artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2023. december 7. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Húsleves

Fehérboros-rozmaringos csirkecomb bulgurral, káposzta salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Lencsefőzelék fokhagymás sült tarjával

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás palacsinta erdei gyümölcs öntettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Háromrészes sorozatunk első részében egy kábítószer-élvezővel készült intejúnkat olvashatja, amelyet  orvosi és rendőrségi beszámoló követ majd.

 

Megérkezett a GINA – sajnos, tehetjük hozzá rögtön, hiszen nem Gina Lollobrigida, hanem egy GINA névre keresztelt kábítószer jelent meg a hétköznapjainkban. SZ.G. már kipróbálta, vele beszélgettünk a témáról. Elmondta, szerinte fontos, hogy aki egyszer kipróbálta, az utána csak okosan használja a szereket – szerintünk is okosan kell, azaz az égvilágon sehogy.

Hallottál már a GINA nevű drogról?

Igen, hallottam, sőt egyszer ki is próbáltam. Vannak olyan ismerőseim, akik több alkalommal használták már.

Milyen ismereteid voltak a szerről az első kipróbálás előtt?

Elég kevés dolgot tudtam róla, azt is csak hallomásból. A másik megnevezése GHB, egyfajta tudatmódosító kábítószer. Gyakran hívják randi-drognak vagy nemi erőszak-drognak; folyékony szer, amit rendszerint alkoholba szoktak cseppenteni.

Azt mondtad, egyszer kipróbáltad – mit éreztél akkor?

Egy szokásos szombati buli alkalmával, baráti társasággal alapoztunk az egyik srác lakásában. Ekkor valaki közülünk elővett egy kis fiolát, melyben GINA volt. Győzködött bennünket, hogy ettől egész éjjel megy majd a bulizás és remekül fogjuk magunkat érezni, egyáltalán nem veszélyes, s az alkohollal ellentétben még a másnaposság is elkerülhető vele. Személy szerint én fiatalabb koromban is kipróbáltam már egyéb drogokat, így nem igazán óvakodtam a szertől, így bele is egyeztem, hogy cseppentsen az italomba. Körülbelül két deci whisky-kólába 2-3 cseppet kaptam, semmilyen ízt nem tapasztaltam. Negyedóra múlva elindultunk a buliba. Az elején azt éreztem, hogy kezdek berúgni és kicsit imbolygok, de ez ismerős érzés volt, hisz az alkoholtól is ilyen az ember. Hányingerem nem volt egyáltalán. Néhányszor olyan érzésem volt, mintha váltogatná egymást a teljes józanság és a kábultság. Végig tartottam magam az éjszaka folyamán, majd reggel, amikor felébredtem, nem éreztem azt a „forog a világ” érzést, vagyis nem voltam különösebben másnapos. Összességében rám egyáltalán nem volt rossz hatással, ám van néhány ismerősöm, akik már nem úszták meg ilyen könnyen.

Velük mi történt pontosan?

Ismerek egy olyan srácot, aki túl sokat cseppenthetett egy buli alkalmával az italába, és másnap fogalma sem volt róla, hogy mi történt az elmúlt éjjel, és hogyan került arra a helyre, ahol felébredt. Olvastam is erről, ezért nevezik nemi erőszak-drognak, mert a lányok italába csempészik, és azonnal elkábulnak tőle, teljesen magatehetetlenek lesznek, majd mikor magukhoz térnek, semmire sem emlékeznek. Szintén egy jó ismerősömmel történt, hogy már légzési problémákkal küszködött, azonnal kórházba is szállították, ugyanis az alkoholban elkevert nagyobb dózisú GINA lelassítja a légzést - vele is ez történt. Szerencsére másnap kiengedték a kórházból, azóta nem használta a szert, és elmondása szerint soha többé nem is fogja.

Szerinted a GHB-re is könnyen rászokhat az ember?

Természetesen, mint minden fajta drogra. Fontos, hogy aki kipróbálja ezeket a szereket néhány alkalommal, az fejben elhatározza, hogy csak okosan használja azokat.

Ilyen könnyű lenne megállni és elkerülni a függőséget? Akkor miért van ennyi áldozata a drogoknak?

Átlagosan a tizenéves korosztályban népszerű a drogfogyasztás, ők olyan fiatalok, akiknek valami lelki eredetű problémájuk van. Magányosak, rosszak a családi körülményeik, ezért kétségbeesésükben - vagy éppen azért, hogy felhívják magukra a figyelmet - kezdenek el kábítószereket fogyasztani. Náluk gyakori, hogy hamar rabjává válnak a szernek. Az idősebb korosztálynál – a 20-30 év körülieknél - már sokkal kevesebb ennek az aránya, szinte csak unaloműzőként, egy kis kikapcsolódásként funkcionál a monoton hétköznapok világában.

Ma is fogyasztasz valamiféle drogot, ha alkalom adódik rá?

Nem, már több mint egy éve semmilyen drogot nem fogyasztottam.

Miért nem?

Talán azt mondhatom, hogy én már kipróbáltam sok dolgot fiatalabb koromban, lehet, hogy sokkal többet is, mint egy átlag fiatal; ezek közé tartoznak a különböző kábítószerek is. Szerencsére soha nem szoktam rá egyikre sem, így nem volt nehéz teljesen elhagynom őket. Az életemnek abba a szakaszába értem, amikor már nem látom értelmét, hogy éljek ezekkel a szerekkel. Egyszerűen nem kell.

Mit tanácsolnál most egy fiatalnak, aki eljátszik a gondolattal, hogy akár csak kíváncsiságból is, de kipróbáljon valamilyen típusú kábítószert?

Sok embertől hallottam már, hogy kipróbálja a marihuánát például, mert annak nincsen különösebb hatása, nem lehet rászokni, stb. Ez nem igaz, minden ilyen szer, mely befolyásolja viselkedésünket, egészségünket, kábítószernek minősül; és a jointra is ugyanúgy rá lehet szokni, mint bármely más drogra. Talán nagyképű és álszent lenne, ha azt mondanám, hogy ez szégyenletes dolog és gyorsan felejtsék el, hiszen én is éltem vele. De mégis rájöttem, hogy igazán semmi értelme nem volt az egésznek, mert az ember nem ezektől a szerektől fogja magát jobban érezni a bőrében. Egyszóval óvatosan minden tiltott szerrel, mert mindenki szervezete másképpen reagálhat ezekre, és honnan tudhatná az adott fogyasztó - akár TE, aki most olvasod ezt az interjút - hogy nem épp neked okozza majd a legnagyobb kárt az, amit bevettél.

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments