artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2023. március 27. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Palócleves

Bolognai spagetti

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A munkanélküliség, az állástalanság nyomasztó érzése nap, mint nap emberek tízezreit kínozza hazánkban, és milliók küszködnek ezzel a borzasztó érzéssel világszerte is. Rettentő érzés tétlenül figyelni a dráguló világot, és érezni azt, hogy semmit nem tudunk tenni anyagi forrás híján azért, hogy megszokott életszínvonalunkat fenntartsuk, szeretteinket, családunkat biztonságban tudjuk.

A kormányzat törekvése az álláskeresési járadék idejének 90 napra csökkentésével az volt, hogy minél több embert sarkalljon munkavállalásra. De hogyan keresünk munkát?
Ebben próbál segíteni ez a kis írás, amely szigorúan e sorok írójának tapasztalatai alapján született.
Munkát találni háromféleképpen lehet: ismerősök útján, kitartó keresés eredményeképpen, és úgy, hogy mi magunk „kopogtatunk” a munkaadók ajtaján.
Az ismerősöket, volt osztálytársakat, korábbi kollégákat legegyszerűbben az internetes közösségi oldalakon találhatjuk meg, így célszerű mindegyikre regisztrálnunk magunkat. Az, hogy mit mutatunk meg magunkból, és hogyan, nagyon fontos, később visszatérünk még erre.
 
A leggyakrabban hirdetési újságokban, és az interneten fellelhető állásajánlatok között bogarásznak a munkakeresők. Az előbbire ne vesztegessünk időt, a 4-6 oldalas reklámújságok nagyrészt komolytalan ajánlatokkal vannak tele (tisztelet természetesen a kivételnek), amelyeket magánszemélyek adnak fel mobilszámmal, esetleg válaszboríték igényléssel. Rengeteg MLM (Multi Level Marketing)-huszár próbál itt bepalizni szerencsétlen embereket, azzal kezdve az „állásinterjút”, hogy szükség lesz ötvenezer forint kezdőtőkére a termékcsomag megvásárlásához, de aztán persze dőlni fog a pénz. Az ilyen típusú hirdetéseket nagy ívben kerüljük el. 
Természetesen a világhálón is találunk ilyen típusú ajánlatokat, elsősorban az ingyenes hirdetési lehetőséget kínáló weboldalakat özönlötték el ezek a pár soros (néha helyesírási hibáktól hemzsegő) szösszenetek, nos ezeket is felejtsük el, mint potenciális munkalehetőségeket.
 
Koncentráljunk azokra az oldalakra, amelyek profilja teljes egészében az álláskeresésről szól. Ezek igényes kivitelű, szép és modern dizájnnal ellátott weboldalak, melyeken részletesen „szűrve” kereshetünk, igényeink szerint. Gyakran álláskeresési tanácsokat is olvashatunk, esetleg munkaerőpiaci elemzéseket, statisztikákat böngészhetünk, a legtöbb oldalra néhány hónapja pedig már önéletrajzot, motivációs levelet is feltölthetünk. Fontos, hogy a leszűrt ajánlatok feladói logóval vagy márkanévvel beazonosíthatóak legyenek
Ha megtaláltuk álmaink állásajánlatát, jelentkeznünk kell rá. Akkor van a legnagyobb szerencsénk, ha közvetlenül a jelentkezőkkel foglalkozó munkatárs e-mail címe van megadva, mert akkor biztosabban célt ér jelentkezésünk, mintha az általános info@  kezdetű címre küldenénk dokumentumainkat. Ha mégis ez van megadva, hát erre küldjük elektromos üzenetünket.
 
