artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2019. május 23-án a Vörösmarty téren, Báthory Gábor szobrának megkoszorúzásával kezdődtek Berettyóújfaluban a város napi ünnepi rendezvények, majd a megújult Népliget átadása következett. Ezután az ünnepi képviselő-testületi ülésre, valamint a városi kitüntetések átadására került sor a Nadányi Zoltán Művelődési Házban, ahol számos meglepetés várta az egybegyűlteket. A záró rendezvény idén is a Városnapi Futóverseny volt. KÉPGALÉRIA

Herczegfalvi Zoltán és Frank Eszter műsorát követően, a Vörösmarty téren álló Báthory Gábor fejedelem szobránál Kiss Tamás, a József Attila Általános Iskola tanára elevenítette fel beszédében, miért is ezen a napon, május 23-án ünnepeljük Berettyóújfalu várossá nyilvánítását. A visszaemlékezés az alábbiakban olvasható:

Városunk képviselő-testülete 1997-ben határozott úgy, hogy május 23-át a város napjaként ünnepeljük meg. Ezen a napon emlékezünk arra, hogy Báthory Gábor erdélyi fejedelem, 100 hajdúvitézt telepített le családostul Berettyóújfalu és Szentkozma birtokokon, egyúttal kollektív nemességgel felruházva őket. E jeles esemény 400. évfordulójára néhai Kurucz Imre, berettyóújfalui szobrászművész készítette el a fejedelem egészalakos szobrát. Azon az esemény ünnepi szónok a következőket emelte ki: a 21. században a legnagyobb baj, hogy közösségeink meggyengültek, és helyette nem alakultak újak. Sok-sok magányos ember van ebben az országban, ezért keresni kell minden szinten a módot, a formákat az igazi, életképes, emberi közösségek megteremtésére. Többek között ezekre is valók a mai napihoz hasonló ünnepek. Míg az egyszeri ember legfeljebb 3-4 generációra emlékszik elmondások alapján is csak vissza, addig a 400 év legalább 15 nemzedék. És azért is kell a múltunkat ismerni, mert az képes segíteni a mát, útmutatást adni, hogy erőt meríthessünk belőle. Egy ilyen ünnepség jó alkalom, hogy egy kicsit messzebbre nézzünk, és keressük azokat a pontokat, amelyekkel szülőföldjükön tudjuk tartani gyermekeinket, fiataljainkat.

A Város Napja 2019 001A Város Napja 2019 003

A szülőföldhöz való ragaszkodásnak sok jelen példáját sorakoztathatjuk fel Berettyóújfaluban. És sokukban van még egy közös vonás: hogy Kurucz Imre tette őket halhatatlanná, örökéletűvé. A mostani alkalom állítson emléket neki is, és amikor fejet hajtunk Báthory Gábor fejedelem előtt, akkor valamennyi példakép egyszerre álljon előttünk.

A visszaemlékezés után a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Berettyóújfalu Város Önkormányzata, a Berettyóújfalui Járási Hivatal jelenlévő vezetői, az intézmények és civil szervezetek képviselői és városunk polgárai helyezték el a megemlékezés koszorúit.

A Város Napja 2019 016A Város Napja 2019 018A Város Napja 2019 019

A Népligetnél folytatódó városnapi rendezvény kezdetén Imre Barbara, Gál Csenge Boglárka és Sólyom Edit, a városi zeneiskola növendékei és művésztanára előadásában ismeretlen szerző Ibolyácska című fuvolatrióját hallhattuk.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntőjét követően Kiss Tamás a Népligetet mostantól díszítő két emlékjellel kapcsolatban az alábbiakat mondta:

3 évtizede a Népliget ad otthont két legfontosabb nemzeti ünnepünk megemlékezéseinek. Évről évre itt tisztelgünk március 15-én az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei, október 6-án az aradi vértanúk, valamint november 4-én az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjai emléke előtt.

A két népligeti kopjafát 1988-ban, valamint 1990-ben Nemes Sándor famíves készítette, ezzel is méltóvá téve ünnepi alkalmainkat. Most, a Népliget felújítása apropóján Berettyóújfalu közössége számára fiával, ifj. Nemes Sándorral új emlékjeleket készítettek, melyek mind kivitelükben, mind méreteikben és tartalmukban garantálják, hogy az ősök előtti tisztelgés a következő nemzedékek számára is komoly lehetőség legyen. Emlékfáik megjelenítik a legfontosabb üzeneteket, és a helyi sorsfordulókra való utalásokat és bemutatják azt a küzdelmet, ami mindannyiunk számára követendő példa, mindenkoron.

A Város Napja 2019 029A Város Napja 2019 026

Az emlékszobrokat Nemes Sándor és ifj. Nemes Sándor alkotók, valamint Pajna Zoltán elnök úr, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Muraközi István polgármester leplezte le.

Nemes Sándor famíves beszéde után Pajna Zoltán elnök úr, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Muraközi István polgármester és Bónácz János alpolgármester ünnepélyesen átadták a megújult Népligetet és a város óvodásai egy kör erejéig birtokba is vették a 400 m-es futópályát.

A Város Napja 2019 040A Város Napja 2019 047

A Város Napja 2019 044

A Nadányi Zoltán Művelődési Házban megtartott ünnepi képviselő-testületi ülésen a Himnusz - Turzó Boglárka előadásában - közös eléneklése után Kiss Tamás köszöntötte a megjelenteket: Pajna Zoltánt, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökét, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselőt, Pálfi Anikót, a Berettyóújfalui Járási Hivatal vezetőjét, Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu város polgármesterét, Bónácz János alpolgármester urat, a képviselő-testület megjelent tagjait, városunk kitüntetettjeit és minden kedves vendéget.

Ezt követően Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntötte az ünnepi ülés résztvevőit.

A Város Napja 2019 167A Város Napja 2019 163

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere megtartotta ünnepi beszédét, amely az alábbiakban teljes terjedelmében olvasható:

"Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Ünneplő és Ünnepelt Berettyóújfalu Polgárok!

A fejlődésről, előrehaladásról szólva gróf Széchenyi István a következőképpen fogalmaz:

„Ha valaki azt mondhatja magáról: felebaráti szeretetemben, jó cselekedeteimben, hazám iránti hűségemben, méltányosságra és igazságosságra irányuló törekvésemben nem változtam soha, és soha nem is fogok megváltozni, akkor nem szólok semmit. Boldog, aki ezt önmagáról igazán elmondhatja! De egyebekben, mint például a politikában, az orvostudományban, a gazdaságtanban változatlansággal kérkedni: merő ostobaság.”

Tisztelt Egybegyűltek!

A város napja van. Berettyóújfalu közösségének legrangosabb és egyik legfontosabb ünnepi alkalma. Évente egyszer olyan és akkora körben gyűlünk össze, amilyenben és amekkorában az év más időszakaiban nem. Minden magánember és minden kisebb közösség teszi a dolgát, találkozni pedig bizonyos körökben, bizonyos alkalmakkor, bizonyos ügyek mentén szoktunk. Közben van, amiben változunk, és van, amiben nem. Az ügyek mentén azonban alakítjuk egymást. Tapasztalatokat gyűjtünk, véleményeket cserélünk, jobb belátásra bírjuk egymást. Örülünk a másik eredményeinek, és igyekszünk kisegíteni a másikat a nehézségeiből. Ilyen egy ideális közösség, amihez jó tartozni. Mondhatnánk, hogy ez egy idilli állapot, amely talán sosem jön el. De gondoljuk végig, hogy a magunk közvetlen környezetében mennyire igaz mindez. Mennyire tudjuk változatlanul fenntartani személyes hozzáállásunkat, és mennyire tudunk változtatni a közös érdekében saját igényeinken, véleményünkön. Ez a kérdés lehetne a mindennapoké. A mai alkalom azonban fokozottan ráirányítja a figyelmet. Hisz ez az az alkalom, amikor évről évre terítékre kerül, hogy miként alakult a város sorsa, mi minden történt egy év alatt, és mi minden látszik a közeli vagy épp távoli jövőnkből. Ahogy a legnagyobb magyar is kereste a fejlődés útját: megállapítást nyert, hogy az egyszerre egyéni és közösségi műfaj. Amint a híres francia filozófus, Voltaire is figyelmeztet: „Ha úgy érezzük, hogy nem megy a másikkal, gondoljuk végig, hogy mihez kezdenénk egyedül.” Arról, hogy mit jelent számunkra Berettyóújfalu, mindenkinek megvan a maga elvárása, érzése és tudata. 15 ezer egyéni elvárás, érzés és tudat. Ez azonban együttesen jelenti egy 15 ezres közösség önazonosságát és kölcsönös felelősségét is. Meg kell hát találnunk azokat a minimumokat, amelyek ezt az egységet fenntartják és erősítik. Nem kell mindenben egyetértenünk, de mindenben azon kell munkálkodnunk, hogy a saját teljesítményünk inkább hozzátegyen, mintsem elvegyen. Ezért is rendkívül fontos, hogy a mai napon egyéni teljesítményeket és eredményeket ismerhetünk el. Fontos, hogy megemlékezzünk veszteségeinkről és örüljünk gyarapodásunknak. Hogy lássuk a fennmaradás és fenntarthatóság élő folyamatát. Minden év májusában megtaláljuk a módját, hogy erre felhívjuk a magunk és a mások figyelmét. Ebben pedig akkor érünk el sikereket, ha ezt a figyelmet egész évben fenn is tudjuk tartani. Ahogy Móricz Zsimond írja: „Szép az, ha az emberi lelkek összefonódnak, egységbe tömörülnek, együtt emelik szemüket az égre, és egy ütemben dobban a szívük a magasság felé. Mert hisz ennek a kis emberi életnek, amelybe belepottyantunk, az ad mélyebb értelmet s értéket; ha legalább vágyni, érezni s ihletni bírjuk a Létezés kozmikusságát.”

