artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Véget ért a HUNOR hivatásos, illetve a HUSZÁR önkéntes katasztrófavédelmi mentőszervezet ENSZ INSARAG irányelvek szerinti minősítése. Mindkét csapat teljesítette az előírt követelményeket, így a HUNOR a nehéz, a HUSZÁR a közepes kategóriájú városi kutató-mentő képességéről kapott tanúsítványt. A most megszerzett minősítés öt évig érvényes.

 

Több mint egyéves felkészülési, felkészítési, csapatépítési folyamatot zár le eredményesen a világszervezet által kiadott minősítés. Az idén júliusban megalakult HUNOR Magyarország hivatalos mentőcsapata, amely a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányításával működik. Tagjai hivatásos tűzoltók, akik valamennyien sokéves műszaki mentési tapasztalattal, speciális szakképzettségekkel rendelkeznek. A HUSZÁR önkéntesekből álló mentőszervezet, amelynek tagjai szintén speciális, a katasztrófahelyzetek felszámolása során jól alkalmazható szaktudással és tapasztalatokkal bírnak.

A HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet vezetői több hónapon át kaptak elméleti és gyakorlati képzést, hogy képesek legyenek csapataikat az INSARAG irányelvek szerint irányítani a kárterületen. Ezt követte a csapatok összekovácsolását és együttműködését segítő két gyakorlat, amelyeket a zsámbéki bázison hajtottak végre az elmúlt hetekben. Erről részletesebben korábbi olvashatnak.

Október 15-én vette kezdetét az INSARAG nemzetközi minősítő terep- és törzsvezetési gyakorlat, ahol a HUNOR mentőszervezet 98 fővel, 16 tonnányi eszközzel és felszereléssel, a HUSZÁR pedig 57 fővel, valamint 12 tonnányi eszközzel és felszereléssel vett részt, amiről előző is beszámoltunk.

A harminchat órás megmérettetésen mindkét csapat a megcélzott kategóriának megfelelő eszközökkel, folyamatosan végzett felderítési, kutatási, mentési, egészségügyi feladatokat, felállították és működtették a kárhelyszíni műveleti parancsnokságot, a saját táborukat, minden szempontból önellátásra rendezkedtek be.

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyakorlat lezárása után Tony Frisch nagykövet, az ENSZ INSARAG Irányító Csoportjának elnöke a BM OKF főigazgató-helyettesével tartott közös sajtótájékoztatón fontos lépésnek nevezte a magyar csapatok sikeres minősítését. Emlékeztetett arra, hogy ma a világon húsz nehéz és tizenkét közepes minősítésű mentőcsapat van, mostantól ebből Magyarország egyből 2 szerevezettel képviseltetheti magát! A tanúsítvány megszerzésével az ország a nemzetközi kapcsolatok terén is fontos lépést tett meg.

Az ENSZ képviselője emlékeztetett arra, hogy Magyarország már 2005-ben is úttörő szerepet vállalt az INSARAG irányelvek alkalmazásában, az elsők között vitte végig a felkészítési, kiképzési, minősítési folyamatot, erre pedig büszkének kell lenni.

 

 

 

 

 

 

 

 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nevében Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes köszöntötte a minősítőket. Mint mondta, percre pontosan tudja, mikor kapták meg a csapatok a várva várt „igen”-t a minősítőktől, hiszen folyton az óráját nézte várakozás közben – eszerint a HUNOR teljesítményének láttán 13.53-kor, a HUSZÁR munkáját értékelve pedig 14.33-kor született meg a minősítők kedvező döntése. A tábornok emlékeztetett arra, milyen nehéz volt a felkészülés folyamata, de végül sikerült venni az akadályokat. Hozzátette, a magyarok sok mindenben élen járnak, ezt mutatta a 2005-ös minősítés, és erre példa az idei is, ahol megint sikerült teljesíteni az elvárásokat. Ráadásul egyedülálló módon a minősítésnek egyszerre két mentőszervezettel vágott neki az ország, úgy, hogy az INSARAG irányelvek a felkészülési folyamat közepén változtak meg, és immár az új előírásoknak kellett eleget tenni. Góra Zoltán kijelentette, a legnagyobb dicséretnek azt tartja, hogy a minősítők a csapatok munkáját látva azt mondták, örömmel dolgoznának a magyarokkal a kárhelyszínen. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató helyettese köszönetet mondott természetesen a HUNOR és a HUSZÁR tagjainak is.

A minősítő gyakorlat lezárásával nem fejeződik be a humanitárius feladatokra történő felkészülés folyamata, hiszen az önkéntes mentőszervezetek további nemzeti minősítések előtt állnak. A tervek szerint a HUNOR létszáma 2013-ra eléri a kétszázat, de további jelentkezőket fogad a HUSZÁR mentőcsapat is. 2014 végéig még 150 embert képeznek ki humanitárius, kutató-mentő feladatok ellátására.

Forrás:

You have no rights to post comments