artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2021. október 16. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor
06 (30) 874-9786

06 (30) 596-1883

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Zöldségleves

Csirkerizottó

Heti "B" menü:

Paradicsomleves

Sertéspörkölt tésztával

HETI MENÜ

2012. szeptember 15-én került sor Berettyóújfaluban annak a TÁMOP -5.5.1.-B.11/2 „A családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése” című pályázati kiírás keretén belül megnyert projektnek az első megbeszélésére, amely a Bihari Szabadművelődési és Népfőiskolai Egyesület vezetésével – több együttműködő partner bevonásával – fog megvalósulni 2014. március 31-ig.

 

„A család fája – Magtól az erdőig” címet viseli a projekt, melynek általános célja a családhoz, a gyermekekhez, a gyermekvállaláshoz kapcsolódó társadalmi viszonyulás javítása, a családi élettel kapcsolatos negatív jelenségekkel szembeni prevenció megvalósítása.

Elérendő fő cél az országos szemléletváltás előmozdítása, a családi szféra társadalmi jelentőségével kapcsolatban, integrált szolgáltatások nyújtásával a fiatal gyermekes családok támogatása – a kötelező önkormányzati alapellátási feladatokat kiegészítő eszközökkel – kis közösségi kezdeményezések útján. Ennek megvalósulásához nyújtandó integrált szolgáltatások egyesítik a foglalkoztatási, családi, szülői és egészségfejlesztési támogató szolgáltatásokat, és az innovatív eszközöket.

A drámaian alacsony születési mutatók, valamint a társadalom értékrendjében a családalapítás, a gyermekvállalás fontosságának jól látható visszaszorulása szükségessé teszi, hogy a köztudatban pozitív irányú változás, fordulat következzen be. Ehhez mindenekelőtt a helyi közösségek tagjai összefogásának erősítésére, a közös célok érdekében való cselekvés előmozdítására van szükség. Ebben a tevékenységben segíthet a Bihari Szabadművelődési és Népfőiskolai Egyesület a partnerekkel együttműködve, ugyanis jelentős szerepet tudnak vállalni mindenekelőtt azáltal, hogy a közösség tagjai számára pozitív, követendő példákat mutatnak be, tanácsokat adnak, megszervezik a gyermekfelügyeletet, segítik a helyi családok életét, megkönnyítve és vonzóbbá téve ez által a fiatalok számára a családalapítás, a gyermekvállalás melletti döntést. Ugyancsak fontos cél a gyermekvállalás és munkavállalás összeegyeztetését segítő szolgáltatások, szolgálatok megszervezése, kialakítása.

Ezek a célok az elnyert pályázat segítségével valósulhatnak meg, egyfajta családi szolgáltatásokat nyújtó központ létrehozásával, amelyek helyi szinten az ott élő családok, illetve a közösség más tagjai részvételével tevékenykednek, s hozzájárulnak a helyi társadalomban a családbarát attitűd megerősödéséhez.

A projekt kiemelt célcsoportja: Berettyóújfalu és térségében élő gyermekes szülők, házasságkötésre, gyermekvállalásra készülő párok, a gyermekvállalás után a munkaerőpiacra visszatérő anyák és apák, a társkeresés és a felelős párkapcsolati magatartás iránt érdeklődő fiatalok és más, párkapcsolati, házassági és egyéb családi ügyekben tanácsadást, segítségnyújtást igénylő személyek.

 

A projekt tevékenységcsoportjai:

Családokat támogató gyakorlati szolgáltatások:

 • Gyermekfelügyelet

Tapasztalatok és igényfelmérések alapján szükséges és pillanatnyilag hiányzó szolgáltatás ez városunkban.

 • Tanácsadó szolgálat

Személyesen, valamint virtuálisan (alhonlapon) feltehető kérdések megválaszolásával segítség a családokat.

 • Szívességcsere-központ

Önkéntes szolgáltatások cseréje az elsődleges cél. Lényege a kisgyermekes családok számára a már tapasztalt szülők, nagyszülők, idősebb generációk bevonásával történő tapasztalatátadás, segítségnyújtás önkéntes módon.