Erre pedig az elődeink adnak jó példát. Ahogy minden évben, a mai napot is Báthori Gábor szobránál kezdtük, hogy fejet hajtsunk az előtt, aki sokunk őseit itt letelepítette. Aztán az örök találkozások helyén, a Népligetben folytattuk, hogy a nemzeti ünnepeink és emléknapjaink helyszínéül is szolgáló teret megújítva adjunk vissza a közösség számára. Itt, a teremben pedig megemlékezünk nemrégiben elhunyt jeles polgárainkról, és ma lehetőségünk nyílik arra, hogy felidézzük egy olyan elöljárónk alakját, aki négy évtizeden ált szolgálta az itt élőket, és most tárgyiasult formában térhetett haza. Idén ünnepeljük a 40. évfordulóját annak az eseménynek, hogy Berettyóújfalu modern közjogi értelemben is város lett. Köszöntjük a legifjabb és a legújabb kori várossal egyidős polgárainkat. Köszöntjük és elismerjük a kimagasló egyéni teljesítményeket nyújtó társainkat. Holnap pedig hazavárunk mindenkit, akik ebből a városból indultak, és bár ma máshol élnek, de mi mégis közénk tartozónak tekintjük őket. Mindannyian fontos mérföldkövei közös történelmünknek, meghatározó alakjai a mi közös berettyóújfaluiságunknak.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Egy település évszázadait végigtekintve az a néhány esztendő, amikor lehetőségem nyílik évről évre Önök elé kiállni, viszonylag könnyen befogható időtartam. Az azonban nem mindegy, hogy ezeket az éveket a város polgárai által felruházott jogokkal és ránk rótt kötelezettségekkel miként töltjük. Az elmúlt esztendők azzal teltek, hogy közös akaratból és erővel igyekeztünk megújítani mindennapi életünk kereteit. Intézmények, hivatalok, közterek. Épület, infrastruktúra, zöldfelület. Számos feladat, sok-sok apró részlet, amelyre figyelnünk kell. Bár elmondhatjuk, hogy sok mindent elértünk, azért még koránt sem vagyunk az út végén. Ami viszont még fontosabb, hogy ezeket a kereteket tartalommal is megtöltsük. Sőt, hogy e kereteken túl az egész várost élhetővé, biztonságossá és megtartóvá, otthonossá tegyük. Ehhez pedig mindannyiunkra szükség van. Minden korosztálynak meg kell találnia a feladatát és a lehetőségeit is. Ezért indítottunk el olyan programokat, mely segítséget nyújt a családoknak. Az újszülöttektől a szépkorúakig. Itt van közöttünk a város babája. De minden újszülötthöz eljut babaköszöntő csomagunk. Kibővítettük az első lakáshoz jutók támogatási lehetőségeit, fecskelakásokat építünk, a kezdő vállalkozások számára pedig egy inkubátorház létesül. Komoly támogatást nyújtunk az óvodakezdéshez, és a gyermekek egyre nagyobb köre részesül kedvezményes vagy akár ingyenes étkeztetésben. Eltöröltük a fizetőparkolási rendszert, de újraindítottuk a helyi autóbusz-közlekedés. Járdák és kerékpárutak épülnek, és a nehézségek ellenére is küzdünk azért, hogy a megváltozott igényekhez igazodva a következő önkormányzati ciklus végéig ne maradjon egyetlen sóderes belterületi utunk sem. A hulladékszállítás díjmentességi korhatárát pedig 70 évre csökkentjük. Sok, első hallásra nem mindenben összefüggő tény, de mind-mind olyan közösségi döntés, mely Berettyóújfalut még inkább mindannyiunk városává teheti.

Hogy ez mennyire életszerű, azt nem irodalmi hivatkozással, hanem egy életvezetési tanáccsal támaszthatjuk alá:

„A tehetség és a képesség az ember életében csupán egy olyan lehetőség, mint a párkapcsolatban a szerelem. Egy jó alap, de hogy sikerül-e kibontakoztatni, felvirágoztatni és életben tartani, az a mi felelősségünk egymással szemben is.”

Kedves Egybegyűltek!

Akármilyen szögből is nézzük a világot, abban azt hiszem, egyformák vagyunk, hogy Berettyóújfalunak – a város tereinek, épületeinek, a közösség tagjainak – fontos helye van a szívünkben. Hogy mennyire sikerült élni a lehetőségeinkkel, annak sok mutatója lehet. Legyen a törekvésünk az, hogy mindig jó legyen itt élni, ide hazajönni, és ha rövidebb-hosszabb időre elhagyjuk a várost, büszkén mondhassuk, hogy Berettyóújfaluból jöttünk.

Merítsünk erőt és hitet Wass Albert soraiból:

„Amelyik ház arra épül, hogy otthona legyen egy családnak, és úgy épül, és azok építik, akik otthont akarnak belőle maguk köré: abból a házból otthon lesz.”

Berettyóújfalu mindenek előtt, Isten mindenek fölött!"

„Okuljatok mindannyian e példán.

Ilyen az ember. Egyedüli példány.

Nem élt belőle több és most sem él

s mint fán se nő egyforma-két levél,

a nagy időn se lesz hozzá hasonló.”

Az ünnepi beszéd után megemlékezünk mindazokról a jeles polgárokról, akik az elmúlt évben távoztak el örökre a város közösségéből, közéletéből. 1 perces néma főhajtással adóztunk az eltávozott polgártársaink, barátaink emléke előtt.

A Város Napja 2019 180A Város Napja 2019 198

„Életünk az örök keletkezés és elmúlás törvénye. Az új mindig a régi helyébe lép, és gondoskodik arról, hogy az élet stafétáját nemzedékről nemzedékre továbbadják.”

Berettyóújfalu Város Önkormányzata szociális rendeletében meghatározottak alapján, a Berettyóújfalu Város napján (május 23-án) első életévét betöltő berettyóújfalui gyermek részére „A város babája” cím állapítható meg. A város babája cím első birtokosa Szabó Dániel, aki 2018. május 23-án, Bak Enikő és Szabó László gyermekeként született, és lett azon a napon a város legifjabb polgára.

Berettyóújfalu város életében jelentős évforduló volt 1979. január 1-je. Az akkori állami döntés értelmében aznapi hatállyal Berettyóújfalu városi címet kapott, mely egyszerre jelentett elismerést, ugyanakkor pedig újabb feladatot és lehetőséget, hogy Berettyóújfalu – immáron megfelelő rangban – válhasson a térség valódi központi településévé. Abban, hogy mára ezt elértük, a város valamennyi polgárának nagy szerepe volt. Négy évtized már egy település életében is jelentős, egy magánemberében pedig még inkább. Ezért is gondoltunk arra, hogy a 40 éves város nevében személyesen kívánjuk köszönteni 40 éves polgárainkat, akik 1979-ben, Újév napján Berettyóújfaluban születtek, és ma is itt élnek. Isten éltesse Balog Tibor és Blága Attila urakat!

