artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 21. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves

Barbecue csirkés tortilla tekercs hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreo krémes palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Interjú Ökrös Árpáddal, aki április elseje óta a Berettyóújfalui Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka. A tűzoltó őrnagy szívesen beszélt új feladatairól, az itteni laktanya felszereltségéről, s azt is megtudhattuk, sport nélkül lehet élni, csak nem érdemes.

 
 
Csupán néhány napja nevezték ki, s mivel nem itt született, még vélhetően kevesebben ismerik. Kérem, néhány mondatban mutatkozzon be portálunk olvasóinak, Berettyóújfalu lakosainak!
 
’87 óta vagyok tűzoltó, egyszerű „vonulósként” kezdtem a pályámat. Fokozatosan haladtam előre a ranglétrán, voltam őrvezető, gépkocsivezető, majd lettem szerparancsnok, szolgálatparancsnok-helyettes, szolgálatparancsnok. 2011 márciusától Hajdúböszörményben teljesítettem szolgálatot parancsnokként, s április elsején kerültem ide Berettyóújfaluba, mivel a korábbi beosztási területem megszűnt. Ha lehet azt mondani, korábban „egyszerű” tűzoltóként nagyon jól éreztem magam, csak aztán a család is noszogatott, végül belevágtam, elvégeztem egy tűzoltó szakmunkásképzőt, aztán jelentkeztem a főiskolára is. Már egészen fiatalon alacsony szintű vezetői beosztásba kerültem. Eddigi pályafutásomban meghatározó szerepet töltött be a sport. Szeretem az egészséges életet, a mozgást, s mindenekelőtt a hivatásomat.
 
Mennyire ismerte korábban Berettyóújfalut? Fűzik esetleg emlékek városunkhoz?
 
Jártam már itt korábban többször, de nem célirányosan, csak átutazóban. Tavaly voltam itt kismotorfecskendő-versenyen bíró, ám a laktanyát például csak néhány napja láttam először.
 
S hogy tetszik?
 
Az épület tekintetében abszolút a legjobb a megyében. 2008-ban EU-normák alapján épült, korszerű, minden kritériumnak megfelel – pontosan olyan, amilyennek lennie kell. A pihenési feltételek is tökéletesek. A felszerelések megfelelőek, a szerek nem a legjobbak, öregek, elavultak; most azonban az átszervezéseknek köszönhetően várhatóan kapunk jobb minőségű gépjárműfecskendőket.
 
Említette, a korábbi beosztása megszűnt, s azt is tudjuk, az államosítás miatt megváltoztatták a rendszert. Hogyan néz most ki egy hete?
 
Az államosítás miatt megreformálták a korábbi rendszert, megalakultak például a katasztrófavédelmi kirendeltségek – ezek lényegében átvették a tűzoltóságoktól a hatósági teendőket. A tűzoltóságoknak megmaradtak a tűzoltási, műszaki mentési és a lakosságvédelmi feladatok. 8 órás munkarendben dolgozom, van egy helyettesem, hozzánk tartoznak a szolgálati csoportok parancsnokai, rajparancsnokai. Ezeknek a csoportoknak irányítjuk a munkáját, tevékenységét. A teljes állományunk 50 fő, minden nap tizenketten vannak szolgálatban. Naponta járok Debrecenből dolgozni, fél 8-kor van váltás, én 7 körül szoktam érkezni. A váltás után az elmúlt 24 óra eseményeinek megbeszélése történik, majd meghatározzuk a napi teendőket. Ilyen például a kiképzési terv szerinti munkavégzés, ellenőrzési terveket készítünk, csinálunk kimutatásokat saját munkánkról, s amennyiben olyan jellegű esemény történik, akkor a helyszínen irányítjuk a tűzoltók munkáját. A munkaidő 4 órakor ér véget, de egy parancsnoknak mindig, folyamatosan elérhetőnek kell lennie. A parancsnoki ügyelet alatt történt eseményeket a szolgálat folyamatosan jelenti nekem azért, hogy amennyiben szükséges, a megfelelő intézkedéseket meg tudjam tenni. Másnap reggel pedig folytatódik minden.
 
Milyen vezetőnek tartja magát? Megköveteli-e például, hogy parancsnok úrnak szólítsák? Szigorú? Engedékeny? Milyen a kapcsolata a beosztottaival?
 
Eddigi pályafutásom során 12 évet töltöttem vezetői beosztásban, mindig törekedtem a harmóniára és a családias légkörre. Ennél a hivatásnál előírás a rend és a fegyelem, egy ilyen szervezetet nem lehet másként irányítani – fontos, ezt olyan módon kell elérni, hogy az külön ne jelentsen nyomást az amúgy is megterhelt beosztotti állományra. Az önként elfogadás elérése a legjobb módszer, mert így szinte fájdalommentesen tudja azokat a normákat elsajátítani, amelyeket más erőltetett módszerrel hosszabb, fáradtságosabb lenne. A tűzoltó akkor tud gyors és hatékony munkát végezni, ha megfelelően felkészült, egészséges, jó a teherbíró képessége, s nyugodtak a munkakörülményei. Ebben az esetben maximális teljesítményt várhatok el az állománytól. A lustaságot és a nemtörődömséget nem szívlelem, a trehányságot büntetem. Természetesen elvárás az állománnyal szemben, hogy a parancsnokot, mint elöljárót tiszteljék, de a tiszteletet nem kivívni, nem kierőszakolni, hanem kiérdemelni kell. A beosztottakkal való kapcsolatomat leginkább a segítőkészség vezérli, fontos hogy egy vezető mindig tudjon gondoskodni az alárendeltjeiről.
 
