artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Egyre inkább láthatóvá, érezhetővé válik városunk újjáéledése, sokszínűségének felszínre jutása. Ezen a komor őszvégi napon újra érdemes Berettyóújfalu kuriózumai közül feleleveníteni a mézhez való szoros kapcsolatát, az októberben megalakult Bihari Mézlovagrend létrejöttét.

 

Nem mindennapi élményben lehetett része annak, aki ellátogatott október 13-án, szombat délelőtt a XV. Bihari Számadó Napokra. Az érdeklődők valódi lovaggá avatási ceremónia és a Bihari Mézlovagrend megalakulásának részesei lehettek.

A berettyóújfalui székhelyű Bihari Mézlovagrend tagjait ütötte lovaggá Magyarország Mézkirálynője Lovász Andrea, a társ-mézlovagrendek képviselőinek jelenlétében. A díszes öltözetű tagok ezt követően ünnepi körmenet keretében mutatták meg magukat a város lakóinak. A nap további részében szakmai programokon vehettek részt az ágazat iránt érdeklődők, így teleltetési bemutatót láthattak vagy mézüzemet látogathattak meg.

A kétnapos rendezvényen a méhészek mellett a családok is válogathattak a programok közül: volt mézessütemény verseny, rajzverseny és megtekinthető volt a "Bihari méhészet" című kiállítás is.

Muraközi István, Berettyóújfalu Polgármestere a programsorozatot megnyitó beszédében elismerését fejezte ki a kezdeményezés kapcsán, és támogatásáról biztosította az egyesületet.

A Bihari Mézlovagrend a Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesületének tagjaiból alakult 2012. március 30-án. A megalakítók a magyar méz, kiemelten a térség méhészei által termelt kiváló minőségű méz népszerűsítését tűzték ki célul. Feladatuknak tekintik, hogy közelebb hozzák a mézfogyasztókat a méhészet kissé kiismeretlen és néha titokzatosnak tűnő világához. Ehhez a jövő generációit próbálják megnyerni óvodai és iskolai előadásokkal és mézkóstoltatásokkal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alapötlet a néhai Fábián Gyula méhésztől származik, akinek szellemi hagyatéka fennmaradt a Bihari Mézlovagrend által, s akit a szervezet örökös tagjává fogadott. A projekt menedzsere ifj. Daróczi Lajos, akinek vezetésével a méhészek pályázati forrásokból igyekeznek céljaikat megvalósítani.

A mézlovagrend tagjai keresik azokat lehetőségeket, ahol megismertethetik a nagyközönséget a méhek csodás világával, hiszen kevesen tudják, hogyan készül a méz és különböző hasznos méhészeti termékek, s hogy ezek milyen jótékony hatással vannak az emberi szervezetre.

A hagyományokat újraélesztő bihari méhészek következő célja egy méhészfesztivál megalapítása.

Bővebb információk:

You have no rights to post comments