A Város Napja 2019 203A Város Napja 2019 204

Berettyóújfalu történelmi hagyományaihoz minden korszakot tekintve nagyban ragaszkodik. Köztereink, épületeink, intézményeink és civil közösségeink is hordozzák mindazok emlékét, akik az adott közösség, vagy akár az egész város tekintetében jelentős eredményeket mutattak fel. Ezért is nagy öröm, amikor egy-egy korábbi jeles berettyóújfalui polgár emlékezete valami miatt elevenebbé válik. Kerekes Gyula neve leginkább a város egyik utcájának névadójaként van a köztudatban. De hogy ki is volt Kerekes Gyula: Bagdi László történész-muzeológus összefoglalójából tudhatjuk meg részletesebben:

Kerekes Gyula több mint négy évtizedes jegyzői szolgálatával városunk történetének leghosszabb ideig hivatalban lévő köztisztviselője volt. Berettyóújfalui pályafutása 1873-ban indult aljegyzői státuszban, majd hivatásának valamennyi ranglétráját bejárva egy bő évtizeddel később már községi jegyzőként tevékenykedett, 1903-ban pedig, Berettyóújfalu jegyzői állományának három főre bővítésekor már főjegyzői minőségben látta el feladatát. Köztisztviselői éveit mindvégig átlagon felüli munkabírás jellemezte, 1886-ban döntő részt vállalt Berettyóújfalu utca,- és házszámjegyzékének elkészültében, 1895-től pedig a polgári anyakönyvet is ő vezette. Mindennapi munkája mellett rendszeres résztvevője és előadója volt az Országos Jegyző Szövetség konferenciáinak. A közéletben való jelenléte szakmája iránti elhivatottságán túl lokálpatriotizmusában is megnyilvánult: jegyzői munkássága mellett elsősorban a település gazdasági ágazatában való aktív részvételével járult hozzá Berettyóújfalu fejlődéséhez. Igazgatósági tagja volt a Berettyóújfalui kosárfonók termelőszövetkezetének, a Sárréti fogyasztási és értékesítő szövetkezetnek, a Berettyóújfalui Hitelszövetkezetnek, a Sárréti Népbank takarék és segélyegyletnek, igazgatója a helybeli Mezőgazdasági takarék és segélyszövetkezetnek.

A Város Napja 2019 212A Város Napja 2019 206

Lelkiismeretes munkája és humánus jelleme miatt a nagyközség megbecsült és közkedvelt hivatalnokai közé tartozott, segítőkész és közvetlen természete miatt a lakosság körében is igen népszerű volt. 1913. december 8-án ünnepelte – a nagyközség másik prominens alakjával, Dr. Reichenberger Fülöp háziorvossal egyetemben - szolgálatának 40 éves jubileumát, köszöntésére Budapestről és a vármegye minden részéről érkeztek díszvendégek, az eseményről többek között az országos napilap, a Tolnai Világlapja is kiküldött tudósítóval számolt be. Évszázadon átívelő pályafutását 1917-ben, nyugállományba vonulásával fejezte be. 43 év közigazgatásban eltöltött munkaviszonya napjainkban is tekintélyt parancsoló szolgálati időnek számítana, mindezt pedig az Osztrák-Magyar Monarchia korszakában véghezvinni kiváltképp ritkaságszámba menő jelenségnek számított. Jelentőségét mutatja, hogy 1912-ben megfestették portréját, mely az elmúlt évtizedekben a családban öröklődött, a mai utódok jóvoltából pedig hazatért Berettyóújfaluba, és a mai naptól a város közösségének tulajdona.

Kerekes Emesét, valamint Sztelekné Szoboszlai Csillát, Kerekes Gyula dédunokáit köszöntöttük.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata évről évre a helyi önkormányzati rendeletében szabályozott módon, kitüntetésekkel ismeri el mindazok munkáját, akik a város gyarapodásához hozzájárultak. Vannak viszont olyan teljesítmények, melyeket e fórumon kívül, megyei, regionális vagy országos szinten díjaznak, illetve eredmények, melyek szintén a város határain túl születnek meg. A mai alkalommal ismét meghívást kaptak az ünnepi ülésre mindazok a személyek és közösségek, akik, illetve amelyek az elmúlt egy évben – az előző város napja óta –, Berettyóújfaluhoz kötődő munkásságuk eredményeként értek el magasabb szintű elismerést. Így a város nyilvánossága előtt, személyesen, egy szerény ajándék kíséretében a gratulációkat és jókívánságokat. dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Muraközi István polgármester tolmácsolták.

A 2003-ban alapított Prima Primissima díj küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. 2018-ban – a Magyar Oktatás és Köznevelés kategória Prima-díjasa L. Ritók Nóra, aki elnyerte a Prima Primissima Közönségdíját.

A Város Napja 2019 215A Város Napja 2019 216

A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére február 19-e 2014 óta hivatalosan is a Magyar Ápolók Napja. Ez alkalomból az emberi erőforrások minisztere Borsósné Csillag Anikó, a Gróf Tisza István Kórház Gyermekosztályának osztályvezető főnővére részére Pro Sanitate-díjat adományozott.

Ugyancsak a magyar ápolók napján az emberi erőforrások miniszterének elismerő oklevelét vehette át Élesné Bedő Bernadett, a Fül-orr-gége és Egynapos Sebészet Osztály osztályvezető főnővére.

A Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány kuratóriuma évente ítéli oda a Rátz Tanár Úr Díjakat, illetve Életműdíjakat. Az alapítvány díjazottai azok a középiskolai és általános iskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó magyarországi matematika-, fizika-, kémia-, biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és tehetséggondozásban. A kuratórium döntése alapján 2018 novemberében életműdíjat vehetett át Kurtán Mónika, a berettyóújfalui József Attila Általános Iskola és AMI igazgatója.

A Város Napja 2019 217A Város Napja 2019 218

Az első szabadon választott kormány határozata alapján 1992-től Szent György napja, április 24-e a magyar rendőrség napja. Ez alkalomból a belügyminiszter soron kívül ezredessé léptette elő Dr. Tóth Ferenc urat, a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság vezetőjét.

