artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2013. január 1-től valamennyi új jogszabály /törvény, kormányrendelet, BM rendelet/ hatályba lépett, melynek eredményeként a kéményseprő-ipari közszolgáltatás teljes jogszabályi háttere megváltozott.

A korábbi 1995 évi XLII. Tv. helyére a 2012. évi XC. Tv. lépett. A részletes feladat meghatározást a 63/2012 (XII. 11.) BM rendelet, a díjmeghatározást és az élet és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető tényezőket a 347/2012 (XII. 11.) kormányrendelet szabályozza.

Jelentős változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy a közszolgáltatás felelősségi körét az égéstermék-elvezető ellenőrzésén, szükség szerint tisztításán kívül 2015-től kiterjeszti:

  • A tüzelő berendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzésére, figyelembe véve a levegő utánpótlást befolyásoló műszaki berendezések, beavatkozások hatását is,
  • Égéstermék paramétereinek ellenőrzésére, annak CO tartalmának meghatározására.
  • Az égéstermék-elvezető és tüzelő berendezést összekötő füstcső ellenőrzésére szükség esetén tisztítására.
  • Gáz műszaki biztonsági felülvizsgálatok meglétének az ellenőrzésére.

Összességében az ellenőrzést kiterjeszti, az un. egész kéménykörre.

  • A többletfeladatok elvégzésének biztosítása érdekében már 2013-tól a sormunka alkalmával nyilvántartásba kell venni az eddigieken kívül az oldható és nem oldható füstcső bekötések számát.
  • A tüzelőberendezések típusát, használati módját és teljesítményét.
  • A társasházi kémények rendeltetési egység (lakás) szerint kell nyilvántartásba venni.
  • légtérkapcsolatok számát.

Közszolgáltatás gyakorisága

A tüzelőanyag típustól függően változatlan maradt a kémények ellenőrzésének gyakorisága. Szilárd- és olaj tüzelőanyagokkal üzemeltetett tüzelőberendezések égéstermék-elvezetőit évente két alkalommal, gáztüzelő berendezések égéstermék elvezetőit évente egy alkalommal kell ellenőrizni, szükség szerint tisztítani.

Eljárás abban az esetben, ha nem jutunk be az ingatlanba

A közszolgáltató amennyiben az ingatlanba bejutni nem tudott, két alkalommal értesítőt hagy az érkezésének következő időpontjáról. Ha a megadott időpontok az ingatlan használójának nem felelnek meg, az értesítőn feltüntetett ügyfélszolgálatokon időpontot lehet egyeztetni. Ha egyetlen értesítőre sem reagál, akkor írásban felhívjuk a figyelmét a közszolgáltatás igénybevételének kötelezettségére, és ennek elmulasztása esetén a tűzvédelmi hatóság értesítésének közszolgáltatói kötelezettségére. Ha ingatlan használója ezek után sem teszi lehetővé a közszolgáltatás elvégzését, bejelentést kell tennünk a tűzvédelmi hatóságnak.

Díjmeghatározás

A kéményseprési díj legalacsonyabb és legmagasabb mértékét kormányrendelet határozza meg, hatósági árassá válik. A legalacsonyabb és legmagasabb díjak közötti tartományban az önkormányzat dönt. A díjakat alapvetően az egyes kéménytípusoknál szükséges munkaidő ráfordítás fogja meghatározni. A szilárd tüzelőanyagú fűtőberendezések égéstermék elvezetőinek ellenőrzési díja növekedni, a zárt égésterű gáz tüzelőanyagú fűtőberendezések égéstermék elvezetőinek ellenőrzési díja csökkenni fog.

Kéménytűz

Az elmúlt időszakban országos szinten jelentősen nőtt a kéménytüzek száma. Ennek oka az, hogy egyre többen visszatérnek ehhez a hagyományos fűtési formához, de nem ismerik annak megfelelő technikáját. A fűtéshez vizes fát és egyéb éghető hulladékot használnak úgy, hogy még le is fojtják a tüzet, azaz nem adnak kellő mennyiségű levegőt az égéshez. Ebben az esetben azonban leromlik az égés hatásfoka, nem melegszik fel kellőképpen a kémény, és annak teljes belső falán valamint a tüzelő berendezésben már rövid idő alatt is vastag szurokréteg alakul ki. Tovább rontja a helyzetet a hő technikailag alkalmatlan /hő szigeteletlen/ kémény. Ezt követően egy erőteljesebb begyújtás hatására a szurok meggyullad a kémény teljes belső felületén. Ez a jelenség rendkívül veszélyes. A spontán ellenőrizetlenül kigyulladt kémény belsejében az üzemszerű működés során keletkező hő sokszorosa jelenik meg, eléri akár az 1000-1200 Celsius fokot is. Ezt a hőt a kémény szerkezete már nem bírja el, és kigyújtja a közelében lévő épületszerkezetet általában a tetőt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kéménytűz megelőzése a megfelelően száraz fa alkalmazásával lehetséges úgy, hogy megfelelő mennyiségű levegőt biztosítunk az égéshez, és csak a tüzelőanyag elégése után zárjuk le a fűtőberendezés ajtaját, valamint a kéményseprők rendszeresen elvégzik az ellenőrzést és tisztítást. A téglából készült kémény szurkosodásának külső jelei is lehetnek. A kémény átitatódik a szuroktól és az annak külső falán is megjelenik.

You have no rights to post comments