artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A téli időjárás és az egyre alacsonyabb hőmérséklet hatására minden autós igyekszik felkészülni a biztonságos közlekedésre. Ennek részeként az ablakmosó folyadékot a gépkocsikban téli mosófolyadékra cserélik és a motor hűtőfolyadékában is ellenőrzik a fagyálló mennyiségét.

Számos fagyálló és egyes téli szélvédőmosó termék etilén-glikolt tartalmaz, mely vegyi anyag súlyos egészségkárosodást is okozhat! A biztonságra ezen termékek felhasználása és tárolása során fokozottan törekedni kell! 

Annak ellenére, hogy ezeket a termékeket gyakran élénkszínű adalékanyagokkal (kék, zöld, piros) hozzák forgalomba, minden évben nagy számban fordul elő etilén-glikol fogyasztása miatti mérgezés.

Az etilén-glikol alapvetően színtelen, édeskés ízű folyadék. Ha valaki megissza, annál az alkoholos állapothoz hasonló érzés alakul ki, azonban ez a heveny mérgezés tünete! Súlyos mérgezés, visszafordíthatatlan vesekárosodás kialakulásához már néhány deciliter elfogyasztása is elegendő lehet.

Javasoljuk, hogy az ablakmosó tartály feltöltését, a fagyálló folyadék bevizsgálását, esetleges utántöltését bízzuk szakemberre! Lehetőleg ne tartsunk otthon etilén-glikol tartalmú fagyálló terméket. Ha mégis, vegyük komolyan a veszélyes besorolású termékeken olvasható „Gyermekek kezébe nem kerülhet” figyelmeztető mondatot! Az etilén-glikol tartalmú fagyálló termékeket a földön, a talajszint közelében, könnyen hozzáférhető helyen ne tároljuk! Élelmiszerek közelében soha ne tartsuk, törekedjünk a zárható tároló biztosítására!

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály

You have no rights to post comments