artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakemberei elektroszmog-szint méréseket végeztek a berettyóújfalui óvodában, általános iskolában és a Városházán. Az eredmények megnyugtatóak: az elektromos térerősség mértéke a megengedett szint 1,6%-a, ami az egészségügyi határérték töredéke.

Az NMHH mérésügyi munkatársai augusztus utolsó hetében több berettyóújfalui intézményben is ellenőrizték az elektroszmog-szint mértékét.

A Vass Jenő Óvoda és Bölcsődében, a József Attila Általános Iskola Széchenyi István Tagiskolában és a Városházán nyolc napon keresztül végzett mérések megállapították, hogy az elektromos térerősség értékei a vizsgált 100 kHz – 3 GHz frekvenciatartományban 0,14 és 0,45 Volt/méter között szóródtak az egyes intézményeknél.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                              Ady Endre utca                                                                                             József Attila utca

Az elektroszmog szennyezés szempontjából tehát minden intézmény biztonságos. A mért értékek rendkívül alacsonyak, hiszen az elektromos térerősség vizsgált frekvencia sávra vonatkozó legszigorúbb egészségügyi határértéke 28 Volt/méter.

Mivel a gyermekek fejlődésben lévő szervezete feltehetően nagyobb veszélynek van kitéve a megengedettnél magasabb elektromos sugárzás esetén, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kiemelt figyelmet fordít a gyermekintézmények ellenőrzésére. „Két éve indítottuk el célzott programunkat a hazai óvodák, iskolák elektromágneses kitettségének feltérképezésére” – számolt be lapunknak Szalai Annamária, az NMHH elnöke. „Szakembereink eddig mintegy nyolcszáz intézményt ellenőriztek országszerte, és szerencsére egyikben sem találkoztunk problémával. A sugárzás minden esetben a megengedett szintnél jóval alacsonyabb volt, ami nem jelent veszély sem a gyerekekre, sem a pedagógusokra, sem a szülőkre.

Modern társadalmunkban már a nap 24 órájában ér minket valamilyenfajta elektromos sugárzás – általában úgy, hogy nem is érzékeljük. Ez lehet természetes eredetű, mint például a villámok által keltett hullámok, vagy valamilyen emberi tevékenység eredményeként keletkező mesterséges sugárzás, mint a rádiók, televíziók és mobiltelefonok jelei. Az elektromos eszközök mind szélesebb körű alkalmazásával egyre többet hallani az elektroszmog, vagyis az elektromos berendezések által kibocsátott sugárzás ártalmas, az emberi szervezetre káros hatásáról is. A szervezetet még nem károsító sugárzás maximális mértékét az orvostudomány állapította meg és vizsgálja felül rendszeresen, folyamatos kutatások alapján. Hazánkban a lakosságra vonatkozó egészségügyi határértékek megegyeznek az Európai Unió által elfogadott, szakmai szervezetek ajánlásain alapuló előírásokkal.

Magyarországon az elektromágneses sugárzások közül a rádiófrekvenciás sugárzás mérésével a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság foglalkozik, együttműködve az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet szakembereivel. Az NMHH mérési eredményei folyamatosan elérhetők a hatóság honlapján, a oldalon.

 

Veszélyesebb a mobiltelefon a bázisállomásnál

Mivel a mobiltelefonos bázisállomások száma gyorsan nő, gyakran ezek állnak a figyelem és az aggodalmak középpontjában. Egy széles körben végzett kutatás – mely azt vizsgálta, hogy a lakosságot érő elektromágneses sugárzás milyen arányban származik a különféle emberi eredetű forrásokból – azonban kimutatta, hogy nagy átlagban körülbelül két nagyságrenddel nagyobb mértékű sugárzás ér minket a saját mobilkészülékünktől, mint az összes többi forrásból együttvéve. Ez a sugárzás sem határérték feletti, de jól mutatja, hogy ha csökkenteni szeretnénk a minket érő elektromágneses sugárzás mértékét, akkor azt a leghatékonyabban a telefonálási szokásaink megváltoztatásával tehetjük meg: például a beszélgetések időtartamának csökkentésével, fejhallgató vagy kihangosító alkalmazásával.

You have no rights to post comments