artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Először jársz vizelettartási problémáddal orvosnál? Az orvosi vizsgálat sokak számára stresszhelyzetet jelent, ráadásul ilyen jellegű panaszokról általában nem könnyű beszélni. Összegyűjtöttünk olyan kérdéseket, amelyeket az orvos megkérdezhet annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb kép alakuljon ki benne a jelenlegi állapotodról, a Téged leginkább zavaró tünetekről és a terápiával kapcsolatos elvárásaidról. Ha előre felkészülsz, segíthet, hogy el tudd mondani a lényeges információkat, esetleg olyan fontos dolgot is, ami Téged zavar, de egyébként nem merül fel a beszélgetés során.

Légy őszinte, nyíltan mondd el, mi zavar a legjobban, mit szeretnél elérni a terápia segítségével, és kérdezz bátran, ha valami nem érthető!

Ha először jársz orvosnál, javasoljuk, hogy a következő kérdéseket gondold át előtte, hogy elmondhasd az orvosnak magadtól vagy a kérdésére válaszolva:

Mióta vannak vizelettartási panaszaid?

Ha lehet, pontosan mondd el, hogy mikor kezdődtek a panaszaid. Pl. 3 hete, fél éve, 2 napja, stb., mondjuk így: „Fél éve kezdődött, hogy időnként hirtelen nagyon erős vizelési ingert érzek, néha nem is érek oda időben a mosdóba.”

Milyen tüneteid vannak? Ezek milyen gyakoriak?

Vedd számba az összes vizelettárolási tünetet, ami Téged érint. Például elcseppen vagy elfolyik-e akaratlanul a vizeleted, esetleg teljesen átázik a fehérneműd? Előfordul, hogy hirtelen sürgető vizelési ingert érzel, ami miatt gyorsan meg kell látogatnod a mellékhelyiséget? Éjszaka is fel kell kelned vizelni, vagy inkább csak nappal látogatod meg gyakrabban a mosdót, mint korábban? Esetleg nappal és éjjel is? Figyeld meg, hogy ezek milyen gyakran jelentkeznek Nálad. Mindennap, esetleg naponta többször is vagy inkább csak hetente?

Inkontinencia tüneteiről, fajtáiról, kezeléséről egy helyen! >>

A panaszod köthető-e valamilyen élethelyzethez, tevékenységhez?

Próbáld a tüneteid jelentkezésének körülményeit megfigyelni! Pl.: este 8 után már nem iszol, mégis szinte minden éjjel kétszer ébredsz arra, hogy ki kell menned a mosdóba; csak olyankor cseppen el a vizeleted, amikor a nehezebb bevásárlókosarat megemeled. Ha nem tudod kötni fizikai aktivitáshoz a tüneteket, az is fontos információ. 

Töltsd ki az alábbi Önértékelő inkontinencia tesztet és majd beszéld ezt meg orvosoddal!

Tovább a teszthez!

Mennyi folyadékot iszol naponta?

Amikor megbecsülöd a szokásos napi folyadékfogyasztást, számold bele ezeket is: kávé/tea, leves, lédús gyümölcsök, alkoholos italok.

Milyen fajta folyadékot fogyasztasz, abból mennyit és mikor?

Itt elsősorban a következő folyadékok fogyasztására lesz kíváncsi az orvos: szénsavas/mentes, koffein tartalmú/mentes, cukros/ édesítőszeres, alkoholos/mentes, stb. Próbáld pontosan meghatározni, például: alkoholt (bort vagy koktélt) alkalomszerűen, havonta 2-4 alkalommal, kávét napi 2x iszom, stb.

Vidd magaddal a kitöltött 3 napos Vizelési naplót!

A folyadékfogyasztási szokásaidat, illetve a vizeletürítéssel kapcsolatos adataidat napló formájában is rögzítheted. Ehhez nyújt segítséget az alábbi vizelési napló, amit, ha kitöltve megmutatsz kezelőorvosodnak, nagyon fontos információkat szolgáltat számára a megfelelő terápia kiválasztásához.

Letöltöm a vizelési naplót!

Mennyire zavarnak a panaszok, illetve melyik zavar a legjobban?

Az élethelyzet, munka vagy szabadidős tevékenységek befolyásolják azt, hogy kinek mennyire zavaró egy-egy tünet: a gyakori vizelési inger egy tanárnál sokkal kellemetlenebb lehet, mint egy kötetlenebb munkát végzőnél. Gondolj arra is, hogy az éjszakai felkelésed esetleg nemcsak Téged zavar, hanem a Veled egy háztartásban élők alvásminősége is romlik, tehát mások számára is probléma.

Szoktad feszültnek, levertnek érezni magad a panaszaid miatt?

Próbáld minél pontosabban megfogalmazni, hogy mit érzel panaszaid miatt és mikor, például: aggódom, hogyan jutok el a mosdóba, ha ismeretlen helyre vagy olyan programra megyek, ahol nagyon sok ember van.

Vannak-e szokásaid, praktikáid panaszaid ellensúlyozására?
Gondold át, mit csinálsz, ha ismeretlen helyre mész, vagy ha hosszabb utazásra indulsz, stb. Például: "Ilyenkor mindig van nálam tartalék betét, és első dolgom feltérképezni a mosdókat egy új helyen."

Használsz-e valamilyen segédeszközt?
Segédeszköznek számítanak a betétek, pelenkák. Jó, ha ezek típusát is tudod, illetve fontos az is, hogy milyen gyakran kell használnod, cserélned őket.

Végzel valamilyen speciális gyakorlatot/tornát a panaszaid enyhítésére?
Itt például gátizom tornára, vagy speciális vizelési technikára gondolj, amit korábban már egy egészségügyi szakembertől elsajátítottál.

A teljes cikk itt olvasható! >>

Írta: Dr. Sz. Ildikó
Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments