artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 2. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Csontleves

Zöldséggel sült tarja héjas cikk borgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Meggymártás pirított grízzel, főtt hússal

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Egy újabb mediterrán ciklon vonul át térségünk felett, hátoldalán viharos szél kíséretében ismét sarkvidéki eredetű, hideg levegő áramlik be a Kárpát-medencébe. A Magyar Közút Zrt. arra kéri az autósokat, hogy pénteken az ország északi, északkeleti részén senki ne induljon útnak a várható hófúvások miatt! Részletes időjárás és katasztrófavédelmi információk! Az OMSZ által közölt időjárási információkat rendszeresen frissítjük!

 

Mára több megyére adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható jelentős mennyiségű csapadék, az erős szél, illetve a hófúvás miatt. Holnap az erős hófúvás miatt az ország északkeleti csücskére már másodfokú figyelmeztetések is érvényben vannak.

A hótorlaszok megszüntetése elsőbbséget élvez a főutakon és a forgalmasabb mellékutakon. Bérelhető munkagépeket is az utakra rendelnek, és szükség szerint országos vagy regionális szintű átcsoportosításokat is végrehajt a gépparkján belül.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2013.03.23. szombat éjfélig

Északkeleten és az ország középső sávjában a déli, kora délutáni órákig viharos (60-80 km/h) széllökésekkel kísért északi szél várható. Ezeken a területeken várhatóan a délután első felétől a maximális széllökések egyre inkább 70 km/h körül, majd az esti órákhoz közeledve már 60 km/h alatt alakulnak.

Északkeleten a délutáni, esetleg kora esti órákig folytatódik a váltakozó intenzítású havazás, legtovább Szabolcs megye keleti részén. Megmaradó hó síkvidéken Szabolcs megyében és Hajdú megye keleti felében a legvalószínűbb, ezeken a területeken az esti órákig lepel-5 cm hó hullhat. Hófúvásra is kiemelten ezeken a területeken lehet számítani, mivel másutt döntően 0 fok felett alakul a nappali hőmérséklet.

A jelenleg még Jászberény-Szolnok-Szeged vonalában előforduló időszakos havazás/havaseső zónája ez elkövetkező órákban tovább gyengül. A hófúvás ezeken a területeken a magasabb hőmérsékletek miatt egyre inkább már csak Szegedhez közeledve lehet jellemzőbb.

Szombaton a kritériumokban felsorolt veszélyes időjárási jelenség nem várható.

A közlekedés és a lakosság biztonsága érdekében az illetékes rendvédelmi szervek, illetve más hatóságok szükség szerint korlátozásokat vezethetnek be. Ezek érinthetik a közúti és a vasúti közlekedést egyaránt, ami hosszabb menetidőt vagy akár járatok, szerelvények törlését, utak lezárását is jelentheti.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.

Az erős, viharos erejű szél fák ágait szakíthatja le vagy fákat dönthet ki, tetőket rongálhat meg, a lehulló törmelékek sérüléseket és károkat okozhatnak. A szél és a kidőlt fák elszakíthatják a felsővezetékeket, ami érintheti az áramellátást és a vasúti közlekedést is. Ilyenkor jellemzően megnő a tűzoltói beavatkozások, valamint a közműszolgáltatókhoz érkező kárbejelentések száma, ezért kérjük a lakosság türelmét. A segítség mindenhova meg fog érkezni!

A havazás következtében síkossá, csúszóssá válhatnak az útfelületek, ami növeli balesetek kockázatát. A közútkezelők folyamatosan tisztítják az érintett útszakaszokat, de minden közlekedő legyen tekintettel a megváltozott útviszonyokra és ennek megfelelően vegyen részt a közúti közlekedésben. Amennyiben a hatóságok azt kérik, ne induljanak útnak! Az azonnali információhoz jutás érdekében figyeljék a közszolgálati médiumok közleményeit!

A szél és a havazás együttese hófúvásokhoz vezethet, ennek következményeként hóakadályok keletkezhetnek az utakon, és a vasúti közlekedésben is fennakadások lehetnek. Az elakadt járművek torlódásokat, fennakadásokat okozhatnak. Aki útnak indul, a téli időjárási viszonyoknak megfelelően készítse fel gépjárművét és tankoljon a szokottnál több üzemanyagot.

Aki teheti ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt. Közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

Pénteki napra kiadott riasztások Hajdú-Bihar megyében, ami a Berettyóújfalui kistérségre is érvényes:

Széllökés 1. fokozat: A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Hófúvás 1. fokozat: Gyenge hófúvás. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

A legfrissebb riasztások és figyelmeztetések követhetők nyomon, az aktuális és a várható időjárásról pedig tájékozódhatnak! A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság folyamatosan aktualizált információi érhetők el. A MÁV legfrissebb vasúti közlekedéssel kapcsolatos hírei találhatók.

Országos Meteorológiai Szolgálat, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

You have no rights to post comments