artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2013. február 7-8-9-én került megrendezésre a VII. Hurka- és kolbásztöltő fesztivál Szentpéterszegen, a hagyományőrzés jegyében. A rendezvény az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program jóvoltából valósult meg.

 

Céljai között szerepelt a magyar gasztronómia tradícióinak ápolása, népszerűsítése, valamint az is, hogy a különböző területekről érkező versenycsapatok, illetve a disznóságokra, kultúrára, szórakozásra és jó kedvre vágyó vendégek mind disznótoros lakomáktól, mind élményektől jóllakottan emlékezzenek vissza az eseményre. Sokszínű programokból, ízletes finomságokból, zenés, táncos produkciókból, szíves vendéglátásból nem volt hiány. A fesztivál a barátságos, otthonos faluházban és könyvtárban nyitotta meg kapuit.

Az első napon Dr. Görgényi Márta, a község háziorvosa tartott előadást egészségvédelemről, helyes táplálkozásról, a követendő életmódmodellől. Előadásában többek között a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatására hívta fel a figyelmet. Arra világított rá, hogy a feldolgozott élelmiszereknek kevesebb a tápértéke, mintha nyersen, frissen fogyasztanánk azokat. A hallgatók esetleges kérdéseire készséges válaszokat adott. A háziorvos előadása után egészségbombákat lehetett kóstolgatni, úgy, mint céklalevet, reszelt feketeretket, csupa olyan ételt, melyeket naponta fogyasztanunk kellene. Az idős hölgyek, urak kíváncsian fürkészték végig a szépen megterített asztalt és ízlelték meg a különlegességeket is. A 29 éve Szentpéterszegen praktizáló doktornő elmondta, hogy a három napos rendezvény egész Szentpéterszeg együttműködő összefogásának eredménye, és hogy amiket a közönség, a látogatók látnak, élvezhetnek, azok mögött rengeteg kitartás, szorgalom rejlik. Nincs még egy olyan kisközség, amely ennyi programot képes kitermelni önmagából, a kulcs a közösség építő szellemében rejlik. Még ezen a napon zöldség-és gyümölcsszobrász bemutatónak is szemtanúi lehetettek az érdeklődők, melyből kiderült, hogy a föld ajándékait nem csak szervezetünk, de a kreativitás is hasznosítani tudja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második napra virradóan a gyermekeké lett a főszerep; a hagyományos falusi disznóvágást és feldolgozást szemlélhették meg, délután pedig a kézműves műhely keretein belül alkotókészségüket is életre hívhatták.

Egyértelműen a harmadik, egyben utolsó nap volt az esemény fénypontja, hiszen ekkor regisztráltak a hurka és kolbászkategóriában versenyző csapatok, s kezdték el a munkát. Sürgött-forgott mindenki, nagy volt az izgalom és a zsivaj a külön a csapatok számára fenntartott teremben. Élmény volt látni a sok kedélyes, mosolygós dolgozó embert, miközben a legjobbat akarják kihozni magukból, s a többiekből is. Később részben a folyékony kedvcsinálóknak, részben a hegedűs és harmonikás zenészeknek köszönhetően tetőfokára hágott a hangulat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A reggeli és a megnyitó után színpadi néptáncos, moderntáncos, énekes, zenés produkciók biztosították a nagyérdemű szórakoztatását. Felléptek a szentpéterszegi Rozmaring Néptánccsoport, a berettyóújfalui Aerobikos Lányok, de a váncsodi Eldorádó Tánccsapat, és zumbacsoport, az Aranyeső Népdalkör, de a Konyári Nótaklub is megcsillogtatta tehetségét. Kocsis Csaba előadóművész színvonalas műsora nagyszerű bevezetője volt az ebédnek. A menü természetesen orjalevesből, hagymás vérből, toroskáposztából, hurkából, kolbászból állt. Emberek sokasága járult a „bőség-asztalához”, melyen minden megtalálható volt, ami szem-szájnak ingere. Az ebéd elfogyasztásához az alaphangot Sarkadi Gyula énekes, költő műsora adta, amelyben ismert magyar nótákat elevenített fel Dr. Kovács Lajos billentyűs kíséretével. Az erre az alkalomra külön írt versét is felolvasta a lakomázó tömegnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindenki izgatottan várta az eredményhirdetést, amikor kiderült, hogy a békéscsabai versenyzők kapták meg egy évre a hőn áhított vándorserleget. A zsűri elnöke Mile József olimpiai bajnok mesterszakács volt, aki elmondása szerint nagy örömmel vállalta ismét e feladatot Szentpéterszeg kérésére. Olajos Mihály polgármester beszédében beszámolt a zsűrizés nehézségeiről, arról, milyen nehéz volt kiválasztani a legjobbat a sok jó közül. Kihangsúlyozta továbbá, hogy ezen a napon nincsenek vesztesek és győztesek, hanem mindenki nyertes, aki részese volt e kellemesen eltöltött napnak. A sztárvendégek a Megasztárból ismert Balássy Betty és Varga Feri voltak. Az ismerős dallamok felcsendülésekor az összegyűlt közönség egyszerre, fellelkesülve énekelte az „Egy bolond százat csinál” című slágerüket. A koncert után a tombolasorsolás volt porondon, majd a mulatni vágyók tombolhattak a hajnalig tartó Jótékonysági Bál alatt, amelyhez a ritmust a Cheops zenekar szolgáltatta.

You have no rights to post comments