A Magyar Kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közti megállapodás, valamint a szakképzési törvény értelmében 2011-től a WorldSkills és a EuroSkills versenyekkel kapcsolatos hazai feladatokat a SkillsHungary program keretében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara végzi. Magyarország a program fenntartásával biztosítja hazánk részvételét a fiatal szakemberek részére szervezett nemzetközi versenysorozatokban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken, amelyen minden jelentős ipari és gazdasági terület képviselteti magát. A berettyóújfalui Nagy László VI. Skillshungary Nemzeti Döntőn autószerelő szakmában I. helyezést ért el, így kijutott az augusztusi oroszországi világversenyre. Aktuális vizsgái miatt ma nem tud közöttünk lenni.

A Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal, valamint a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége által 2018-ban meghirdetett közétkeztetési szakácsversenyre jelentkezők között volt a KÖSZI két munkatársa: Földesiné Dávid Ibolya és Dézsi Ferenc, a diétás konyha szakácsai, akik továbbjutva az ország 12 legjobb csapata közé kerültek. Felkészülésüket Kathóné Papp Éva élelmezésvezető segítette.

A Város Napja 2019 220A Város Napja 2019 224

2018. szeptember 16-ától 23-áig zajlott erőemelő világbajnokság Egerben, a Magyar Professzionális Erőemelő Liga szervezésében. A versenyen 5 földrész 33 nemzetének több mint 1000 versenyzője vett részt. A Bihari Szabadidő és Sportegyesületből öt versenyző vett részt, akik kilenc világbajnoki éremmel térhettek haza. A hat világbajnoki címből kettőt pedig maga Ungai János, az egyesület elnöke és szakvezetője szerzett.

Szoros küzdelemben, a Szigetszentmiklóson zajló döntőben a Mezei-Vill FC. megnyerte a 2018-2019. évi futsal magyar kupát, így a háromszoros magyar bajnok ebben a sorozatban is triplázni tudott. A csapat egyébként a hamarosan záruló bajnokság éllovasa is.

A Város Napja 2019 227A Város Napja 2019 228

További sikereket kívánva szeretettel gratulálunk a díjazottaknak!

Ezt követően a városi kitüntetések átadása következett. A kitüntetéseket Muraközi István polgármester és Bónácz János alpolgármester adták át.

2019-ben városi kitüntetésben részesültek:

A Berettyóújfalu város kitüntetéseiről szóló önkormányzati rendelet szerint Báthory Gábor-díj kitüntetés annak a személynek, csoportnak adományozható, akik tevékenységükkel a város gazdasági, társadalmi fejlődését elősegítették, valamint a város művészeti, kulturális, sport vagy egyéb értékeinek gyarapításához tevékenységükkel hozzájárultak.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. évi 57. számú határozata alapján Szász István részére Báthory Gábor-díj kitüntetést adományoz.

Szász István több nemzedék óta itt élő paraszti család gyermekeként született. Csaknem 50 évesen fogott bele abba a tevékenységbe, melynek révén időben visszaviszi a mai nemzedéket abba a korba, amikor a játék, munka, szórakozás még a szabadban történt, nem egy képernyő előtt.  A család tanyája 8 hektáron terül el az Óberettyó ölelésében, amelynek változatos állat- és növényvilágát lombos ligetek tarkítják. Egy-egy odalátogató család, baráti társaság, munkahelyi közösség minden tagja megtalálja a kedvére való elfoglaltságot náluk. A tanyát ölelő terület bejárható hintóval vagy akár lóháton is. A gyerekek megismerkedhetnek a magyarság barátságos őshonos állataival, kipróbálhatják magukat a lovaglásban. Vállalkozásukat folyamatosan bővítik, programjaik egyszerre szolgálják a helyi identitás erősítését, és a természetközeli kikapcsolódást. Az épületek újak, de az egykori biharországi tanyák mintájára készültek, tisztelegve az ősök előtt. Szász István a család tevékenységéért 2017-ben az Év Hagyományőrző Tanyája díjat vehette át a Földművelési Minisztériumban.

A Város Napja 2019 229A Város Napja 2019 230

Fráter László-díj kitüntetés annak a személynek adományozható, aki a városban kiemelkedő munkát végez a közigazgatás, a közszolgálat, illetve az egészségügy területén.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. évi 58. számú határozata alapján Dr. Vitályos Lenke részére Fráter László-díj kitüntetést adományoz. A díjazott egyúttal átveheti a 40 éves, folyamatos munkavégzést elismerő emléklapot is.

Dr. Vitályos Lenke Marosvásárhelyen született, és ott is végezte iskoláit. Egyetemi évei alatt, 1969-ben férjhez ment, negyedéves volt, amikor első fiuk 1970-ben megszületett, második gyermekük pedig 1978-ban. Az orvosi diploma megszerzése után 1971 és 1973 között a közeli Cintoson, majd 1976-ig Kutyfalván dolgozott körzeti orvosként. A következő három évben a Marosludasi Üzemorvosi Rendelőintézet munkatársa. Családjával 1979 nyarán költöztek Berettyóújfaluba, azóta a Területi, mai Gróf Tisza István Kórházban dolgozik. 1979-től segédorvos, 1983-tól alorvos. 1988-ban a Debreceni Orvostudományi Egyetemen tett radiológiai szakvizsgát. 1990-91-ben a Röntgen Osztály megbízott vezetője, 1992-től adjunktusa, 1994-től pedig főorvosa volt. 2007-ben ismét megbízták a Radiológiai Osztály vezetésével, amit nyugdíjba vonulásáig, 2008. április 30-ig el is látott. Munkahelyét az azóta eltelt bő egy évtizedben sem hagyta el, ugyanolyan lendülettel dolgozik és foglalkozik betegeivel, mint korábban.

