artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Berettyóújfalu piacára korábban jellemző volt a nyüzsgés - csütörtökön is, szombaton is. KÉPGALÉRIA!

Mostanában ugyanakkor egyre  több árus mondja azt, ő bizony már nem viszi ki  a portékáját, mert kevés a vásárló, magas a helypénz, nem éri meg. Vajon miért nem vásárolnak az emberek a piacon? A piac évszázadok óta fennálló társadalmi szerepe mintha kezdene eltűnni - nincsen vevő, aki alkudhatna, nincsen eladó, aki engedhetne.

A mindenhová begyűrűző gazdasági válság bizonyosan okolható, hiszen a nincsből nem lehet vásárolni. Az árusokkal beszélgetve azt tapasztaltuk, sokan a fizetős parkolásban látják a visszaesés egyik okát; mondják, az emberek ha ki is jönnek, sietnek, az órájukat lesik, nincs idejük nézelődni, alkudozni. Erre nagyszerű megoldást kínál a várost teljes hosszában átszelő kerékpárút, amely épp a piac mellett halad el, így nemcsak a benzinköltséget és a parkolódíjat spóroljuk meg, hanem az izmainkat is megmozgatjuk egy-egy bevásárlás alkalmával.

Aztán egyre több multi van jelen városunkban, szinte két lépést sem kell tenni, már ott van a bevásárlókocsi előttünk - ugyanakkor nem kérdés, aki hazai termékre, a feltételezhetően jobb minőségre vágyik, annak továbbra is a piac nyújtja a megfelelő megoldást. Az őstermelők a multikkal nem tudnak versenyezni, az őstermelők kisebb mennyiséget, néha csak egy-két csomó retket vagy paradicsomot pakolnak ki. Ezek viszont frissek, hajnalban lettek leszedve, s bizony néhány árusnak ez a kis bevétel is létfontosságú. Ezzel együtt a piacon egy helyen minden megtalálható, míg egy szupermarketben nem biztos, hogy a vásárló például a friss petrezselyemzöld mellett igazi, házi hordóskáposztát is talál.

Mondunk mást is. Sokszor egyáltalán nem tudják a vevők ezeken a helyeken, hogy tényleg magyar terméket vesznek-e, vagy ha nem magyar, honnan származik? A szabadtéri piacon a természetes fénynél még az áru színe is más, mint a zárt térben, a mesterséges világítás mellett. Arról nem is beszélve, hogy a piacon vásárolt növény (virág, palánta, cserje) mellé hasznos ültetési, gondozási tanácsot, a húsos standnál receptötleteket is kaptunk.

És akkor még a piacról, mint a társadalmi élet színteréről, a közvetlen hangulatról nem is beszéltünk!  A fotóink sokmindent elárulnak, tekintse meg a

You have no rights to post comments