Egyik hozzászólónk kérdezte, mi lesz a régi vezetőség tagjaival. Tud esetleg erről valamit?
 
Az átszervezések után új beosztásokat ajánlottak fel nekik, például Györgyfi Sándor, a korábbi parancsnok a megyei igazgatóságon teljesít szolgálatot, mint a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat tisztje.
 
Mindig tűzoltónak készült? Befolyásolta valamilyen meghatározó gyermekkori élmény a pályaválasztását?
 
Nem volt ilyen. Nem is öltöztem soha tűzoltónak, még olyan képem sincs, amelyen tűzoltó vagyok – annyira emlékszem, hogy egyszer láttam egy olyan bácsit, aki szürke kabátban, piros, szegélyes sapkában volt, s később villant be nekem, hogy valószínűleg ő egy tűzoltó lehetett.
 
Csaknem 25 év tapasztalata van a háta mögött. Mennyire érzi megbecsültnek a munkáját? Nézzük először társadalmi szempontból.
 
Mindig megbecsültnek tartottam a munkánkat. Ha civil lennék, én akkor is tisztelném a tűzoltókat, így belülről meg még jobban, kis hősöknek tartom őket. A társadalmi megbecsültségünkkel soha nem volt gond. Ki van először a helyszínen? A tűzoltó. Különleges hivatás a miénk, egymásra vagyunk utalva, itt nincs olyan, hogy valaki kilóg, vagy nem tartozik a közösséghez. Bármilyen probléma van, a tűzoltóságra mindig lehet számítani, a miénk a leggyorsabb reagálású egység a hasonló szervezetek közül. A hatékonysággal sincs probléma, ha kimegyünk, nem téblábolunk, hanem mindig a megoldást keressük.
 
Gondolom, anyagi aspektusból már nem ilyen jó a helyzet.
 
A vezetőségi szinteken elfogadható a keresetünk. Egy beosztott tűzoltó sajnos elég keveset keres, gyakorlatilag százezer forintos fizetésért kockáztatják az életüket. Nem sok ember van, aki ezt csinálja – a nagy részük a hivatás szeretete miatt tűzoltó, többen másodállásban próbálják „megpótolni” a fizetésüket. Érdekes, de például Hollandiában egy parancsnok kevesebbet keres, mint egy beosztott. A beosztott veszélyes munkát végez, a parancsnok nem megy ki a tűzhöz – ezért kapnak előbbiek több pénzt.
 
Mondta, nagyon szereti a sportot, szemmel láthatóan sportos alkat. Mely sportágakban jeleskedett, jeleskedik?
 
A legfontosabb most az amerikaifoci. Jelenleg a debreceni csapat elnöke is vagyok, 2005-ben kezdtük ezt a sportágat, akkor még játszottam is – ha húszévesen kezdem, talán én vagyok benne a legjobb. De így már 40 felett nem futottam be nagy karriert, szalad, szalad az ember, de hamar elfárad. Korábban rendszeresen röplabdáztunk, megyei bajnokságokon vettünk részt, bekerültünk a Guinness-rekordok könyvébe is, 80 órán át röplabdáztunk folyamatosan. Gyerekkoromban tornáztam, vívtam; a tűzoltósportban 22 évesen elmerültem, 16 évig csináltam, országos bajnokságokat is nyertünk, részt vettünk világbajnokságokon. A mai napig szoktam futni, tervezgetem most a félmaratoni távot is. Távlati terveim között van a Himalája megmászása is.
 
Az amerikaifociban bíróként is tevékenykedik.
 
Igen, ez általában heti elfoglaltság. Hivatalosan működik, hétvégenként vannak meccsek, a keleti régióban én vagyok az egyetlen bíró. Én is azért kezdtem el, hogy jobban értsem a játék lényegét, a szabálykönyv 200 oldalas, a rendszer nagyon bonyolult, minden nagyon aprólékosan, precízen le van írva. Nem az anyagiak miatt csinálom, a bíráskodás egész napos elfoglaltság, de a jó levegő és a mozgás mindenért kárpótol.
 
Mit tudhatunk a családjáról?
 
Három gyermekem van, 2 lány, 1 fiú, már mindegyik elmúlt 20 éves. A legnagyobb lányom jelenleg otthon van az unokámmal, aki szintén lány, már másfél éves. Esténként illetve hétvégén van időm játszani a kicsivel. A gyermekeim önállóak, s az egyetem miatt elég elfoglaltak, jóformán csak hétvégén látjuk egymást. A napi történéseket csak akkor beszéljük meg, ha konkrétan rákérdeznek valamilyen eseményre, magamtól csak abban az esetben szoktam mesélni, ha valamilyen érdekesebb dolog történt. Az „otthoni” család irányítása nem annyira az én dolgom, inkább csak akkor szoktam közbeszólni, ha már a feleségem nem tud hatással lenni rájuk.

You have no rights to post comments