A Város Napja 2019 232A Város Napja 2019 235

Csorba György-díj kitüntetés annak a személynek adományozható, aki a város gazdasági életét vállalkozóként, őstermelőként, üzleti szolgáltatóként hosszú idő óta gazdagítja, egyúttal hozzájárul a város közösségeinek működéséhez, értékeinek megőrzéséhez, illetve gyarapításához.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. évi 59. számú határozata alapján Gál László részére Csorba György-díj kitüntetést adományoz.

Gál László Berettyóújfaluban született, általános és középiskoláit is itt végezte. 1988-ban érettségizett és szerzett szakmát az akkori nevén Zalka Máté Szakközépiskolában. A családi nyomdokokon haladva, 1998-ban már vállalkozóként kezdett dolgozni. A kor adottságaihoz és igényeihez igazodva – a gázvezeték-hálózat kiépítésének kezdetekor – nyitotta meg gázkészülék-üzletét, mely azóta is működik. 2004-ben – ugyancsak az új lehetőségeket követve – építőipari tevékenységgel bővítette vállalkozását, mely mára generál-kivitelezésre is alkalmas. Ezzel komoly foglalkoztatóvá is vált, sok embernek biztosít munkalehetőséget folyamatosan. Tevékenységét maximális odaadással végzi, türelmes és megértő munkáltató. Munkája mellett, amikor teheti, sportol. Baráti körével focizni jár, szeret futni és kerékpározni. A helyi sportélet támogatóként is maga mellett tudhatja. Számos helyi egyesületet szponzorál, mások mellett a BMSE kézilabdacsapatait, a Mezei-Vill FC-t és a BUSE-t is. Emellett pedig sport- és jótékonysági rendezvények rendszeres mecénása, több városi intézmény – főként az óvodák és iskolák – és civil szervezetek támogatója.

A Város Napja 2019 236A Város Napja 2019 237

Fehér Istvánné-díj kitüntetés annak a személynek adományozható, aki kiemelkedő pedagógiai tevékenységet végez, vagy végzett valamely berettyóújfalui óvodában, általános iskolában, illetve középiskolában. Tanulói eredményesen szerepelnek tanulmányi, szakmai, sportversenyeken, vagy valamely művészeti ágban. Nevelői, oktatói munkájával pedig hosszú időn keresztül példát mutat a felnövekvő nemzedéknek.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. évi 60. számú határozata alapján néhai Nagy Sándor részére posztumusz Fehér Istvánné-díj kitüntetést adományoz. A díjat felesége, Nagyné Gulya Margit vette át.

Nagy Sándor 1985-ben kezdte pályáját az akkor még 126. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézetben. Végzettségét tekintve a győri Közlekedési és Távközlési Főiskola autógépész szakán szerzett üzemmérnöki diplomát. Így az autószerelő szakma szaktárgyait kezdte oktatni nagy lelkesedéssel és jelentős eredményességgel. Közben folyamatosan képezte magát: 2008-ban megszerezte a közoktatás-vezetői diplomát is. Ezt követően szakmai igazgatóhelyettes, általános igazgatóhelyettes, majd szakmai munkaközösség-vezetői feladatokat látott el. Az ő javaslatára vette fel az iskola Eötvös József nevét. Hagyományokat kezdeményezett és gondozott, mindig szót emelt a szakképzésért, az ott folyó pedagógiai munka jobbá tételéért. 2002 óta vett részt aktívan az önkormányzat munkájában. Ekkor választották meg a 3. számú egyéni választókerület képviselőjévé. 2006-ig az Ügyrendi Bizottság, valamint az Ifjúsági és Sportbizottság tagja volt. 2006 és 2010 között az Oktatási és Kulturális Bizottság külső tagja. 2014-ben, pártlistáról nyert újra képviselői mandátumot, ekkortól látta el a Pénzügyi Bizottság elnöki feladatait is. Mind hivatását, mind közéleti tevékenységét a felkészültség, az alaposság, a konstruktív és korrekt közösségi munkavégzés, az emberséges hozzáállás jellemezte. Példája előttünk marad.

A Város Napja 2019 239A Város Napja 2019 240

Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. évi 61. számú határozata alapján Bodnár Andrásné részére Fehér Istvánné-díj kitüntetést adományoz.

Gyermekkorát Bojton töltötte, már ekkor elhatározta, hogy pedagógus szeretne lenni. A Debreceni Tanítóképző Főiskolán, 1980-ban szerzett oklevelet. 1984-tól 2018-ig volt a berettyószentmártoni Hunyadi Mátyás Általános Iskola munkatársa. Töretlen lendülettel és kitartással végezte munkáját, mely alatt folyamatosan képezte magát. Pedagógiai és közösségi munkája nem szorult az iskola falai közé, több civil szervezetnek is aktív tagja, irányítója. Alapítótagja és elnöke az Összefogás Berettyószentmártonért Egyesületnek, mely komplex humánszolgáltatást végez a településrészen, sőt azon túl is. A program- és rendezvényszervezés, pályázatírás, oktatás, képzés, felnőttképzés, szociális ellátás mind a tevékenységük része. Mindezt szoros együttműködésben végzik az óvodával, az általános iskolával, a református egyházközséggel és más civil szervezetekkel. Berettyóújfalu Város Önkormányzatával 2016-ban megkötött közművelődési megállapodás révén pedig a város közfeladat-ellátó rendszerébe is bekapcsolódtak. Fenntartják és működtetik a Csiga-Házat, mely intézmény nappali ellátó rendszerként működik, hátránnyal élők számára. Mindemellett jelenleg egyedüliként valósítanak meg Berettyóújfaluban a Tanoda-programot.

A Város Napja 2019 242A Város Napja 2019 243

Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. évi 62. számú határozata alapján Nagy Mihály részére Fehér Istvánné-díj kitüntetést adományoz.

