artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Vass Lajos Népzenei Szövetség a hagyományokhoz híven 2011 – 2012-es esztendőben megrendezte a IX. Vass Lajos Népzenei Találkozót és Versenyt, a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar, s a határon belül élő nemzetiségi dalkörök, zenei csoportok, szóló énekesek hangszeres szólisták számára, „Hagyományos régiók, régiók hagyománya” címmel.  

 
 
A verseny célja:
Vass Lajos szellemének adózva, – aki a televízió segítségével megénekeltette a magyar népet –, bizonyíthatjuk, hogy a népzene napjainkban is összetartó érték. Zenei anyanyelvünk lélekben összekapcsol emberi közösségeket határokon innen és túl. Egész népünk gazdagodik, ha ki-ki saját 
zenei hagyományát műveli, ápolja, mind magasabb és magasabb szinten.  A találkozó és verseny a szakemberek (zsűri) véleményezése alapján ad összefoglaló képet arról, hogy a hagyományőrzők és ápolók milyen tudással, és lelkesedéssel őrzik zenei hagyományainkat a Kárpátmedencében.
 
A megmérettetésen két berettyóújfalui együttes is sikeresen szerepelt. A Szederinda Énekegyüttes - akik a versenyen megkapták a Vass Lajos Nagydíjat, illetve különdíjként egy 12 fő részére szóló görögországi utat is a magukénak tudhatnak - tagjait a népdalok, népzene szeretet kapcsolta össze. Szívesen vannak együtt, és tanulnak új- és újabb népdalokat. Igyekeznek minél több népzenei dialektussal megismerkedni, és elsajátítani azok kincseit. Igen komoly kis "csapat" gyűlt össze, hiszen, a csoport tagjai közül szinte valamennyien népdalkörvezetők, vagy néptáncoktatók, esetleg mindkettő egyszerre, illetve lelkes hívek, akik őszintén elkötelezték magunkat a népzene, néptánc és népdalok mellett.
 
Méltán büszkék lehetünk a 17 gyermekből álló Berettyóújfalui Pávák együttesére is, akik a versenyen Kiemelt Nívódíjat szereztek.
 
A Szederinda Énekegyüttes tagjai:
 
Balázs Amarilla
Lászlóné Mester Éva
Major - Pucsok Anikó
Pál Enikő
Pércsiné Szilaj Etelka
Ráczné Kun Andrea
Tóthné Bene Judit
Turzó Boglárka
Vajasné Ragályi Edit
Hadobásné Karancsi Annamária
(Szegedi Katalin)
 
A Berettyóújfalui Pávák együttes tagjai:
 
Pércsi Liliána,
Balogh Liliána,
Balogh Boglárka,
Török Annamária,
Török Laura,
Török Bianka,
Nagy Diána,
Kirika Tímea,
Kirika Renáta,
Krisztik Orsolya,
Balázs Eszter,
Major - Pucsok Anna Luca,
Rácz Henrietta,
Lisztes Krisztián,
Lisztes István,
Balázs Zsigmond,
Molnár Tamás
 
Gratulálunk, munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

You have no rights to post comments