyzetet.

Jelen fizetős lehetőség csak az utazáshoz kötött térítéses vizsgálatot érinti! Tehát aki olyan országban volt a saját döntése alapján pl. szabadságon, mely az Országos Tisztifőorvos által nyilvánosságra hozott besorolás szerint sárga vagy piros jelölést kapott, a kötelező hatósági karantént kiválthatja saját költségen elvégeztetett PCR vizsgálat negatív eredményével. Ez egy lehetőség, mindenki eldöntheti, hogy él-e vele.

Fontos hangsúlyoznom ugyanakkor, hogy a járványügyi érdekből végzett vizsgálatok továbbra is mindenki számára ingyenesek! Tehát pl. a Klinikán történő kontrollvizsgálat előtt kért PCR, a megbetegedés tüneteit mutató lakosok vizsgálata (melyet továbbra is az Országos Mentőszolgálat mintavételezésével történik a lakóhelyen), a kórházból más intézménybe, illetve idősotthonba történő áthelyezés előtti vizsgálatok díjmentesek.

Másrészt el kell mondanom, hogy amikor a készülék beszerzéséről volt szó, minden fórumon hangsúlyoztam, hogy az ehhez való szettek olyan drágák, hogy szűrési feladatokat nem fogunk tudni felvállalni. (Ezzel kapcsolatos korábbi cikkünk IDE kattitva érhető el.)

A másik, hogy a laboratóriumunk nem akkreditált vizsgálóhely és nem fog tudni kérni PCR-vizsgálatokra hivatalos engedélyt, mivel az további jelentős beruházást igényelne, valamint a személyi feltételeknek sem tudnánk megfelelni ebben a tekintetben. Ennek hiányában azonban nem tudunk olyan hivatalos eredményt kiadni, mely az Országos Tisztifőorvos által megszabottaknak megfelel. Emiatt csupán azt tudjuk vállalni, hogy a vizsgálatot igénylőknek nem kell pl. Debrecenbe elutazniuk, hanem nálunk is le lehet venni a mintát, amit mi juttatunk el a velünk szerződésben álló laboratóriumba, amely természetesen rendelkezik a hivatalos engedélyekkel, és az általa kiadott eredmény is hivatalos lesz!

- A Facebookon az is megjelent, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban csupán 30.500 Ft egy vizsgálat, a szombati mintavétel, illetve az aznapi eredményközlés díja 45.750 Ft. A Gróf Tisza István Kórház mért vesz le drágábban mintát ennél?

- A velünk szerződésben álló akkreditált laboratóriumnak is megvan a vizsgálati díja, melyet nekünk kell kifizetnünk. Emellett fellépnek járulékos költségeink is: a mintavételkor teljes védőfelszerelést kell viselnie az egészségügyi dolgozónak (tyvek öltöny, FFP2 maszk, védőszemüveg, egyszer használatos arcpajzs, illetve a szabályos be- és kiöltözéshez több pár gumikesztyű.), és a mintát még meghatározott időre be is kell juttatnunk Debrecenbe.

Számításaink szerint ezzel az árral csupán nullszaldósra jöhetünk ki, azonban nem a nyereség elérése volt a célunk, hanem annak a lehetőségnek a biztosítása, hogy aki nem tud vagy akar elutazni valahova a mintát levetetni, az nálunk, helyben is megtehesse ezt.

Tudni kell azonban azt, ahhoz, hogy valaki egyáltalán megjelenjen egy mintavételi helyen a karantén ideje alatt, ahhoz be kell szereznie a Kormányhivatal online felületén, illetékfizetés után egy mentességi engedélyt, mely feljogosítja a karantén helyszín elhagyására ebből a célból. Ezt követően kerülhet sor a két, egymástól legalább 48 óra különbséggel történő mintavételre. Ha mindkettő negatív, akkor a karantén megszüntethető. (Ha bárki utánaszámol, az eljárás maximum egy héttel csökkenti a kötelező kéthetes karantén idejét. Szintén eldöntendő, kinek éri meg ez, és kinek nem.)

You have no rights to post comments