artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Ha szeptember, akkor iskolakezdés – mindez számtalan izgalmas élményt tartogat a diákoknak. Azonban, hogy mindez felhőtlen maradjon, be kell tartani néhány elengedhetetlen szabályt, óvintézkedést. Az Országos Polgárőr Szövetség minden évben nagy figyelmet fordít a fiatalok biztonságára, kiemelten az iskolakezdésre, ahol számos kisgyermek kezdi meg iskolás életét. Mindez nem csak a gyermekek, hanem szüleiktől is sok odafigyelést igényel. Hogy zökkenőmentesen induljon a tanév, a Polgárőrség néhány hasznos tanáccsal szolgál a családok számára.

  • Mielőtt elkezdődik az iskolaszezon, ajánlott a szülőknek elbeszélgetni a gyerkőccel olyan fontos dolgokról, mint például hogyan lehet biztonságosan eljutni az iskolába, ott hogyan kell megfelelően viselkedni, hogyan kell balesetmentesen közlekedni, illetve ha mégis baj történik, miként kell segítséget kérni. Ezek mind nagyon fontos ismeretek és egy gyermek, egy fiatal számára elengedhetetlenek ahhoz, hogy a szülők biztonságban tudhassák gyermekeiket.
  • Talán legfontosabb, hogy a gyermek és szülő között zökkenőmentes legyen a kommunikáció, a bizalom. Meg kell értetni a nebulóval – főként, ha egy kamaszról van szó – hogy a szüleire minden körülmények között számíthat. Ha történik vele valami, legyen szó jó vagy rossz dologról, azt ossza meg velük, hiszen onnan mindig kaphat segítséget, meríthet erőt, szeretetet és biztonságban tudhatja magát. A biztonságos otthonkép megteremtése, a jó szülő-gyermek viszony kialakítása kiemelten fontos.
  • Ajánlott az iskola elkezdése előtt olyan témákról beszélgetni, mint például, hogyan lehet biztonságosan eljutni az iskolába, hogyan kell viselkedni, ha egy ismeretlen gyerek/felnőtt megszólítja, hogyan viselkedjen, ha esetleg támadás éri.
  • A közlekedési szabályok közös áttekintése, kisgyermekeknél egy-egy közös séta az iskoláig, vagy az iskola környékén nagy segítséget jelenthet, főként ha áttekintik a szülővel közösen azokat a közúti helyszíneket, ahol például gyalogosátkelőhely van, vagy veszélyes útkereszteződés. Ha a fiatal kerékpárral jár majd iskolába, ajánlott felhívni a figyelmét azokra az alapvető KRESZ szabályokra, amelyek a kétkerekűvel közlekedőkre vonatkoznak – úton történő átkelés, elsőbbségi szabályok. A tömegközlekedésben való részvétel is számos írott és íratlan szabállyal rendelkezik. Ezeket is jó felidézni minden esetben – hogyan kell viselkedni a buszon, vonaton, illemszabályok, biztonsági óvintézkedések.
  • Legyenek alternatív útvonalak is a hazajutáshoz, ha például a megszokott útirány nem járható – útépítés, lezárás, vagy egyéb okból!
  • Mielőtt a gyerkőc felvenné az iskolatáskát és a szeretett alma mater felé venné az irányt, fontos felhívni a figyelmét arra, hogyan kérhet segítséget, itt kiemelt figyelmet fordítva a 112-es általános segélyhívó használatára – kitérve arra is, hogy a telefonbetyárkodást a törvény bünteti!
  • Ha már a gyermek az iskolában van is számos fontos szabályt kell betartania. Az egyik ilyen a házirend, amelyre a pedagógusok fel is hívják a figyelmet minden tanévkezdésnél. Azonban nem árt elmondani a diákoknak, hogy milyen egyéb, írásban nem rögzített szabályt – illemszabályok, viselkedési és magatartási szabályokat ajánlatos betartani!
  • A gyerek, a szülő és a pedagógus közötti jó kommunikáció szintén elengedhetetlen. Az iskolában a pedagógus az a személy, akihez a gyerek mindig fordulhat, akinek elmondhatja ha gondja akad, illetve bármikor segítséget kérhet tőle. A szülők is forduljanak bizalommal a nevelőkhöz!Vigyázzanak a gyerekek a nagyobb érték berendezésekre.