Nagy Mihály 1977-ben érettségi és mezőgazdasági szakma megszerzése után a nádudvari termelőszövetkezetben helyezkedett el. 1979-ben technikusi vizsgát tett. Berettyóújfaluban 1981-ben telepedett le, ahol az egyik MGTSZ-ben folytatta munkáját. 1985 szeptemberében vállalta el az akkori nevén Brózik Dezső Mezőgazdasági Szakközépiskolában a szakoktatói feladatokat. Mellette, az iskola tangazdaságának vezetői teendőit is ellátta. Feladatai között volt a tanulók szakmai felkészítésén, nevelésén kívül a tangazdaságban dolgozó felnőttek munkájának szervezése. 1988-ban 3 éves pedagógiai tanfolyamot végzett el, majd 1996-ban diplomázott a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Tanárképzőjében. Később több továbbképzésen, tanfolyamon gyarapította tudását. Napi nevelő-oktató munkája mellett osztályfőnöki feladatokat is ellát, és versenyekre készíti fel tehetségesebb tanulóit. Az Útravaló tanulmányi ösztöndíj programban több éven keresztül segítette a hátrányos helyzetű tanulókat, családjukat, ösztönözve a jobb tanulmányi eredmény elérését. Szakmai segítséget, tanácsot nyújtott a város kertészetében a növények termesztéséhez, gondozásához, ápolásához. Lehetőségeihez mérten veteményes kertet gondoznak a tanulókkal az iskola kertjében, amelynek terméseit a főző szakmai csoportok használják fel. Az intézményben 34 éve kitartóan, odaadással dolgozik, hivatásának tekintve munkáját.

A Város Napja 2019 245A Város Napja 2019 246

Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. évi 63. számú határozata alapján Szilágyi Péterné részére Fehér Istvánné-díj kitüntetést adományoz.

Szilágyi Péterné Palcsik Irma zeneiskolai tanár 40 év munkaviszony után fejezte be zenepedagógusi pályáját. 1978-tól tanítja a „zenét” Berettyóújfaluban. Az 1978-as tanévben még a Toldi Miklós Általános Iskola, majd 1979-től egészen nyugdíjba vonulásáig, a Városi Zeneiskola pedagógusa. Jól tudjuk, ahhoz, hogy erős várat tudjunk építeni, erős alapokra van szükség. Ezt az alapot rakta ő le a szolfézs órákon. S erre a tudásra építve lettek kiváló hangszereseink, akik ma szerte az országban, illetve a nemzetközi porondokon is komolyan helytállnak. És ugyancsak neki köszönhető többek között, hogy a haza együttes több tagja és mai vezetője is e hivatást választotta.  A szolfézs mellett a tanulók énektudását is folyamatosan csiszolta. Nem csak tanította, de nevelte is a hozzá kerülő gyerekeket. Egyike volt a zeneiskola első zongoratanárainak. Résztvevője volt az évente megrendezett Tanári Hangversenynek, szervezője a Karácsonyi hangversenynek, az Év hangszerese versenynek, és a Zeneiskolai népdalversenynek, mindezekkel pedig komoly hagyományt teremtetett és hozzájárult a zeneiskolások erős identitásához, az iskolához és egymáshoz való kötődéséhez.

A Város Napja 2019 248A Város Napja 2019 249

Kabos Endre-díj kitüntetés többek között annak a személynek, illetve csapatnak adományozható, aki, illetve amely a város sportéletében, diáksportjában kiemelkedő tevékenységet fejt ki, tevékenységével, elért eredményeivel hozzájárult városunk hírnevének öregbítéséhez.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. évi 64. számú határozata alapján a Bihari Női Futball Klub részére Kabos Endre-díj kitüntetést adományoz.

A sokéves múltra visszatekintő Bihari Női Futball Klub 2018 szeptemberében húsz fiatal lánnyal kezdte meg újra a szezont. A csapat kerete olyannyira elkötelezett futballistákból áll, hogy féléves fennállásuk óta minden meccsükről nyertesként térhettek haza. A fociklub története egészen 1975-ig nyúlik vissza, ezen idő alatt számos kupagyőzelemmel gazdagodott, valamint országos bajnoki címek és nemzetközi tornagyőzelmek büszke tulajdonosa az egyesület. Az aktív futballévek után Kecskésné Füredi Andrea, a fociklub egykori oszlopos tagja, férjével a korábbi sikerekre alapozva, újra csapatépítő munkába kezdett. Toborzókat indítottak azzal a céllal, hogy újra egy sikeres csapatot indítsanak a bajnokságban. A Bihari Női Futball Klub egyesületi formában kezdte meg működését. Az utánpótláskorú, 13-15 éves ifjú hölgyek elkötelezett futballisták, rögtön az első keresztpályás meccsükön gólt szereztek, azóta veretlenek a leány keresztpályás megyei labdarúgó-bajnokságban, U15-ös korosztályban, és a tabellán jelenleg első helyen állnak. Az egyesület hosszú távú célkitűzése, hogy felkutassa a fiatal korosztály legjobb női focisait a környező településekről, és helyben tartsa az utánpótlást.

A Város Napja 2019 252A Város Napja 2019 253

Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. évi 65. számú határozata alapján Kártikné Prágay Zsuzsanna részére Kabos Endre-díj kitüntetést adományoz.

