artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Véget ért az Igazgyöngy Alapítvány, EGT / Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott, NCTA-2014-8330-G regisztrációs számon nyilvántartott, „Képesnek lenni” című pályázata, amely az alapítvány komplex esélyteremtő modelljének helyszínén, Toldon, a közösség építését, fejlesztését célozta meg a helyi asszonyközösségre támaszkodva.

A heti háromszori foglalkozásokat már a projekt elején „asszonyprogramnak” nevezték el a helyiek, pedig sok kicsi gyermek és néhány férfi is állandó részese volt a találkozóknak. A pályázat teljes időtartalma 21 hónap volt, amelyet három szakaszra osztottunk. Az első részben az alapvető konyhai ismeretek elsajátítása, a könnyen és olcsón elkészíthető receptekkel és a mindennap használt, illetve az eddig nem ismert háztartási praktikákkal ismerkedtünk meg. Ez nagyon fontos volt az asszonyok közösséggé formálása szempontjából.

A második szakaszban a tudatos családtervezés és a gyermeknevelés témakörét jártuk végig, a gyermekvállalástól egészen a felnőtté válásig. A harmadik szakaszban a családon belüli erőszak keretében pedig egy nagyon nehéz témát érintettünk. Megvizsgáltuk azt, hogy egy vita, vagy egy konfliktushelyzet, hogyan vezet egy családon belül erőszakhoz, bántalmazáshoz, milyen hatásai lehetnek a káros szenvedélyeknek a család életére. Szituációs játékokat és gyakorlati megoldási lehetőségeket hoztunk a konfliktuskezelésre és az erőszakmentes kommunikáció elősegítésére.

Minden szakaszban havi egy alkalommal egy külsős előadó segítségére és tapasztalataira is számíthattunk az adott témában, egyszer személyes találkozó, egyszer pedig az infokommunikációs technológia használatának elősegítésére skype-on keresztül. Az egyes szakaszok lezárásakor egy-egy egész falut érintő közösségi rendezvényt szerveztünk, melynek része a vidám hangulatú közös főzések, a gyerekek műsora és egy meghívott zenekar fellépése volt, a záró rendezvényen a Parno Graszt autentikus cigányzenekar volt a vendégünk.

A 21 hónap alatt egy pszichológus is segítette az asszonyok mindennapi életét. Továbbá lehetőségünk nyílt három kirándulásra is. A máriapócsi, békési és az egri kirándulás nagyon sok vidám pillanatot okozott nekünk és nagyban hozzájárult az asszonyok valódi közösségé formálásához.

You have no rights to post comments