artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes zöldségkrémleves

Mozzarellával-kolbásszal grillezett karajszeletek jázmin rizzsel, kukorica salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Csütörtök délután 403-as euró-forint árfolyam volt megfigyelhető, ami nagy teljesítmény, ahhoz képest, hogy kora délelőtt a 416-os szintet is elérte.

Az ÁrfolyamTudós.hu összesítésében az áll, hogy a háttérben a forint védelme érdekében a Magyar Nemzeti Bank megemelte az egyhetes betéti eszközét 200 bázisponttal, így 9,75 százalékos kamatot biztosít. Ezzel 2008 óta a legnagyobb mértékben emelte az irányadó kamatlábat. Ez azonban úgy tűnik, hogy nem volt elég, mert a bejelentést követő kezdeti emelkedést eltörölve 1,6%-os esett a forint az euróval szemben. A jelenlegi szintre erősödést az hozta el, hogy a jegybank azt is bejelentette, hogy devizaswap-rendereket kíván tartani a valuta további támogatása érdekében. A kormány délutáni bejelentései - az EU-val történő megállapodás ügyében - pedig reméljük legalább stabilizálni tudja a forintot.

Virág Barnabás, az NBH alelnöke a döntést követően elmondta, hogy a jegybank igyekszik határozottan reagálni az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzetre, amely növeli az inflációs kockázatokat és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást. A jegybankelnök-helyettes hozzátette, hogy a jegybank kész minden rendelkezésére álló eszközzel beavatkozni az árstabilitás biztosítása érdekében.

Ezek voltak az előzmények

Hat hónapja a mai napon erősödött érdemben a forint. Az euro árfolyam jelentős változása most azt jelenti, hogy a magyar valuta közel 11%-ot gyengült azóta, hogy Oroszország februárban megszállta Ukrajnát. A török líra után a legnagyobb gyengülést így a forint szenvedte el, a Bloomberg által követett 23 feltörekvő piaci deviza közül.

A zuhanás megállítása nagyobb kihívás Magyarország számára, mint más piacokon. Magyarország devizatartalékai elmaradnak néhány regionális versenytársától.

A magyar forint rossz állapota mögött elsősorban az áll, hogy a piaci szereplők az energiaköltségek emelkedése miatt arra számítanak, hogy gazdasági lassulás következhet be, így a kockázatos eszközöket - mint például a forint - a biztonságos menedékek, például a dollár javára eladták.

Bár jelenleg úgy tűnik, hogy a magyar fizetőeszköz továbbra is rossz helyzetben van az euróval szemben, egyes piaci elemzők szerint bizonyos kritériumok teljesülése esetén a forint még az év folyamán talpra állhat.

Az biztos, hogy van néhány ha, így fogadni nem érdemes rá

Az alapkamat emelését is előirányozta az MNB július 12-re, így ez is adhat némi löketet a továbbiakra. A forint erősítése komoly kihívást jelent Orbán Viktor miniszterelnök kormánya számára, mivel Magyarország kettős hiánya és az uniós forrásokhoz való hozzáférés hiánya arra készteti a befektetőket, hogy a nemzetközi piacokon romló hangulat közepette eladják a forintot.

Ha elkezdenek be-áramlani az uniós források, ha véget ér az ukrajnai háború és visszatér a kockázati étvágy, ha az infláció lassulni kezd és a reálkamatok pozitívba fordultak, akkor a forint erősödhet.

You have no rights to post comments