artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Bihari Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás rekultivációs projektjéhez kapcsolódó vándorkiállítás püspökladányi állomásán már az első napon csaknem 100 gyermek ismerhette meg a környezettudatos életmódot játékos formában.

 

A gyerekek jóval fogékonyabbak az újdonságokra, ezért a környezettudatos nevelést már kisgyermekkorban érdemes elkezdeni. Ebben a szülők mellett az iskolákra és a városra is nagy szerep hárul. – kezdte megnyitóját Márkus Gábor Püspökladány alpolgármestere.

A mostani dunai árvíz megmutatta, hogy a környezet védelme nem a jövő generációk érdekében fontos, mert az árvizek, viharok, a megváltozott időjárási körülmények mindannyiunk életét közvetlenül befolyásolják. Felnőttkorra sok, a környezetre esetenként káros szokásunk rögzül, ezért fontos a legkisebbeket megcélozni a mostanihoz hasonló kampányokkal. A környezettudatosság azonban nem a szelektív hulladékgyűjtéssel kezdődik, a termelt szemét mennyiségét kell elsősorban csökkenteni – ismertette Gyöngyösi Imre, a kiállítás szakmai koordinátora.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma Magyarországon 5 millió tonna szemét van a bihari rekultivációs projektben felszámolásra kerülő szeméttelepekhez hasonló lerakókban, és évente további 3 Gellért-hegynyi szemetet termelünk. A jelenlegi projektben 34 korábban bezárt lerakó rekultivációja valósul meg a bihari térségben, mintegy 1,7 milliárd forintos keretből, melynek 85%-át az Európai Unió Környezeti és Energia Operatív Programja, 15%-át pedig a magyar állam adja.

A projekt fontos célja felhívni a figyelmet arra, hogy a hulladék mennyiségének csökkentéséhez mi is hozzájárulhatunk, amennyiben jobban odafigyelünk környezetünkre. De mit is tehetünk?

 

 

 

 

 

 

 

 

Megelőzés: A legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik, tartja a mondás a környezetvédők között. A hulladékkezelés első lépése a tudatos vásárlás, amelynek során nem csak a termék összetételére, de csomagolására is érdemes figyelni. Minél kevesebb csomagolóanyagot vásárolunk, annál kevesebb szemét keletkezik háztartásunkban. A mégis létrejövő hulladék 1/3-a komposztálható.

Újrahasznosítás: Válasszunk többször használatos tárgyakat, így kevesebb hulladékot termelünk. Ha pedig egy tárgy az adott funkcióban feleslegessé vált, más szerepben továbbra is hasznunkra válhat. Az eldobható palackok helyett érdemes a betétdíjasat választani, a megunt tárgyainkból pedig akár művészeti alkotások is lehetnek.

Újrafeldolgozás: A háztartásokban szelektíven gyűjtött hulladék újrafeldolgozásával a gyárak számtalan használati tárgyat állítanak elő. Az elhasznált pet palackokból akár esőkabát is lehet.

Energetikai hasznosítás: A hulladék azon része, ami nem hasznosítható újra, szintén felhasználható. Égetésükkel energiát termelhetünk, aminek nyomán csökken az elsődleges energiaforrások felhasználása, így jobban védjük környezetünket.

Lerakás: A nem szelektált, nem újrahasznosított hulladék a lerakókba kerül, szemétként. Sajnos ma Magyarországon ez a legtöbb hulladék sorsa annak ellenére, hogy a fenti megoldások közül a szemét lerakása, ártalmatlanítása rója a legnagyobb terhet a lakosságra anyagi és környezetvédelmi szempontból egyaránt.

You have no rights to post comments