Kártikné Prágay Zsuzsanna 2008. szeptember 1.-től tanít a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában felső tagozaton testnevelést. Kiváló szervezőképességének, közvetlenségének és őszinte viselkedésének tudható be, hogy diákjai példaképként tekintenek rá, bizalommal fordulnak felé problémáikkal és jól érzik magukat az óráin, ahol a komoly munka mellett a játékra is mindig jut idő. Uszodába jár a gyerekekkel, télen pedig korcsolyázni viszi el a tanítványait és táborokat szervez. Délutánonként atlétikai edzéseken foglalkozik a sport iránt fogékony gyerekekkel és készíti fel őket a városi, körzeti, megyei és országos versenyekre.  Számos iskolai program műsorához készít diákjainak és kollégáinak színvonalas koreográfiát. Atlétika sportágban szerzett edzői végzettségét, versenyzői múltját leginkább a tehetséggondozásban kamatoztatja. Tanítványai rendszeresen szerepelnek eredményesen a körzeti, városi atlétika versenyeken, városunk hírnevét öregbítve. A Berettyóújfalui Diáksport Bizottság atlétika szakág vezetőjeként szervezi a városi – körzeti diákolimpiai versenyeket. Aktívan veszi ki részét azon pályázatok megírásában és megvalósításában, amelyek támogatják az iskolai tehetséggondozás kiteljesedését. Pályázati tevékenysége folyamán kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozás mellett, az arra rászoruló tanulók felzárkóztatásra.

A Város Napja 2019 256A Város Napja 2019 257

Berettyóújfalu város jó tanulója – jó sportolója kitüntetés annak a berettyóújfalui általános, illetve középiskolában tanuló diáknak adományozható, aki a legjobb tanulmányi és sporteredményeket érte el.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. évi 66. számú határozata alapján Bocsa Vivien részére Berettyóújfalu város jó tanulója – jó sportolója kitüntetést adományoz.

Bocsa Vivien Melinda a Diószegi Kis István Református Általános Iskola 5. a osztályos tanulója.  2017 februárjában kezdett el birkózni. Összesítésben 2019. április 5-ig 12 arany, 2 ezüst és 4 bronzérmet nyert, ezek közül a legrangosabbakat korcsoportos országos bajnokságban és diákolimpiákon. 2018-ban duplázni is tudott és megnyerte mindkét országos bajnokságot. Az elmúlt évben elindult a Fiúk II. Diák Országos Bajnokságán szabadfogásban, ahol nagy bravúrral bronzérmet nyert. Egy 9 ország versenyzőit felsorakoztató nemzetközi versenyen, a VII. Cetspan Összetartozás Kupán ezüstérmes lett. Az elmúlt két évben hasonló kimagasló eredményeket szerzett területi versenyeken is, összesen 7 aranyérmet szerezve. Az országos és a nemzetközi versenyeken elért eredményeinek köszönhetően már kétszer hívták a Magyar Utánpótlás Birkózó Válogatott edzőtáboraiba, 2018 nyarán és őszén. Sportteljesítménye mellett tanulmányi eredménye is kimagasló.

A Város Napja 2019 259A Város Napja 2019 260

Mindazoknak, akik egy adott munkaterületen legalább 40 éve aktívan fejtik ki tevékenységüket, a képviselő-testület a helyi közösség elismerését és köszönetét emléklap adományozásával fejezi ki.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. évi 67. számú határozata alapján Karácsony László részére elismerő emléklapot adományoz.

Karácsony László 1980 augusztus elsején kezdte meg a munkát az Arany János Gimnáziumban, matematika-fizika szakos tanárként. Időközben elvégezte a számítástechnika szakot az egyetemen. Évtizedekig volt osztályfőnök, s több évig az iskola levelező tagozatának vezetőjeként is dolgozott. Lelkiismeretes és nyugodt munkavégzése példa lehet minden pedagógus számára.

A Város Napja 2019 264A Város Napja 2019 265

Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. évi 68. számú határozata alapján Tóthné Nagy Julianna részére elismerő emléklapot adományoz.

Nagylétán született, 1974-ben tett érettségi vizsgát Debrecenben, majd a Szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett tanári képesítést földrajz-orosz szakon, 1979-ben. 1980–83. között általános iskolai tanárként dolgozott Bagamérban és Nagyrábén, majd 1983. augusztus 1-jén kapott állást a berettyóújfalui Arany János Gimnáziumban. Tudásban, munkában, emberségben mindig példát mutatott nemcsak tanártársainak, hanem tanítványainak is. 1988-ban kiemelkedő pedagógiai munkájáért Miniszteri Kitüntetésben részesült. Osztályfőnökként is tevékenykedett nagy lelkesedéssel az évek folyamán. Hat osztályt vezetett el az érettségi vizsgáig, vigyázta minden lépésüket, s szívvel lélekkel foglalkozott a tanulók problémáival. Szakmailag magasan képzett. Tanítványaival a tanítási órákon kívül is foglalkozott, versenyekre készítette őket, a lemaradókat korrepetálta. Éveken át vezette az angol nyelvi munkaközösség munkáját, valamint sok évig a közalkalmazotti tanács vezetője volt. Munkaszeretete és lelkesedése példamutató a fiatal pályakezdőknek is.

A Város Napja 2019 267A Város Napja 2019 268

Az ünnepi rendezvény végén Sáli Levente festőművésznek, a mai nap tiszteletére összeállított homokanimáció-bemutatóját láthattuk.

A Szózat eléneklése után, az ünnepi képviselő-testületi ülést követően a művelődési ház emeleti termeiben rendezett fogadáson mindenkinek lehetősége volt megkóstolni a város tortáját, mely Balogh Ágnes receptje alapján készült, amellyel megnyerte a Szakmák Éjszakája alkalmából meghirdetett tortaversenyt. A torta és az ünnepi étkek elkészítésében a Közintézmények Szolgáltató Irodájának munkatársai vettek részt.

A Város Napja 2019 315A Város Napja 2019 316

A városnapi rendezvények a már hagyományossá vált, több korcsoportban zajló Városnapi Futóversenyel értek véget a megújult Népligetben, amelyről külön cikkben számolunk be.

You have no rights to post comments