artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2023. március 30. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Húsleves

Sült csirkecomb bulgurral, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott karfiol

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Kábítószerekkel foglalkozó sorozatunk második részében Hajdú-Bihar megye jelenlegi droghelyzetéről adunk felvilágosítást, melyet  a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálatától kaptunk.

 

Hajdú-Bihar megye a kábítószer-bűnözés szempontjából összességében a közepesen fertőzött területek közé számít, itt azonban különbséget kell, hogy tegyünk az úgynevezett könnyű- és kemény drogok megjelenésében (előfordulásában). A könnyű drogok tekintetében ugyanis „fertőzött megyének” számítunk, míg a kemény drogok minimális mértékben vannak jelen megyénkben. A könnyű drogok közül a marihuána a leggyakrabban előforduló, az amfetamin származékok azonban a „dizájner” drogok megjelenése miatt az utóbbi időben visszaszorultak.
 
Csupán a számadatok (bűnügyi statisztika) tükrében történő vizsgálat nem adhat valós képet a kábítószer-bűnözés helyzetéről, hiszen ezeket az adatokat egyszerre több tényező is befolyásolhatja, illetve torzíthatja. Az országos szintű összehasonlítás is anomáliákat hordoz, amennyiben csak és kizárólag a számadatokra támaszkodva próbáljuk meg feltérképezni a bűncselekmények előfordulását és azok gyakoriságát. 
 
A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények ismertté válását nagymértékben befolyásolja a szervezeten belüli prioritása más bűncselekményekhez viszonyítva. Az ilyen jellegű jogsértések felderítését ugyanis egy-két esetet kivéve – a fogyasztó orvosi ellátásra szorul, vagy haláleset történik – kizárólag alapos nyomozati munka előzi meg, hiszen mind a terjesztőknek és mind pedig a fogyasztóknak érdekében áll a megvalósított jogsértéseket „elhallgatni” a bűnüldöző szervek elől.  
 
A tárgykörre vonatkozó bűncselekmények és azok elkövetőinek felderítését befolyásoló másik tényező, hogy mekkora létszámmal bíró apparátus dolgozza fel a beszerzett (és rendelkezésre álló) információkat, ehhez milyen anyagi és technikai eszközök társulnak, valamint az is, hogy a nyomozati munka során mely krimináltaktikai módszereket használják fel a rendőrök.  
 
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya és a vele közreműködő társszervek 2011. évben 9 marihuána ültetvényt számoltak fel, ennek során összesen 1300 tő marihuánát foglaltak le. A lefoglalt növényekről megközelítően 130 kg marihuánát lehetett volna „leszüretelni”, amely 260-300 millió forintért került volna eladásra a fogyasztók számára.
Munkánk eredményeként lefoglalásra került továbbá 25 kg marihuána, 500 g kokain, 700 g hasis és 42,5 liter ketamin, valamint 12,5 millió forint – kábítószer kereskedelemből származó – készpénz.
A visszaélés kábítószerrel bűncselekmény elkövetése miatt 42 személy került előzetes letartóztatásba. 
Az előbbiekben leírt számadatok mégsem tükrözik reálisan megyénk kábítószerhelyzetét, ugyanis több olyan elfogás is volt 2011. évben, amelyet a felderítő osztályunk a megyénken kívül hajtott végre. A munkánk elvégzése során az információ feldolgozásánál elsődleges célunk ugyanis az, hogy az elkövetői kört a legalaposabban feltérképezzük, majd a szükséges intézkedéseket – a hatályban lévő jogszabályi előírásoknak megfelelően – megtegyük a jogsértőkkel szemben.
 
A feladat-végrehajtás során azonban több problémával és akadályozó tényezővel is szembe kell, hogy nézzünk. 
Az egyik ilyen probléma, hogy az utóbbi időben az un. „dizájner drogok” egyre jobban átveszik az egyéb szintetikus drogoktól (pl.: amfetamin) a teret. Ezzel kapcsolatban itt meg kell, hogy jegyezzük azt is, hogy az un. legális drogok tiltó listára történő kerülése egy igen hosszú folyamat eredménye. Az új „drogtörvény” ezt úgy kívánja a későbbiekben orvosolni, hogy meghatározza azokat a törzsképleteket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy szintetikus kábítószert lehessen előállítani és ezen vegyületek birtoklását, terjesztését stb. tiltaná meg.
A „dizájner” drogok térhódításán kívül strukturális változás az is, hogy a marihuánát egyre kisebb mennyiségben hozzák be Hollandiából, azt az „internetes képzést” követően hazánkban termelik. Ezt a megállapításunkat támasztja alá az az adat is, hogy 2008. évben 4 ültetvényt sikerült felszámolni, míg 2011. évben viszont már 9 ültetvénnyel találkoztunk. 
A „legális drogok” terjesztése ellen két alkalommal is sikeresen léptünk fel, amikor két árusító üzlet tulajdonosaival szemben indult büntetőeljárás kóros szenvedélykeltés bűncselekményének alapos gyanúja miatt.
 
A 2011. évben a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetése miatt indult büntetőeljárások döntő többsége jelenleg is folyamatban van, így azok részleteiről nem áll módunkban nyilatkozni. Az viszont elmondható, hogy az elmúlt évben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Budapesti Rendőr-főkapitányság bevonásával végrehajtott egy olyan elfogást, ahol 42,5 liter ketamint foglaltak le kollégáink. Ez a mennyiség a legnagyobb ketamin lefoglalásnak számít Magyarországon.
 
A rendőrség jelentős energiát fordít a prevencióra a megfelelő tájékoztatásra, így tehát igyekszünk minden iskolába rendszeresen eljutni, hogy a fiatalok figyelmét még idejében felhívjuk a kábítószer fogyasztás következményeire, veszélyeire. A mi munkánk önmagában azonban nem elegendő a kábítószer fogyasztás visszaszorítására, ha nem párosul hozzá a szülők részéről a pozitív viselkedési minta közvetítése, valamint a következetes nevelés alkalmazása.  Csakis a társadalom tagjainak közös összefogásával lehet tehát hatékonyan fellépni a kábítószer bűnözés ellen. Amennyiben sikerül jelentős eredményt elérnünk a fogyasztás csökkenés terén, akkor ez a kínálati kör szűkülését is eredményezni fogja.    

You have no rights to post comments