Az önéletrajz (CV-Curriculum Vitae) elkészítésének vannak szabályai, amelyeket jó, ha tudunk. Fotót mindenképpen illesszünk az önéletrajzba, igazolványkép jellegű legyen, fél-egy évnél nem régebbi, és nem árt, ha egy halvány, nem túl harsány mosoly is tükröződik arcunkról; a mosoly pozitív üzenetet hordoz, és rokonszenvet kelthet irányunkba a döntéshozóban. Személyes adatainkat, lakcímünket, és elérhetőségünket pontosan (ez nagyon fontos!) tüntessük fel, hiszen ez alapján kereshetnek pozitív válasz esetén.
A CV következő részében, pontokba szedve fordított időrendben soroljuk fel munkatapasztalatainkat; itt célszerű megemlíteni a korábbi munkahelyeket időpontokkal, és, hogy milyen munkát végeztünk. Ezután a tanulmányokat, és végzettségeket írjuk be az önéletrajzba. Itt is a legfrissebb iskolai végzettségünkkel kezdjük, hiszen valószínűleg ennek megfelelő munkára is jelentkeztünk. Minden képesítésünket tüntessük fel, pontos, a bizonyítványunkban is szereplő megnevezéssel. 
Életrajzunk utolsó részében a személyes készségek, képességek szerepeljenek, úgy, mint nyelvtudás (ne hagyjuk ki, fontos!), jogosítvány (egyre fontosabb), vezetői gyakorlat idejével, számítógépes felhasználói ismeretek (konkrét programok megnevezése ajánlott).
A legutolsó pontban hobbinkat, érdeklődési körünket tüntessük fel. Figyelemfelkeltő lehet, ha nem általánosságokat írunk (olvasás, túrázás), hanem konkrét tevékenységeket keresünk „magunkban”, amelyek esetleg kapcsolódnak is a megpályázott munkakörhöz (ha esetleg irodai munkakörbe jelentkezünk, írjuk be az önéletrajzunkba, hogy szabadidőnkben szívesen szerkesztünk kiadványokat, szakdolgozatokat, esetleg egyedi grafikákat is készítünk).
 
Az önéletrajzhoz egyre gyakrabban kérnek motivációs levelet. Itt is vannak praktikák, amelyekkel közelebb férkőzhetünk esetleg a döntéshozó szívéhez. Levelünkben mindenképpen tüntessük föl, hogy hol találtunk rá az állásajánlatra, és mire is jelentkezünk. Legyünk tényszerűek, de fontos a személyes hangvétel. Mindenképpen írjuk le a cég nevét (ha tudjuk) legalább kétszer a levélben. Ha személyes tapasztalatunk van ezzel a céggel, azt is említsük meg, csak ha pozitív az élmény akkor. Mindenképpen írjuk meg, hogy miért szeretnénk ezt az állást elnyerni; említsünk meg egy konkrét célt. amiért küzdünk, és írjuk azt, hogy a cég, ahová pályázunk ennek a célnak az elérésében fontos társunk lehet. Fizetési igényt komoly pályáztató véleményem szerint nem kér, így ezzel részletesen nem foglalkozom, ha mégis előkerülne ez a kérdés, tapasztalatom szerint inkább célozzuk alá az összeget, a fizetés ugyanis most nagyon kényes kérdés a munkáltatóknál.
Egy szó, mint száz, legyünk tömörek, fogalmazzunk egyszerűen, kerüljük a többszörösen összetett mondatokat. Gondoljunk arra, hogy a döntéshozónak hány hasonló pályázatot kell elolvasnia! Rettentő fontos a helyesírás; inkább vegyünk elő helyesírási szótárat, és olvassuk át többször a levelet. Köszönjünk el udvariasan, és oly módon, hogy azt sugalljuk, szeretnénk, ha hamarosan személyesen is találkoznánk.
 
Az önéletrajz és a motivációs levél elküldése után, ha jól „dolgoztunk”, néhány héten belül személyes elbeszélgetésre, állásinterjúra hívhatnak be. Itt említem meg újra a közösségi oldalakon való megjelenésünket, amely legyen ízléses, rendezett, durva poénoktól mentes, és családias. A felvételről döntő HR-esek (személyzeti munkatársak) 90%-a, ugyanis a megadott név alapján felkeresi profilunkat és onnan is tájékozódik. Ha tehát van fönt „ivós”, dorbézolós, szedett-vedett önmagunkat megmutató fotó, legalább az álláskeresés idejére vegyük le azokat. Az állásinterjú előtt mindenképpen keressük fel az állásajánlatot tevő cég, vállalat honlapját, olvassuk el történetét, eredményeit, memorizáljuk a felső vezetés tagjainak neveit. Egy felvételi beszélgetésen jó pont lehet tájékozottságunk, azt sugallhatjuk magunkról, hogy intenzíven érdeklődünk a meghirdetett állás iránt. Az állásinterjún nyújtsuk önmagunkat, legyünk őszinték, és ne izguljunk. 
 
A bevezetőben említett harmadik munkakeresési módszerről sokat nem tudok írni, itt tényleg arról van szó, hogy üljünk le a számítógép elé, és küldjük el az önéletrajzunkat minél több helyre, hátha… Ajánljuk magunkat gátlás nélkül, mindenkinek, így talán nagyobb az esély, hogy állást találunk; esetleg nyugdíjba mehet valaki, vagy elbocsátás előtt állhat egy munkatárs, sohasem lehet tudni, mi történik egy cégen belül.
Remélem sikerült néhány jó tanáccsal segítenem a nehéz helyzetben levőkön, soha ne adják föl, és bízzanak magukban, ez a legfontosabb!

You have no rights to post comments