artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A bihari Tiszák – Egy különleges középnemesi család története címmel tartott előadást Petró Leonárd, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár mb. közönségkapcsolati főigazgató-helyettese 2022. május 25-én a Gróf Tisza István Kórház Dr. Böszörményi Nagy Géza termében. KÉPGALÉRIA

Az előadás előtt Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere és Dr. Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntőjében Tisza Kálmán és Tisza István volt miniszterelnökökről emlékezett meg. A Tisza Kálmán-kormány Magyarország kiegyezés utáni hatodik kormánya volt, ami azóta is a leghosszabb ideig volt hatalmon 1875 ősze és 1890 tavasza között, azaz közel tizennégy és fél évig. Vezetője a vaskezű miniszterelnök, Tisza Kálmán volt; irányítása alatt épült ki a kapitalizmus intézményi és jogi rendszere, került átfogó megreformálásra a büntető törvénykönyv és a polgári törvénykönyv, alakult újjá a csendőrség, indult, vagy készült el rengeteg, később a teljes dualizmus-kori Magyarországgal azonosított óriásberuházás, mint a folyószabályozások (pl. Vaskapu-szoros), vasútépítések, Szeged teljes újjáépítése a nagy árvíz után vagy épp az Országház ötlete a pályáztatástól a tervek kiválasztásán át az építkezés megkezdéséig. Ugyancsak a Tisza Kálmán-kormány érdeme a Magyar Királyság történetének egyik legátfogóbb közigazgatási reformja rögtön első hivatali évében, melynek keretében az 1876-os vármegyerendezés során az ország teljes területét (elsőre) 65 (majd 63) vármegyébe szervezték át.

A bihari Tiszak06A bihari Tiszak03

Tisza István országgyűlési képviselő, előbb a Magyar Királyság miniszterelnöke először 1903 és 1905 között, majd 1913 és 1917 között (egyben a király személye körüli miniszter), továbbá a Képviselőház elnöke 1912 és 1913 között.

Muraközi István polgármester beszédében elmondta, a Tisza család a XX. század történelmi eseményeire jelentős befolyással bíró család volt. Több szálon kötődnek Berettyóújfaluhoz. A községháza előtti szoborcsoport – amely korabeli képeslapokon látható – Tisza Kálmánt ábrázolta. Sajnos ez az alkotás valószínűleg valamelyik romániai kohóban végezte. Kórházunk pedig fiának, gróf Tisza Istvánnak a nevét viseli. Helyi identitásunk szempontjából mindenképp fontos, hogy a kórház névadójáról és annak családjáról mélyebb ismeretekkel bírjunk – hangsúlyozta Muraközi István.

A bihari Tiszak12A bihari Tiszak08

Dr. Muraközi Zoltán főigazgató, mint a rendezvény házigazdája felhívta a figyelmet, hogy a Tisza családdal kórházunknak 1928. szeptember 28. óta van kapcsolata, ugyanis a kórház alapításakor a Csonka-Bihar vármegye Gróf Tisza István Közkórháza nevet kapta. A történelem viharai során több néven is működött a berettyóújfalui kórház, majd 2007 óta újra gróf Tisza István nevét viselheti és ez a név egyre szebben kezd csillogni, a megyében a második legnagyobb intézmény vagyunk – mondta Dr. Muraközi Zoltán.

A bihari Tiszak14A bihari Tiszak19

A köszöntők után Petró Leonárd, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár mb. közönségkapcsolati főigazgató-helyettese tartott előadást A bihari Tiszák – Egy különleges középnemesi család története címmel, mnelyből eddig kevesek által ismert, érdekfeszítő dolgokat tudtunk meg a Tisza család tagjainak életéről, munkásságáról.

You have no rights to post comments