telefonlopasAhhoz, hogy megelőzhetők legyenek az iskolában előforduló atrocitások, bűncselekmények szintén néhány alapvető szabály betartását javasolja a Polgárőrség.

  • Az első, hogy a gyermek soha nem vigyen magával kirívóan értékes holmikat, nagy összegű készpénzt, mobiltelefont, ékszereket. Ezek mind felkelthetik a rosszindulatú emberek figyelmét!
  • Ha az indokoltnál több pénzt kell vinni magával a gyereknek – befizetések alakalmával – akkor a pénzt mindig a táska belső rekeszeinek egyikébe helyezzék el. Lehetőség szerint fizesse azt be minél előbb az illetékeseknél, illetve minderről tájékoztassa a szülő a pedagógust!
  • Ha kimennek a tanteremből, ne hagyjanak értéket, mobiltelefont az asztalon, ahol idegenek is hozzáférhetnek!
  • Lehetőség szerint az üres tanterem mindig legyen bezárva, hogy oda illetéktelenek ne tudjanak bejutni!
  • Egy magányosan hagyott, szétnyitott táska vonzza a tekinteteket. A táska legyen mindig becipzározva, becsatolva és a tulajdonosa ne hagyja magára!
  • Egy asztalon árválkodó mobiltelefon szintén felhívás lehet a tolvajoknak, azokat mindig adják le a pedagógusnál a gyerekek, vagy helyezzék el a táskájuk belső rekeszeinek egyikében!
  • Az iskolai mobiltelefonhasználatnak is megvannak a maga szabályai – akár intézményenként is. Fontos ezeket megismertetni a gyerekekkel, hogy a későbbiek folyamán ez ne okozzon gondot!
  • Jó tudni, hogy a gyerekeket nem csak a valós világban, hanem a virtuális csatornákon is fenyegetheti veszély. A mobiltelefónia fejlődésével együtt megjelentek olyan elkövetési módok, mint az internetes zaklatás, csalás, megfélemlítés, a kirekeszté. Ezekről minden esetben beszélni kell a fiatallal, és ha felmerül annak a lehetősége, hogy ennek áldozatává vált a gyermek, azonnal segítséget kell kérni és értesíteni kell erről a rendőrséget!
  • Amennyiben lehetőség van rá, a szülők ellenőrizzék gyermekeik internetes jelenlétét, ottani kapcsolataikat, kommunikációjukat. Adott esetben alkalmazzanak korlátozó programokat, akár számítógépről, akár mobiltelefonról van szó!


A Polgárőrség minden körülmények között a prevenció fontosságát hangsúlyozza, hiszen így elkerülhetők azok a kellemetlen szituációk, amelyek nyomot hagyhatnak a gyermek lelkében – amilyen az áldozattá válás is. A megelőző vagyonvédelem szintén nagy hangsúlyt kell, hogy kapjon, hiszen apró mozzanatokkal – mint, hogy lakattal le kell zárni a biciklit, vagy a pénztárcát a táska belsejében kell elhelyezni – igen komoly kellemetlenségek előzhetők meg.
A gyermek, a szülő, a pedagógus közötti akadálymentes kommunikáció szintén megelőzhetnek olyan dolgokat, mint az áldozattá válás – iskolai erőszak, zaklatás, zsarolás – vagy éppen az elkövetővé válás – lopások, verekedések.

Ha ezeket az alapvető tanácsokat betartják, akkor valóban örömteli és biztonságos lehet az iskolakezdés.

You have no rights to post comments