artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 2. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Csontleves

Zöldséggel sült tarja héjas cikk borgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Meggymártás pirított grízzel, főtt hússal

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A legjobb hulladék az, amit meg sem termelünk. Mai világunk lassan elképzelhetetlen lesz hulladékhegyek és a folyókon, tengereken, óceánokon úszkáló hulladékszőnyegek nélkül, az erdő mélyén gondosan becsomagolt kérdéses állagú anyagot tartalmazó zsákoktól és még lehetne sorolni.

 

Szemét mindig is keletkezett; csupán a fajtája, minősége, mennyisége az újrahasználata valamint az újrahasznosítási módja változott meg, de nagyon! A természet is megtermeli a saját hulladékát, csak nálunk sokkal ügyesebben forgatja vissza, hasznosítja azt.

Tény, hogy vannak kezdeményezések és jól működő rendszerek, ahol a hulladék kérdésének kezelése megoldott és működik.  De hála a műanyagipar áldásos tevékenységének, egyre nehezebb kezelni a mindennapi problémát. Ezzel nem azt mondom, hogy ne tessék megvenni a kenyeret, a tejet a kekszet vagy a húst, csak figyeljünk oda az úgynevezett húszszor átkötött és legalább ennyiszer átfóliázott, agyoncsomagolt egyet fizet sokat kap termékekre, melyeknek a fele a kukában landol. Tapasztalat. Más a kérdés, ha nagy családos az ember, vagy ha hirtelen rátörnek a rokonok.

Vagy ott vannak például a mütyürök – itt érvényesül az az elv, mely szerint sok kicsi sokra megy – a cukorkák, csokik, ruhák, játékok mellé csomagolt, valamilyen biológiailag be nem azonosítható távol-keleti izék, aminek három füle és nyolc szeme van, ólomtartalmú festékkel leöntve. A gondos reklámtevékenységnek köszönhetően – természetesen – korosztályonként különböző szemmagasságban a polcokon sorakoznak, na meg a pénztárnál. Most akkor az van, ha nincs a csoki mellé csomagolva valami, akkor azt már meg sem esszük? Szerintem a csoki az csoki, önmagáért beszél és önmagáért szeretjük. Vagy akkora a túltermelés egyes piacokon, hogy mellé kell tenni valamit, hogy értékesíthető legyen? Bonyolult kérdések ezek.

A legfontosabb dolog ezeken kívül az, hogy hova is kerül mindez. Általában a kukába, onnan meg a szeméttelepre, vagy újra hasznosítjuk, komposztáljuk. De! Vannak ennél praktikusabb megoldások is. Tegyük a szelektív hulladékgyűjtőbe, mellé, alá, fölé! Mekkora öröm ez annak, aki szelektíven gyűjti a szemetet és amikor oda viszi, azt látja, hogy minden van ott, csak lassan az nincs aminek ott kellene lennie. Hatalmas erőfeszítés kell ahhoz, hogy ne a kukába dobjuk a szemetet, hanem bezsákoljuk és elvigyük a falu túlsó felén található szelektív hulladékgyűjtő szigetre, nehogy már abban a körzetben hagyjuk ahol lakunk. Ilyenkor időt, pénzt, energiát, benzint nem spórolva vágunk neki a feladatnak. Pedig ott van a kuka, az a kék, kerekekkel ellátott, felnyitható tetejű valami mindenkinek az udvarán, amit hetente egyszer ürítenek, még akkor is, ha az ünnepnapra esik.

Ennyire szemetesek lennénk? Ennyire nem törődünk a környezetünkkel? Ennyire nem érdekel bennünket? Emlékszem arra, hogy dédnagyapám, amikor a házat építettük minden nap rendbe tette az udvart. Arra tanítottak, hogy ápolt legyen a környezetem. Ezzel szemben mit látok? Az iskolások többsége ott hajítsa el a fél szalámis zsömlét ahol éri, ezer darabra tépett szerelmes levelek hevernek az utcán a fűben, – nehogy le lehessen vágni normálisan, előtte még fél órát gereblyézzem meg szedjem fel, és pont belenyúlok a taknyos zsepibe is – sőt ennél még furcsább dolgokat is találtam már.

Lehetne még ragozni, de nem akarom. Egy környezetünk van. Valamit viszont biztosan elfelejtettünk, azt, hogy kulturáltan is lehet élni.

Egy Olvasó

You have no rights to post comments