artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Püspökladányban, a Katolikus templom mögötti téren 2014. augusztus 19-én, 20:30 órai kezdettel látható a Csaba királyfi Székely Nemzeti Opera magyarországi ősbemutatója, melyre a belépés ingyenes.

 

 

 

esemény: „Csaba királyfi” Székely Nemzeti Opera ősbemutató
időpont: 2014. augusztus 19., 20:30
helyszín: Püspökladány, Katolikus templom mögötti tér
jegyek: Az előadás ingyenes. Ülőhelyek korlátozott számban lesznek.
(A helyszínre kemping szék bevitele engedélyezett.)

A műből a nézők megtudhatják, ki is volt Csaba királyfi, történelmünk meghatározó, különös alakja: Attila király fia, aki apja halála után arra kényszerült, hogy elhagyja hazáját.

Előtte megesküszik a székelyekkel, hogy visszatér, s ők pedig várják hűségben.

Csaba királyfi is és a székelység is megtartották fogadalmukat az idők teljesültéig.

Miért kényszerült arra, hogy féltestvérével, Aladárral súlyos csatába keveredjen, apjuk halála után?! Hogyan, s miért hagyja el Ős-Budát, nagyapja, a Himnuszban szereplő Bendegúz kérésére?! Hogyan fogadják őt Székelyföldön a székelyek?! Mire esküsznek föl a Hargitán?

Hogyan várják a székelyek Csabát, számos megaláztatás közepette, esküjüket soha nem felejtve, őrizve a rájuk bízott Attila-kardot?!Hogyan fogadják Álmos vezért, Csaba királyfi ükunokáját, aki Csaba testamentumával és Emese álomlátásának beteljesítésével érkezik meg Székelyföldre?! Hogy hogyan, s miként? Megtudhatják az előadáson.

G. Nagy Ilián több évig kutatott a legendás vitéz,az Isteni akaratot megtartó államférfi sorsa után. A szerző legújabb alkotása kivételes helyet foglal el a magyar irodalomban, már csak azért is, mert Csaba királyfiról senki nem írt színpadi művet.

Az egyetlen hatalmas vállalkozás előtte, Arany János Csaba trilógiája töredékben maradt.

A klasszikus és népzenei elemeket is tartalmazó rockoperát először Székelyföldön mutatták be, nagy sikerrel 5000 néző előtt. Most, Magyarországon is látható lesz a történelmi, zenei eposz, az Alföld szívében, Püspökladányban.

A szereplők a székelyföldi előadás szereplői, székely, csángó művészek, és két magyarországi énekes.

Táncol a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, és a Püspökladányi Kenderkóc,Szerepelnek a csata jelenetekben a karcagi kun lovasok,és Tőke László Lovas színháza.

You have no rights to post comments