artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A 2020-as ingatlanpiacot tekintve találunk példát olyan magyar településekre, ahol csökkentek az árak és olyanokat is, ahol a korábbi évek folytonosan emelkedő tendenciája továbbra is érvényesült. Ez utóbbiba tartozik Berettyóújfalu, mely ingatlanpiacát úgy tűnik kikerülte a koronavírus. Járványidőszak ide vagy oda, más Hajdú-Bihar megyei településeken is inkább a drágulás volt jelen, mintsem az árzuhanás.

Tartós áremelkedés övezte a családi házak árait Berettyóújfalun

Az ingatlannet.hu Hajdú-Bihar megyében található Berettyóújfalu családi házainak átlagos kínálati árainak változását vizsgálta a 2020-as évben. 

Az év elején a településen egy családi házat 150 ezer Ft/m²-es  átlagáron kínáltak eladásra. Így ekkor 25 millió forint egy 170 m²-es házat ért. Majd az első negyedév végéig drasztikusan emelkedni kezdtek a kínálati árak, közel 40 ezer forinttal négyzetméterenként. Ekkor már a 25 millió forintos keretösszeg is egy jóval kisebb mintegy 130 m²-es családi házra volt elegendő

Márciusban hazánkba is megjelenő koronavírus némileg csökkentette az árakat, ami nem volt tartós. Áprilistól ugyanis egészen augusztusig növekedtek a négyzetméterárak. Berettyóújfaluban a nyár végére 25 millió forintért egy átlag 110 m²-es családi házat kínáltak a vevőknek.

A második pandémiás időszak berobbanásával némileg megint estek az árak, de összességében az év végéig már stagnálás volt a jellemző. Ennek következtében az év utolsó időszakában 25 millió forintért egy 120 m²-es családi házhoz lehetett hozzájutni.

csh1

Drágulóban vannak vidéki települések házai

Az előző évben megjelent koronavírus egyfajta elvándorlást eredményezett. A Budapesten élők az agglomeráció felé indultak el, a vidéki nagyvárosokból pedig inkább a kisebb települések felé vették az irányt az ingatlanvásárlók. Mindezt egyrészt azért tették, mert zöldebb környezetre vágytak, másrészt pedig a kisebb településeken ugyanakkora összegért jóval nagyobb négyzetméterű lakóingatlant lehet kapni.

Hajdú-Bihar megye legtöbb településén a családi házak kínálati árai eggyel feljebb léptek. A legnagyobb mértékű áremelkedés Hajdúszoboszlón következett be, ahol az év elejéhez képest átlagosan 22 %-al kerültek többe a családi házak az év végére. A dobogó második helyére mintegy 16 százalékos drágulással Derecske családi házai kerültek. A harmadik helyen Hajdúböszörmény végzett, ahol az áremelkedés majdnem elérte a 10%-ot. A legkisebb mértékű átlagos négyzetméterár drágulás Debrecenbe következett be. A vizsgált települések közül egyedül árai  Hajdúsámsonon csökkentek az eladó családi házak átlagára, méghozzá átlagosan 5%-al.

csh2

Merre tartanak majd az árak?

A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva valószínűleg idén is maradni fog a mérséklődő áremelkedés és az enyhe áresés. Amíg a koronavírus el nem vonul, addig az állami támogatások lendíthetik fel az ingatlanpiacot, ám ez fellendülés semmiképp sem lesz látványos.

2021 a lakásfelújítások éve

A kormány tavaly ősszel jelentette be az otthon felújítási programot, mely idén január elsejétől lépett életbe. A lakásfelújítási támogatás keretében otthonunk korszerűsítési költségeinek felét, legfeljebb 3 millió forintot igényelhetjük vissza utólag a Magyar Államkincstártól. Akinek nincs elegendő összege a felújításra, az február elsejétől otthonfelújítási kölcsönt vehet igénybe. Idén ezzel a támogatással sokan fognak élni, várhatóan a  magyar lakosság közel 14 százaléka.

You have no rights to post comments