artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő, stb. okoz.

A fűtési idény főleg az egyedi fűtéssel rendelkező családi házaknál jelenthet tűzvédelmi problémát. A gázkazánok, fali vízmelegítők, konvektorok, vegyes tüzelésű kazánok, cserépkályhák és az ezek szerves részét képező füstelvezető kémények megannyi veszély forrásai lehetnek.

Az elmúlt évben is több áldozatot követelt Magyarországon a szén-monoxid mérgezés, pedig kellő óvatossággal és körültekintéssel ezek a tragédiák elkerülhetőek lennének.

A balesetek nagy részének sajnos az az oka, hogy rendszeresen elmarad a berendezések ellenőrzése és karbantartása, pedig a készülékek életkorával a meghibásodás gyakorisága növekszik.

Szén-monoxid a tökéletlen égés során szabadul fel, veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gáz, amely megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson. Ennek következtében már rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben a koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés. Amennyiben a mérgezést szenvedett embert nem juttatják friss levegőre, rövid idő alatt bekövetkezhet a halál.

Tiszta levegőn egy óra alatt a vérben lekötött szén-monoxid mintegy fele távozik. Vagyis ha a mérgezést szenvedett ember elhagyja a szén-monoxiddal telített helyiséget, enyhülnek a tünetek. A szén-monoxiddal kapcsolatos súlyos balesetek igen gyakran éjszaka történnek, amikor a gáz hatásának kitett ember nem változtat helyet.

Tünetei lehetnek: émelygés, fejfájás, szédülés, nehézlégzés, hányinger, gyengeség, súlyos esetben ájulás. Jelentkezhetnek hirtelen vagy fokozatosan is

A korábbi balesetek elemzése alapján egyértelműen azt lehet mondani, hogy azok nagy részét szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása, vagy a szellőző elemek lezárása okozta.

Különösen fontos megnézetni a kéményrendszert és a fűtőberendezést, ha a házban gázkészüléket vagy nyílászárót cseréltek, mivel ezek jelentősen befolyásolják a helyiségek levegőellátottságát. Az ellenőrzést célszerű olyan szakemberre bízni, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult Minden esetben ki kell kérni a véleményét, és a szabályozott szellőző berendezés is megoldást jelenthet.

A biztonságos fűtéshez időnként a gázkazánokat is át kell vizsgáltatni, ugyanis hónapokig használaton kívül vannak. Ezen idő alatt pedig elmozdulhatnak a tömítések meglazulhatnak az alkatrészek, így életveszélyessé válhatnak.

Nagyon fontos, hogy csak engedélyezett típusú és kifogástalan műszaki állapotú fűtőberendezés használható, és minden esetben be kell tartani a készülékhez mellékelt kezelési és karbantartási útmutatóban foglaltakat.

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek lennének.

A korszerűbb kazánok, fűtési rendszerek már olyan biztonsági elemekkel vannak felszerelve, amelyeknél szinte kizárt, hogy szén-monoxidmérgezést kapjunk. Ha viszont nem rendelkezünk ilyennel, megoldást jelenthet a szénmonoxid érzékelő készülék, amely már néhány ezer forintért kapható, így jóval olcsóbb, mint korszerűsíteni a teljes fűtésrendszert, és figyelmeztet a veszélyre.

Ezek az eszközök rendkívül hatékonyak, nagymértékben segítik a balesetek megelőzését. Jelenleg csak a hazai háztartások kis részében van ilyen érzékelő, pedig a nemzetközi tapasztalatok szerint is jól használhatóak a balesetek megelőzésére.

Az égéstermék elvezetők, kémények állapotáról szintén gondoskodni kell. A kémény kizárólag nem éghető anyagból készülhet, ellenkező esetben nagyon szigorú nemzetközi normáknak is megfelelő módon lehet csak kialakítani. A füstcsöveket legalább egy helyen, de ha másfél méternél hosszabb, akkor 1.5 méterenként nem éghető anyagból készült rögzítő bilinccsel az épületszerkezethez kell rögzíteni. Hibás, vagy nem kellően tömören összeillesztett füstcsövet nem szabad használni.

Fontos, hogy se a fűtőberendezés, se az égésterméket elvezető cső mellett ne tároljunk éghető anyagot, és ne legyen a közelben éghető falburkolat sem, vonatkozik ez a padlástérre is, ahol a kémény legalább egyméteres környezetében nem szabad éghető anyagot tárolni.

You have no rights to post comments