artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 20. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Évek óta népszerű téma az írott és elektronikus sajtóban, hogy milyen vizet igyunk: miért egészséges vagy egészségtelen a palackozott víz és miért egészséges vagy egészségtelen a csapvíz. Érvek vannak bőven, pro és kontra, az ízlésünk pedig meglehetősen szubjektív.

 

 

Vannak azonban tények, amiket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Például, hogy az ember azt a vizet issza szívesen, aminek a fogyasztása jóleső érzéssel tölti el: jó ízű, oltja a szomjat, a pohárban a kristálytiszta víz kellemes látványt nyújt a szemnek.

Sajnos ez ma már – úgy hisszük – egyre kevesebb magyarországi település csapból kifolyó ivóvizéről mondható el. Vannak ugyan különféle víztisztító berendezések, kancsósak, csapra szerelhetők, amelyek vagy méreg drágák, vagy nem is érnek többet az áruknál. Ezért aztán töménytelen mennyiségben vásároljuk és fogyasztjuk a palackozott vizek minden formáját.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most beszéljünk újra a tényekről.

  • Magyarországon óvatos becslések szerint évente 1,5 milliárd darab, mintegy 60 ezer tonna kiürült PET palack termelődik évente. Ennek a mennyiségnek mindössze 15%-a kerül szelektív gyűjtőkbe és csak 7-8 %-át dolgozzák fel újra. Óriási hányad a szemétlerakókban végzi (és ez szinte a legjobb lehetőség!). A TERMÉSZETBEN EGY PET PALACK KB. 200 ÉV ALATT BOMLIK LE!
  • A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács adatai alapján 2011-ben 1.142 millió liter, 2012-ben 1.164 millió liter ásvány-, forrás- és egyéb vizet palackoztak. A 19 literes ballonos természetes ásványvizek forgalma (CSAK!) 22 millió liter volt.

Mi lehet hát az a megoldás, ami maradéktalanul megfelelhet igényeinknek és környezettudatos elvárásainknak és szándékainknak? Semmi új. Csupán az, ami elődeinknek teljesen természetes volt: újratölthető üvegek és palackok használata.

Az újratöltésnek több környezeti előnye is van! Hétszer-tízszer több csomagolást kell gyártani (kőolajból), ha újratöltős PET helyett egyszer használatosba töltünk és 40-szer annyit, ha visszaváltható üveg helyett használunk eldobó műanyagot. Az újratöltős rendszerekhez sokkal kevesebb természeti erőforrásra van szükség, és sokkal kevesebb energiát használnak fel a palackok gyártására. Az életútelemzések azt mutatják, hogy kevesebb földfelszíni ózon keletkezik, kevesebb levegő- és vízszennyezés történik, és kevésbé sérül az élővilág változatossága, ha újratöltős csomagolásokat használunk.

Ha Ön tudatos vásárló, akinek a minőség mellett fontosak a környezeti szempontok is, látogasson el hozzánk akár személyesen, akár web-áruházunkba. Ismerje meg szikvíz és ivóvíz termékeinket, szolgáltatásainkat. Szeretettel várjuk!

Buborék 92. Kft.
szikvíz és ivóvíz
gyártó és forgalmazó

 

Kapcsolódó cikkek és források:

You have no rights to post comments