artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

„A kutya a legállhatatosabb barát – az első, aki üdvözöl, és a legbátrabb, aki védelmez.” (George Gordon Byron)

A kóbor kutyák helyzete egyre égetőbb kérdéssé válik városunkban. Január elseje óta az ebeket kötelező chippel ellátni, ami még nagyobb terhet jelent az állattartók számára, sokan nem tudják, vagy nem akarják megfizetni a költségeket így adódik a kérdés, még több kóbor állat fog-e mászkálni az utcákon?

 

A legjobb megoldás persze egy szerető otthon lenne a kitett kutyának, de egy állatmenhely létrejötte is sokat segítene. Számtalan kutyának nem adatik meg, hogy találjon magának egy szerető gazdit és céltalanul kóborol a város utcáin. A szomorú tekintetek elől elfordulhatunk, gondolván nem oldhatjuk meg magunk az összes kóbor eb lakhatási gondját, de vannak, akik elérzékenyülnek egy bánatos szempár láttán és felteszik a kérdést: Miért nincs Berettyóújfaluban állatmenhely? De nézzük csak, mi is kell mindehhez?

Igyekeztünk városunk környékén található, jól működő menhelyektől begyűjteni az információkat, és a működésük során szerzett tapasztalatokat. Elsőként a derecskei Állatkuckó működését mutatjuk be, majd a püspökladányi Elhagyott Állatokért Első Sárréti Regionális Állatvédő Egyesület munkásságát prezentáljuk.

Derecskei Állatbarátok Közhasznú Egyesülete:

Az egyesület elnöke: Boros Andrea

Elérhetőségük:

Menhelyünk szerencsés helyzetben van, mivel 7 évi működés után nagy előrelépést tehetünk. Pályázati úton egy teljesen új állatmenhely építésére nyertünk el 2012-ben támogatást, így a jogszabályi hátérrel, követelményekkel tisztában vagyunk. Egy állatmenhely létrehozásának szabályait az állatvédelmi törvény határozza meg. Szükség van a jegyző által kiadott létesítési engedélyre, melyhez bizonyítani kell, hogy a kérelmező képes lesz az állatmenhely működtetésére, ennek anyagi és szakmai hátterét biztosítani tudja. A menhely építési tervdokumentációjának számos jogszabálynak meg kell felelni, amit a különböző szervek, mint például az ÁNTSZ, az állategészségügy, a zöld hatóság vagy a tűzoltóság megkövetel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A menhely korlátozott számú állat befogadására kap engedélyt, hiszen minden kutya számára biztosítani kell egy megfelelő teret, erre nincs konkrét előírás, de az állategészségügyi szakhatóság az állatkísérleteknél megszabott két négyzetméter mozgásteret megköveteli a kutyák számára. A karanténállomások száma is korlátozza a menhely befogadóképességét. A menhelyen szinte folyamatosan teltház van, külföldi partnerszervezeteink segítsége nélkül szinte nem is tudnánk újabb állatokat befogadni. Sajnos az örökbefogadási kedv a tavalyi esztendőben csökkenő tendenciát mutatott, egy év alatt 213 kutya talált gazdára. Az állatmenhely fenntartása az adó 1 %-os felajánlások, pályázati úton elnyert támogatások, adományok és külföldi partnerünk hozzájárulása nélkül nem lenne lehetséges. Egy állatotthonban rengeteg munka akad, amit a menhely vezetői önkéntesen (nem fizetésért ) végeznek hosszú évek óta.  Az önkormányzat azzal segíti a menhely működését, hogy területet biztosít számunkra, valamint a közhasznú munkások egy részét ide csoportosítja, akik itt ki tudják venni a munkából a részüket. Az állatok ellátásához a helyi óvoda, iskola is hozzájárul, a megmaradt ételt megkapják a menhely lakói, de a kutyatápot az adományok mellett külföldi partnerszervezetek biztosítják.

Elhagyott Állatokért Első Sárréti Regionális Állatvédő Egyesület:

Az egyesület vezetője: Joó Attiláné

Elérhetőségük:

A püspökladányi állatotthon civil szervezetként jött létre a helyi állatbarátok támogatásával. A menhely létrejöttéhez a földterületet az önkormányzat biztosította, illetve a telek adományozása mellett azzal segíti az intézmény működését, hogy a közmunkások egy részének itt nyújt munkát. A menhely épületének számos kritériumnak meg kell felelnie. Az épületben kell, hogy legyen külön öltöző, szociális helyiség, kennel és karantén helyiség is. A behozott állatot a karantén helyiségben helyezik el 14 napig, hogy egy esetleges betegsége lévén ne fertőzze meg a többi lakót. A menhelyen a közhasznú munkások mellett önkéntesek dolgoznak, akiknek a kutya szeretete a fizetség. Az állatmenhely fenntartása pályázatok elnyerésével, az adózók 1%-ának felajánlásával és a német kapcsolatok segítségével valósul meg. A kutyák élelmezését a nagy áruházláncok, a Tesco és a Spar biztosítják, de ezek mellett a vágóhídról kapnak húst, a kutyatápot pedig a német partnerek biztosítják. A menhely szinte folyamatosan teltházzal üzemel, a 2013-al életbelépő kötelező chip beültetés pedig már az óév végén éreztette hatását, sajnos többen jelezték, hogy nem szeretnének tovább kutyát tartani és behozták kedvencüket. 

Egy állatmenhely létrejöttéhez szükséges lépések:

  1. alapítvány vagy egyesület létrehozása, amely fenntartója lesz a menhelynek
  2. dokumentáció elkészítése (amely részletesen tartalmazza, hol, hogyan kívánjuk megvalósítani a menhely működtetését)
  3. megfelelő telek tulajdonjogának megszerzése 
  4. az idevonatkozó jogszabályok által meghatározott feltételek megteremtése (épület, stb.)
  5. kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás szponzorokkal, más állatvédő egyesületekkel az önkormányzattal és a lakosokkal
  6. önkéntesek toborzása, akik önzetlenül, szabadidejüket feláldozva segítenek az otthonban
  7. végül, de nem utolsó sorban, határtalan szeretet az állatok iránt

Folyt.köv.

You have no rights to post comments