artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A riasztással, a felszerelések légi szállításra alkalmas csomagolásával, a katasztrófa sújtotta területre való utazással megkezdődött a HUNOR és a HUSZÁR ENSZ INSARAG irányelvek szerinti minősítése. 

 

 

 

A folyamatot mindvégig nyomon kísérik az ENSZ minősítői, megfigyelői. A külföldi szakértők két nap múlva mondják meg, hogy a magyar csapatok megkapják-e a nehéz, illetve közepes kategóriájú városi kutató-mentő minősítést. Mint arról már beszámoltunk, városunk közvetlenül is érdekelt a témában, ugyanis a Berettyóújfalui Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka, a szervezeten belül a II. csoport vezetője. 

A mentőcsapatok tagjai este tizenegy órakor kapták a riasztást, ezt követően az előírt időn belül megérkeztek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjának budapesti bázisára. Ott ma hajnalban átestek a kötelező regisztráción, az orvosi vizsgálaton, részt vettek a munkavédelmi oktatáson, a felszerelésüket teherautóra rakták, és oszlopmenetben elindultak Debrecenbe a repülőtérre. A légikikötőben megtörtént a katasztrófa sújtotta országba való beléptetésük, átestek a vámvizsgálaton is – méghozzá külön-külön, hiszen a valóságban sem egyszerre érkeznének. A Hajdú-bihari légikikötőben találkoztak a helyi veszélyhelyzet-kezelési hatóság (LEMA) kiküldött képviselőjével, aki elmondta a csapatvezetőknek a legfontosabb tudnivalókat. Mindkét csapat felállított a repülőtéren egy fogadó-indító központot (RDC). Az RDC a nemzetközi erők számára az érintett országban létrehozott belépési pont, amelyet az UNDAC csapat (tagjai különböző országok, nemzetközi szervezetek, az ENSZ OCHA veszélyhelyzetek kezelésére kiképzett vezetői) vagy az elsőnek érkező városi kutató-mentő (USAR) csapat hozza létre. Feladata előbb az érkező nemzetközi csapatok belépésének, majd távozásának segítése. Az RDC szorosan együttműködik a bevándorlásügyi, vámügyi és egyéb helyi hatóságokkal. Ha az RDC-t egy USAR csapat hozza létre, a központot átadja az UNDAC csapatnak, amikor az megérkezik.

A repülőtérről a megfigyelők és a HUNOR, valamint a HUSZÁR mentőszervezet összekötői, vezetői a Hajdúszoboszló tűzoltóságán berendezett LEMA-ba mentek. Itt a LEMA vezetője részletes tájékoztatást adott a katasztrófáról, az utána kialakult helyzetről és válaszolt a csapatvezetők kérdéseire. Ennek során szó esett az infrastruktúra használhatóságáról, például elhangzott, hogy a mobilhálózat részlegesen működik, a szolgáltatók azt ígérték, hogy 24 órán belül helyreállítják a hálózatot. A kommunikációt addig rádióval oldják meg. A hatóság vezetője kérdésre válaszolva beszámolt a közbiztonságról, az élelmiszer-beszerzési lehetőségről, arról, hogyan szerezhetnek a csapatok szállítóeszközt, üzemanyagot, embert a tábor védelmére, hol oldható meg a sérültek ellátása. A LEMA irányítója azt is elmondta, hogy sokan rekedtek a romok alatt, ők, amíg lehetett, mobilon jelezték, hogy nagyjából hol vannak. A helyi veszélyhelyzet-kezelési hatóság vezetője szólt arról is, hogy egy olasz, egy román és a két magyar csapat érkezett segítséget nyújtani, többre nincs szükségük, és a HUNOR, valamint a HUSZÁR mentőszervezettől azt kérte, hogy egyebek mellett segítsenek távol tartani a kéretlenül érkezőket, netán a katasztrófaturistákat.

Miközben a csapatvezetők megkapták az információkat és a feladatot a helyi hatóságtól, a többiek megérkeztek a táborhelyre és nekiláttak a tábor építésének. Már javában tartott a munka, amikor a HUNOR minősítők vezetőjének kezdeményezésére némi változás következett be a menetrendben: a helyi hatóság emberei „felháborodottan” követelték, hogy a mentőcsapatok azonnal kezdjék meg a mentést, mert az ország uralkodójának hozzátartozói is a romok alatt vannak. A királynő elvárja, hogy egy órán belül induljon meg a mentés, amit tévébeszédben jelent be Hunoria lakosságának. A mentőcsapatok ennek eleget is tettek, és nem sokkal este hét óra előtt megkezdődött a kárterületen a felderítés.

A feltételezett helyzetre épülő gyakorlat egész éjszaka és a holnapi napon is tart. (2012. október 16.)

Forrás: 

You have no rights to post comments