artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2023. március 30. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Húsleves

Sült csirkecomb bulgurral, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott karfiol

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Utolsó részéhez érkezett a GINA nevű drogról szóló sorozatunk, amelyben dr. Korcsmáros Ferenc, a Gróf Tisza István Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának osztályvezető főorvosa mutatja be a szert, és annak egészségre gyakorolt káros  hatását.

A diszkó- vagy partydrog kifejezés alatt különböző hatóanyagú szerek csoportját értjük, melyekben az a közös, hogy általában a kamaszok, vagy a fiatal felnőttek használják a tudati állapot, vagy az érzékelés módosítására, a hangulat „feldobására” és a fizikai teljesítőképesség fokozására. A gamma-hydroxybutirate (GHB, gina, G) az egyik legelterjedtebb diszkó drogok csoportjába tartozik, használata az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt.
Ezzel együtt emelkedett a használatával összefüggő szövődmények és halálesetek száma. A GHB-t folyékony formában, szájon keresztül juttatják be a szervezetbe. A készítmények hatóanyagtartalma jelentősen különbözhet, ezért könnyen túladagolás alakulhat ki. A klinikai hatások gyorsan jelentkeznek akár 5 milliliter GHB bevétele után is. Hatásai a központi idegrendszer ingerlése kapcsán lépnek fel: bágyadtság, zavartság, alacsony szívműködés, vérnyomásesés, légzészavarok, légzésleállás és görcsök, majd halál. A mérgezés időbeli lefolyását az alkoholfogyasztás módosítja, jelentősen felgyorsítja a tudatállapot romlását, és legtöbbször alkohollal kombinálva okozott halált.  Habár a partydrogok használata során kialakult szövődmények korrigálhatóak (gépi lélegeztetéssel, keringéstámogatással), a különböző szerek kombinálása, alkohollal történő közös használata elhúzódó mérgezést, végső soron pedig halált okoz. A drog hatása a bevételt követően 5-8 órán keresztül tart.
A partydrogok kimutatása a kórházi rutin laboratóriumi vizsgálatok során igen nehéz, gyakran lehetetlen, vagy csak jól felszerelt toxikológiai laborokban elérhető - a sürgősségi ellátás során a tünetek és az előzményi adatok ismerete segít a helyes diagnózis felállításában.
Az elmúlt években általunk ellátott betegek esetében átlagosan havonta 1-2 olyan esettel találkoztunk, ahol az alkohol és gyógyszerhatás mellett más élvezeti szer, például a drog szerepe is felmerült. A GINA fogyasztásával kapcsolatos esetünk mindösszesen 2 volt, ők mindketten szövődménymentesen, komplikációmentesen felépültek.

 

You have no rights to post comments