artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

HBM Kormányhivatal Kistérségi Népegészségügyi Intézete felhívást juttatott el honlapunkhoz, melyet változtatás nélkül közlünk.
2012. március 24. a TBC Világnapja.  Az egészségügyi Világszervezet (WHO) 1982-ben nyilvánította a tuberculozis (gümőkor, tbc, tüdőbaj) világnapjává március 24.-ét, mert 1882-ben ezen a napon jelentette be Robert Koch német orvos a tuberculózis baktériumának felfedezését.  A világon évente mintegy kétmillióan halnak meg ebben a rég legyőzöttnek hitt betegségben, és hozzávetőlegesen kétmilliárd ember hordozza magában a TBC kórokozóját.
 
Tisztelt Lakosság!
 
2012. március 24. a TBC Világnapja
 
Sajnálatosan, az új tbc-s betegek számának csökkenése megállt Magyarországon. Köszönhető ez elsősorban annak, hogy a fővárosban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben nagyobb arányú emelkedést észleltünk az új betegek számában. Ennek a hátterében több ok húzódik. Az egyik ok a leszakadt, elszegényedett, egészségtelen életmódot folytató társadalmi réteg szélesedése. A tbc régen – és ma is – elsősorban a rossz szociális körülmények között élő emberek körében terjed. A másik ok a rosszul kooperáló, betegségtudattal nem rendelkező betegek „eltűnése”, akik nem hajlandóak a kezelésnek alávetni magukat.
 
A betegek felfedezésének leghatékonyabb módja a szűrővizsgálat. Megyénkben jelenleg kötelező a szűrővizsgálat, 30 éves kor felett mindenki kap meghívót a szűrővizsgálatra. A behívó akkor is érvényes, ha az azon szereplő időpontban a lakos nem tud megjelenni. Nem szükséges külön beutaló hozzá és a vizsgálat térítésmentes.
 
A fontosságot jól jelzi, hogy a tébécések között a panaszmentes szűréssel kiemelt betegek aránya 38 százalék, míg a többi 62 százalék már sokkal súlyosabb állapotban, panaszokkal kerül orvoshoz (hőemelkedés, köhögés, mellkasi fájdalom) és ezek többsége fertőző is.
 
Kérjük, egészsége érdekében jelenjen meg a szűrésen!
 
Tisztelettel:
 
Dr. Pásti Gabriella
kistérségi tisztifőorvos 

You have no rights to post comments