artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2023. március 30. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Húsleves

Sült csirkecomb bulgurral, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott karfiol

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Beszélgetés Hegedűs Zoltánnal, a Bihari Természetbarát Egyesület elnökével.

 
 
 
 
 
 
 
Kérlek, mutasd be néhány mondatban az egyesületet.
 

2005-ben alapítottuk, Berettyóújfaluban. A kezdetek kezdetén, 2003 körül sok túrán, csoportos rendezvényen vettem részt, akkor még jóformán egyedül. Szerettem volna magam is csatlakozni egy jó kis turistacsapathoz, viszont a környéken legközelebb csak Debrecenben találtam ilyet. Az MTSZ (Magyar Természetbarát Szövetség) helyi szervezete – az országos szervezethez hasonlóan – a megújulás gondjával küzd, amit magam is tapasztaltam. Szerettem volna valahová tartozni, szerettem volna tenni a turistaságért, viszont számos közeledést visszautasítottak. Elkedvetlenedve a csatlakozástól, új gondolat kezdett foglalkoztatni. Akkor már a testvéremmel és az osztálytársaival magunk mögött tudhattunk néhány bringatúrát, ami felvetette bennem az ötletet, mi lenne, ha saját egyesületet alapítanánk. Addig a legkomolyabb, egyben legtávolabbra kalandozó „rendezvényünk” a Nagykerekibe szervezett bringatúra volt. Emlékszem, vittünk magunkkal távcsövet, felmásztunk egy jó magas nyárfára a határ mellett, s onnan kémleltük a lélegzetelállító partiumi hegyeket, egymásnak adogatva a távcsövet. Elindult ezzel párhuzamosan egy másik szál is, a főiskolai csoporttársaimmal gyalogtúrákat szerveztünk Békéscsaba környékén. Megszerveztük az ingyenes utazást, ajándékként csokit, gyümölcsöt, üdítőt osztottunk, és elértük, hogy még a testnevelés órába is beszámítson a túra. Az egyesület megalapításakor még magunk sem tudtuk, mire vállalkoztunk; valahol viszont sejtettük, együtt, közös név alatt, szervezetten elindíthatunk valami újat. Ekkor még egyetlen cél volt: kirándulótársat találni.

 
Kik voltak az alapító tagok? 
 
Az egyesületet 12 lelkes fiatal alapította, akkor többségében még gimnazisták, főiskolások. Ma már sokan dolgoznak közülünk, 7 év hosszú idő… A tizenkét fő viszont csak néhány hétig volt állandó. Az akkor már szervezett, közös kirándulásokhoz szívesen csatlakozott az alapítók barátja, barátnője, 

testvére, rokona, ismerőse; lassan elértük a 20, 30 főt is. Idővel arra lettünk figyelmesek, hogy már nemcsak az ismerősünk, hanem az ismerős ismerőse is csatlakozik, akit eredetileg nem ismertünk. A túrák, a közös élmények révén azonban barátságok, párkapcsolatok szövődtek, egy nagy, közös baráti kört alkotva. Én is elmondhatom, hogy legjobb barátaim egy részét az egyesületnek köszönhetem. Ma már 132 tagnál járunk - barátunk barátjának a barátjának a barátja is csatlakozott hozzánk, s van olyan házaspár, aki anno egy egyesületi rendezvényen ismerkedett össze.
 
Milyen formában működik az egyesület? Hogyan lehet valaki tag?
 
Nonprofit közhasznú civil szervezet vagyunk. Tagjainkat sosem toboroztuk, ellenben adott a lehetőség mindenki előtt a csatlakozásra. Kötelezettségek nincsenek, ellenben örülünk, ha még több fő van köztünk, aki hozzánk hasonlóan gondolkozik. Csatlakozni egy belépési nyilatkozattal, illetve az éves tagdíj (ezer forint) befizetésével lehet, cserébe az egyesület logójával ellátott különféle használati tárgyakat adunk; ezekkel gyakran találkozni az utcán, különféle programokon. A tagsághoz engem, vagy Nagy Sándort, a titkárunkat kell keresni a honlapunkon (www.biharite.hu) feltüntetett elérhetőségek bármelyikén.
 
Mennyire érzitek a város támogatását?
 
Jó kérdés. Korábban sajnos a legnagyobb sikereink, kistérségi programsorozatunk, illetve a helyi programokban való aktív szervezői munka ellenére sem kaptunk elismerést a városi pályázatokban ott, ahol ennek helye lett volna. A város szakmai szervező csapata mindig elismert, számított ránk, s mi is számíthattunk rájuk; a támogatás fölött viszont más csapat döntött, aki nem látott bele, mennyi munkát végeztünk. Hét év alatt - saját magunknak köszönhetően - beindult és szépen muzsikál az egyesület motorja, így már nem is bánjuk, ha nincs forrás a civil életre. Meg kell, hogy jegyezzem ugyanakkor, az utóbbi másfél évben jelentősen nőtt a város szakmai elismerése. Ez a legfontosabb. Hogy érezzük, érdemes ehhez a városhoz kötődni - éppen ezért is vagyok hálás ennek a beszélgetésnek a kapcsán is! Ha egy picit tágabb jelentésében értelmezzük a várost, abszolút hálásak vagyunk. Az itt élők, a helyben működő szervezetek, cégek fogékonyak a jóra, az új ötletekre. Helyes szemlélet hiányában mi sem tudtunk volna ilyen szép eredményeket elérni.
 
Melyek a fő tevékenységeitek?
 
Három alappillérünk van: a sport, kultúra, s a környezetvédelem. Kezdetben a kirándulások révén a szabadidős sportokkal indítottunk; gyalogtúráztunk, bringáztunk, futottunk, úsztunk. Később felmerült az igénye annak, hogy a felkeressük az épített és természeti örökségek történetét, jellemzőit is megismerjük, kezdett kibontakozni a kulturális vonal, a helyi értékek tudatos felkeresése, kutatása. Azóta az összegyűjtött információt a weboldalunk wikipédia adatbázisában rendszerezzük. („Látnivalók” menüpont) Valamikor 2007 táján, egy kósza ötlettől vezérelve valaki felvett egy szemetet a Kék-kálló partján. Az ötlet robbanásszerű aktivitást indított el, ma már önálló előadást tartunk a szelektív hulladékgyűjtésről, saját kiadású tájékozató prospektusunk van, rendszeresen fát ültetünk, tanulmányi kirándulást szervezünk a hulladéklerakóhoz, s még hosszasan sorolhatnám. Időközben többen is lefutottuk a maratonit, önálló futókört szervezünk Berettyó-parti Baráti Futás néven, saját kajak-kenu flottánk van, barátkozunk a Szirt SE által tanított falmászással, s amatőr szinten barlangászunk is.
 
Mennyire sikerült elérnetek az alakulásnál megfogalmazott célokat?
 
A megalakulásunkkor egy célunk volt, egy hangulatos közösséget létrehozni, ellensúlyozva a világ szétaprózó, egymás ellen hangoló tendenciáját, alternatívát nyújtani a helyes értékrenddel rendelkező idősebbeknek, lehetőséget adni a fiataloknak. A célt túl is teljesítettük. A remek csapat mellett a közösség ereje korábban elképzelhetetlen eredményeket hozott, beindult egy önfenntartó és öngerjesztő folyamat. Ma már egy kerékpárral kiránduló család, egy keletin evező kajakos, vagy egy műemléket lencsevégre kapó fotós nem számít ritkaságnak, és ez a lényeg.
 
Ha jól tudom, a Bihari Múzeummal szoros az együttműködésetek. Miben nyilvánul ez meg?
 
Egyesületünk székhelye már az indulás óta a múzeum épületében található. Az együttműködés, kölcsönös segítség a mai napig töretlen, melyet a múzeumi és helyi kulturális dolgozók támogató részvétele, a Bihari Múzeum Baráti Körével kialakuló kölcsönös tagság is példáz. Persze az együttműködés nemcsak formális. A Luca-napon különleges fényjelmezbe öltöztettük mind az épületet, mind a múzeumi kiállítást, évről évre itt zsűrizzük, értékeljük, mutatjuk be a Biharite Fotópályázat pályamunkáit, s számos jeles napon (Föld Napja, Múzeumok Éjszakája) egészítjük ki saját programokkal a múzeumi rendezvényeket.
 
Mire vagytok a legbüszkébbek az egyesületetek történetéből?
 

Talán arra az útra, amit eddig végigjártunk, s arra az útra, amit másnak is mutatunk. Az elismerésekre, egy családi rendezvényen megcsónakáztatott aprócska lány örömtől csillogó szemére; a békéscsabai nemzetközi Szupermarathon kerékpáros második helyezésére, a helyes szabadidős alternatívát találó fiatalokra, a szeméttől megtisztuló Csonkatoronyra, a Gyimesi Csángó tagjainkra, a rengeteg Critical Mass kerékpáros felvonulóra, vagy talán arra, hogy az egykori Soproni Egyetemen, vagy egy fővárosi konferencián bennünket említenek meg követendő példaként.
 
Ha jól tudom, évente több túrát is terveztek – ha kérhetem, erről szóljunk néhány szót.
 
Igen, földön, vízen, s újabban motoros siklóernyőseink révén levegőben is járjuk a környéket, távoli messzeséget. Gyalogos- és bringatúrákat az év minden szakában szervezünk. Előszeretettel keressük fel Erdélyt, nemrég tértünk haza egy háromnapos, sátrazós, „mínusztizenhetes”, 1800 méteres csúcsot meghódító hótaposó extrém túráról. Nyári terveink között szerepel a Tisza vízitúra folytatása, és idén is szervezünk egy kéthetes, csomagos, önellátó, 1000-1200 km hosszú kerékpáros expedíciót valamelyik európai országba.
A programkiírások megtalálhatók a weboldalunk rendezvénynaptár menüjében; a készülődés, szerveződés a fórumon történik.
 

Miért érzed fontosnak, hogy valaki megismerje a természetet?

 
Úgy látom, ma már sajnos nem „divat” a tudás. Fontosabb, hogy valaki fenn legyen „fészen”, és meg legyen kapálva a virtuális kertje. Szűk környezetéből vajmi keveset tapasztal, és egy egyszerű nyári záport is emberfeletti túlélésként posztol az „ájfónról”, miután ágynak esett. Virtuális életet él, ahelyett, hogy kimenne a természetbe tapasztalni. Tapasztalni a természet közelségét és rendjét, az eső illatát, tanulni a fülemüle hangját, felismerni az iható vizet. Tapasztalni saját tűrőképességét, az elfáradás szépségét, az önuralom művészetét.
Jobban ismernénk a körülöttünk lévő világot, megértve, miért is fontos rá vigyázni.
 
Hogy látod, az emberek többsége óvja környezetét?
 
Azt látom, hogy szemléletet váltani, feladni azt, amit réges-régen tanítottak, vagy éppen nem tanítottak, nehéz, sőt, lehetetlen. Ha nincs meg a természet tiszteletének magja valakiben, nehéz megértetni, miért káros, ha műanyaggal tüzel, vagy a Kiserdőbe kihordott szemete kipusztítja a gőtét a Szillér-csatornában. A mai aktív generációk többsége szerencsére jó szemléletet hordoz, fogékony, érdeklődő a természettel, környezetünkkel harmóniában élés felől. Mindez Magyarországon igaz. A világ más táját, így egészét látva viszont lesújtó a véleményem a Föld jövőjét illetően.
 

Mik a céljaitok a jövőben?
 
Aktívan közreműködni a felcseperedő ifjúság helyes szemléletének kialakításában, kutatni és megőrizni a helyi épített és természeti értékeket, valamint vigyázni saját és mások fizikai, szellemi egészségére. Ha pedig egy kicsit tárgyias választ kell adnom, akkor régóta álmodunk egy egyesületi „zöld” házikóról, ami bázisa volna outdoor szabadidős programoknak, és mintája lenne egy környezettudatos életmódnak. Erre gyűjtögetünk most, többek között az 1% segítségével is.
 
Van valamilyen mottója az egyesületeteknek? Ha nincs, hogyan tudnád megfogalmazni 2-3 mondatban a működésetek legfontosabb alapelveit, egyesületek filozófiáját?
 
Egy régi mottó jut eszembe. Tarts velünk, hogy ne légy egyedül!A legfontosabb alapelvünk pedig a motiváció, a jó gondolatok felkarolása. Ezek nélkül nagyon messze járnánk még az úton.
 

You have no rights to post comments