 • Tartós betegséggel élők napja

Térségünkben, városunkban sajnos nagy számban élnek asztmás, allergiás, liszt- és tej érzékeny, cukorbeteg gyermek és felnőtt, valamint gyakori az elhízás és egyre nagyobb a magas vérnyomásban szenvedők aránya. Ezeken a napokon a szakemberek segítségével olyan tanácsokat adunk a tartós betegséggel élőknek, melyekkel megkönnyíthetők mindennapjaik. Mód nyílik arra is, hogy a gyakorlatban is kipróbálják azokat a tevékenységeket, melyeket a szakemberek megmutatnak.

 

Gyermekvállalás és munkavállalás összeegyeztetését segítő szolgáltatások, képzések:

 • Újraorientáló foglalkozások

GYES-ről, GYED-ről munkába visszatérőknek tréning szervezése, ahol önismereti, kommunikációs, anyanyelvi gyakorlatok, álláskeresési tanácsadás segítségével megerősíthető, sikeresebbé tehető a visszatérés.

 • Reintegráló foglalkozások

A munkában már megszerzett tapasztalatok, felelevenítése, korszerűsítése.

 • Álláskeresési technikák

Pályakezdőknek, álláskeresőknek, olyanoknak, akik eddig csak a háztartásban dolgoztak.

 • Családi és munkavállalói kompetenciafejlesztő foglalkozások

A családi élet és a munkavállalás összeegyeztetését segítő foglalkozás.

 • Tájékozató előadások munkáltatóknak

A helyi munkáltatók részére olyan tájékoztató előadássorozat, amelyben a családbarát munkahelyi feltételek kialakítása a cél.

 

Közösségépítő programok – családi életre nevelés, tréningek, rendezvények:

 • Családi csoportos tréningek

Családi életre nevelést segítő, rendszeres, személyes jelenléttel megvalósuló csoportos tréningek.

 • Szociális kompetenciafejlesztő tréningek

Felelős párkapcsolati attitűd támogatása, kamasz fiataloknak szóló szemléletformáló foglalkozások a férfi-női kapcsolatokkal, családtervezéssel kapcsolatos kérdésekben.

 • Tréning kistiniknek

Tréning a kamaszkor küszöbén álló gyermekeknek. Az ellenkező nemhez való egészséges viszonyulás kialakítása, az erkölcsi, etikai illemszabályok betartásának hangsúlyozása. A testi és pszichés változások pozitív kezelésének elősegítése, a szülőkkel való jó kapcsolat megőrzésére irányuló gyakorlatok.

 • Házasságra való felkészítő foglalkozások

Segítségnyújtás a fiatal párok részére ahhoz, hogy a tartós elköteleződést jelentő házasság, mint érték mellett döntsenek és felkészülhessenek az ezzel kapcsolatos legfontosabb feladatokra, kihívásokra.

 • Családi, párkapcsolati meditáció

Párok közötti illetve a szülők és gyermekei közötti, generációk közötti vagy családon belüli kapcsolatok megoldása.

 • Családi napok

Családi közösségek építését szolgáló programok, rendezvények. Általában jeles napokhoz kötődő, egész családot bevonó rendezvények.

 • Kollégiumi tréningek

Külső szakember bevonásával megvalósuló tréning. A kollégiumban élők, a család melegétől távol élik hétköznapjaikat. Az ez által keletkező hiányt gyakorlatokkal, tréninghelyzetekkel enyhíti.

 • Családi alkotó napok

Olyan délutánok szervezése, ahol a család minden tagja tevékenykedik. A családtagok új dolgokban próbálják ki magukat, a nők kézműves tevékenységet folytatnak, a férfiak gasztronómiával foglalkoznak, míg a gyerekek a játszóházban töltik el az időt.

 • Szemléletformáló foglalkozások

A kamaszkor küszöbén álló fiataloknak tartalmas kikapcsolódás. A résztvevő gyermekek kapcsolatba kerülhetnek azokkal a gyerekekkel is, akikkel eddig csak az iskolában találkoztak, így lehetővé válik újabb kapcsolatok, ismeretségek kialakítása.

A programról bővebben a a 06-54/402-134-es telefonszámon, vagy Berettyóújfaluban, az Oláh Zsigmond  út 3/a alatt érdelkődhet.