artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2023. június 1. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csikós tokány főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott karfiol

Heti desszert (800 Ft):

Gundel palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Luther Mártonról, a nagy reformátorról mondják, hogy gyakran kínozták őt sötét gondolatok és gyakran nyomott lelkiállapotban volt. Ilyen sötét napokban egyetlen szóval vigasztalta magát: „VIVIT!”- ami azt jelenti: „Ő ÉL!” 

 
 
Mikor kísértései voltak, akkor krétával odaírta maga elé az asztalra, sőt az ajtókra és a falakra is: Vivit, vivit! És mikor egyszer megkérdezték, hogy mit jelent ez, így felelt: „Jézus él, és ha nem élne, akkor egyetlen óráig sem kívánnék élni. De mivel él, Ő általa mi is élni fogunk!”
 
 Borzalmas lenne egy húsvét nélküli világ! Nem az ünnephez kötődő szokások és az ezekhez kapcsolódó üzleti haszon elmaradása miatt. Hanem a halál legyőzhetetlensége és a jövő kilátástalansága, reménytelensége miatt. Mert mit tapasztalunk Nagypéntekig? Azt, hogy a világ sötét erői győzedelmeskednek a jó, a szent, a tiszta ügy felett. Azt, hogy ami a tegnapelőtt, tegnap volt, annak ma is meg kell történnie. Jézust Nagypénteken keresztre feszítették, Nagyszombaton a sírban feküdt, akkor Húsvét vasárnapján is ott kellene lennie. Egy húsvét nélküli világban a halálé lenne az utolsó szó, övé lenne a hatalom, és teljes diadalt arathatna minden élő felett.
 
„Ámde Krisztus feltámadt a halálból” hirdeti Pál apostol az örömhírt. Nagypéntek borzalma után harmadik napra Jézus kijött a sírból, feltámadt, mint élő Úr. Krisztus feltámadt, nem a halálé az utolsó szó! Krisztus feltámadt, azaz a halál nem legyőzhetetlen! Krisztus feltámadt, ez annyit jelent, hogy az ember sorsa nem reménytelen! Húsvét drága örömhíre azt üzeni mindannyiunknak, hogy „Ő él, és hogy Ő általa mi is élni fogunk!” A húsvéti örömhír azt jelenti, hogy ami  tegnapelőtt, tegnap történt, annak nem kötelező ma is megtörténnie. Ma már valami új kezdődik.
 
Borzalmas lenne húsvéti hit nélkül élni, reményt vesztve létezni. Ámde Jézus feltámadt, és ahogyan a reményt vesztett tanítványoknak hirdette a feltámadást, úgy Jézus Neked is meg akarja adni a húsvéti hit boldog bizonyosságát, hogy reménysugár gyúljon Benned: nem a halálé az utolsó szó, van értelme életednek! Van feltámadás, van örök élet! Mert VIVIT – Ő ÉL!
 
Áldott, boldog ünnepet!                                      
 
Orosz Béláné, református lelkész
 

You have no rights to post comments