artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 3. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Fahéjas szilvaleves

Párizsi sertésszelet carbonara spagettivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

21 évvel ezelőtt, amikor a Rio de Janeiroi környezetvédelmi konferencián a Víz Világnapjává nyilvánították március 22-ét, az a cél vezette a résztvevőket, hogy minden évben legyen egy olyan nap, amikor mindenki erre a szó szoros értelmében vett létkérdésre figyel.
 
 
Napjainkban mind nagyobb érdeklődés és aggodalom övezi a világon a vízellátás, vízszolgáltatás, az egészséges ivóvízhez jutás kérdéseit. Az élethez nélkülözhetetlen víz bár megújuló, de véges mennyiségben rendelkezésre álló kincs. Számunkra talán felfoghatatlan, hogy vannak a Földnek olyan részei, ahol az otthonokban nem természetes az élethez nélkülözhetetlen tiszta víz. Ezért is született az a döntés, hogy 2013 legyen a Vízi Együttműködés Nemzetközi Éve.
Mindaddig, amíg valamihez könnyen jutunk hozzá, amíg nem kell megküzdenünk érte, hosszasan várnunk arra, hogy elérjük, nem érezzük igazán a fontosságát, nem becsüljük. Nincs ez másképp az ivóvízzel sem. Azokban az országokban, ahol magától értetődő módon tartjuk poharunkat a csap alá, ahol nem kell azon gondolkodnunk, mit adjunk inni a gyermekünknek, ha megszomjazik, nem kezeljük kiemelt értékén a tiszta, egészséges ivóvizet. Magyarországon ma még nem kell attól tartanunk, hogy elapadnak folyóink, kimerülnek vízlelőhelyeink. Az azonban valós veszély, hogy felelőtlen magatartással elszennyezzük vizeinket és a talajt, amely ivóvízbázisaink fertőződéséhez vezethet.
Több mint egymilliárd ember nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez a világon. A WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka, és évente kétmillió idő előtti elhalálozás vezethető vissza a szennyezett vízre. Ezért az ENSZ kezdeményezésére 2013-ban a hangsúly a nemzetközi vízügyi együttműködés van, annak érdekében, hogy a Földön mindenkinek jusson tiszta ivóvíz. Bár Magyarország Európa vizekben egyik leggazdagabb országa, a megfelelő vízminőség biztosítása egyes térségekben itthon is gondot jelent. A modern víztisztítási technológiában élenjáró, oroszlányi GE Power & Water globális termelési központ szakemberei azon dolgoznak, hogy a hagyományos vízkezelési eljárásokkal szemben, a membrán-bioreaktoros (MBR) technológia segítségével egyenletesebb, jobb minőségű vizet állítsanak elő.
Minden ember naponta több liter vizet iszik meg, tisztálkodásra, és a környezet tisztán tartására is tetemes mennyiséget használ el. Fontos, hogy a felhasznált víz valóban tiszta legyen, hiszen közvetlenül érintkezik szervezetünkkel kívülről és belülről egyaránt. 
 
Magyarország egyedülálló helyzete
 
A Kárpát-medence vízrendszere a területen lehulló csapadéktöbbletet szinte maradéktalanul hazánkon keresztül vezeti el. Ez a helyzet a vízkinccsel való bölcs gazdálkodás szerteágazó lehetőségeit teremti meg, amire várhatóan egyre nagyobb szükségünk lesz. A szakemberek szerint a Kárpát-medencében a vízellátás mennyiségi problémáival a közeljövőben legfeljebb csak időszakosan kell majd szembenéznünk, de a megfelelő vízminőség biztosítása már több esetben jelenthet gondot. 1,2-1,5 millió ember él itthon olyan településen, ahol arzénnel szennyezett az ivóvíz, ezért Magyarországon is is kiemelt jelentősége van a megfelelő víztisztásnak.
Oroszlányban, a GE Power & Water üzletágának globális termelési központjában gyártják jelenleg a világ egyik legmodernebb víztisztítási technológiát. Ezt az innovatív megoldást a világ számos városában és több világcégnél is alkalmazzák. A hagyományos vízkezelési eljárásokkal szemben, a membrán-bioreaktoros (MBR) technológia ultraszűrő üreges szálmembránok segítségével különíti el az elemi részecskéket, baktériumokat és vírusokat a szennyvíztől a hasznos baktériumokkal együtt, amelyek a vizet tovább tisztítva egyenletesebb, jobb minőséget eredményeznek.
A jelenleg évi közel 4 millió m2-membránt gyártó, 870 dolgozót foglalkoztató oroszlányi létesítmény óránként 90.000 m3 tisztított vizet állít elő, ami éves szinten közel 750-800 millió m3, azaz fél Balatonnak megfelelő tisztított vizet jelent. Oroszlány, a világ egyik legnagyobb membrángyártó üzeme 2002 óta megtízszerezte gyártókapacitását. Az üzem bővülése is jól mutatja, hogy az önkormányzatok és az ipari felhasználok körében is egyre sürgetőbb szükség van a víz kezelésére és újrahasznosítására az édesvízkészletek megóvása, valamint az ipari üzemek által kibocsátott szennyvíz káros hatásának csökkentése érdekében.
 
Hazai példa
 
A Budapesttől nem messze fekvő Veresegyház kikapcsolódást nyújtó tavairól és parkjairól ismert, ám néhány éve édesvízhiánnyal küzd. 2010-ben a vízügyi felügyelőség megadta a vízjogi engedélyt, amely lehetővé tette az önkormányzat részére a GE MBR technológiájával kezelt víz újrahasznosítását. Ez a térségnek megnövekedett víz-hozzáférést biztosít. A Veresegyházán üzembe helyezett technológiát az oroszlányi kiválósági központban gyártották.
 
Forrás: greenfo.hu

You have no rights to post comments