artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Közel hetven alsóbbrendű út vált járhatatlanná a hóátfúvások miatt a nyugati országrészben.

Fotó: MTI

 
 
 
 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei és szakemberei szerda hajnaltól kezdődően folyamatosan dolgoznak a hóátfúvásokkal érintett térségekben. A megfeszített munkák ellenére továbbra is rengeteg olyan alsóbbrendű út van, amelyet le kellett zárni a hóátfúvások miatt. Fontos kiemelni, hogy elzárt település nincs az országban. A társaság ugyanakkor arra kéri a Nyugat-Dunántúlon közlekedőket, hogy lehetőség szerint ne induljanak útnak a hófúvásokkal érintett területeken!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egész éjszaka, illetve a hajnali órákban is folyamatosan dolgozott a hóeltakarítási munkákon. A még hatékonyabb munkavégzés érdekében az éjszakai órákban többek között lezárták a 85-ös főút Fertőszentmiklós és Fertőhomok közötti szakaszát, valamint a 88-as főút sárvári elkerülő szakaszát, hogy a társaság munkagépei meg tudják szüntetni a kialakult hóakadályokat. A viharos erejű széllökések azonban továbbra sem csillapodtak, így rengeteg helyen alakultak ki további hóátfúvásos, csak nagyon nehezen járható vagy járhatatlan útszakaszok, mivel az akár 60-80 km/órás széllökések az útról letakarított havat folyamatosan visszahordják a burkolatra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyugati országrészben található üzemmérnökségei teljes kapacitással dolgoznak, a társaság a bérelt munkagépeket is az utakra rendelte, emellett átcsoportosításokat is végrehajtott gépparkján belül, hogy a lehető legnagyobb erőkkel küzdhessen a hóátfúvásokkal. A megfeszített munkák ellenére kora reggelre a társaság Útinform szolgálatának összesítése alapján Győr-Moson-Sopron megyében 35, Zala megyében 9, Vas megyében 19 és Veszprém megyében 6 alsóbbrendű út vált járhatatlanná. Emellett több tucat nyugat-magyarországi mellékúton is csak nehezen lehet közlekedni a hófúvások, illetve az ezek nyomán kialakuló hó- és jégbordák miatt. A balesetek és a még nagyobb fennakadások elkerülése érdekében ezen kívül a 75-ös, 82-es, 83-as, 85-ös és 86-os főúton kamiontilalmat vezettek be.

A lezárt útszakaszok hálózati szerepe alacsonyabb, így elzárt települések nincsenek az országban. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei 12 órás váltott műszakokban dolgoznak, hogy a főutakon és forgalmasabb útszakaszokon biztosítani tudják a közlekedést. A társaság ugyanakkor a rendkívül helyzetre való tekintettel arra kéri a közlekedőket, hogy a nyugati országrész hófúvásokkal érintett térségeibe ha tehetik, ne induljanak el!

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Kommunikációs főosztály

You have no rights to post comments