artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A LED fényforrások a jövő világítástechnikai megoldásai. Egyre több ilyen fényforrást használunk; energiahatékonyságuknak, várható élettartamuknak, sugárzási tartományuknak és kellemes színhőmérsékletüknek köszönhetően egyre inkább elterjedtté váltak. Arra teszünk kísérletet, hogy összefoglaljuk, miért érdemes ezeket választani, illetve miért érdemes lecserélni a régi izzónkat.

A LED fényforrások legfőbb jellemzője az egészen elképesztő mértékű energiahatékonyság. A régi wolframszálas izzókhoz viszonyítva 90% feletti megtakarítást érhetünk el, a jobb termékek a 140 lumen/Watt értéket is meghaladják. Ennek a tulajdonságuknak köszönhetően a LED fényforrások használata nem csupán a megtakarítás eszköze, hanem a környezetvédelemé is.

A várható élettartamuk kivételesen magas, akár ötvenszer tovább világíthatunk velük, mint a régi wolframszálas izzókkal tehettük. A valóságban mindez azt jelenti, hogy egy ilyen fényforrást hozzávetőlegesen 10-15 évig használhatunk. Ez idő alatt nem kell új fényforrásokat vásárolnunk, ami önmagában megtakarítást jelent. Ugyanakkor el kell mondani azt is, hogy a LED fényforrások az élettartamuk vége felé közeledve veszítenek a fényerejükből, ami miatt a még működő fényforrások cseréje is szükséges lehet.

Tagadhatatlan, hogy a már említett energiahatékonyság és a várható élettartam az a tulajdonság, amit mindenki elsőként említ a LED fényforrásokkal kapcsolatban, azonban sok más előnyös tulajdonságról is érdemes beszélni. A LED technológia alapvetően gömb karakterisztika mentén szórja a fényt, a gyártók azonban olyan fényforrásokat készítenek, amelyek esetében irányított a beesési szög nagysága. Ez azt jelenti, ha LED fényforrást választunk, erre is érdemes figyelnünk.

Mindenképpen érdemes szót ejteni az úgynevezett sugárzási tartományról.

Fontos tudni, hogy a LED fényforrások csakis a látható tartományban sugároznak, ultraibolya és infravörös tartományban egyáltalán nem. Ennek köszönhetően a LED technológia alkalmas a legérzékenyebb felületek megvilágítására (pl. műtárgyak), illetve ennek köszönhetően akár hűtőszekrények belső terében is elhelyezhetők.

A LED fényforrások színvisszaadása kiváló, a melegtől a hideg fehérig igen széles színhőmérséklet tartományt fednek le. Ennek köszönhetően könnyedén megtalálhatjuk azokat a fényforrásokat, amelyek a számunkra legmegfelelőbb természetes melegséget biztosítják.

Arról is érdemes szót ejteni, hogy a LED fényforrások rendkívül kis fizikai mérettel rendelkeznek, ennek köszönhetően típustól függően könnyedén találhatunk olyan formát, ami a legkisebb lámpatestekben is elfér. Ami a kompakt fénycsövek esetén problémát szülhet, a LED fényforrásoknál biztosan nem fog.

Látható, hogy a LED források számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, illetve gyors megtérülést biztosítanak, így mindenképpen érdemes mellettük dönteni. A BAUHAUS szakáruházak kínálatában megtalálhatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő termékeket.

You have no rights to post comments