artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Tampont vagy sem? A nők meglehetősen megosztottak e kérdésben: a tampon mellett voksolók általában a kényelmet emelik ki a tamponok előnyeként, illetve azt, hogy biztosabb védelmet nyújtanak például sportolás közben. Vannak, akik próbálták, de nem vált be nekik, ők leginkább a tampon okozta irritációt, illetve kényelmetlen, dörzsölő hatást róják fel a tamponoknak. Megint mások mindenféle kísérletezgetés, próba nélkül elvetik a tamponhasználatnak még a gondolatát is.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága, az FDA (FDA Consum. 2000;34:20−24.) már több mint másfél évtizeddel ezelőtt felhívta a figyelmet azokra a félrevezető internetes forrásokra, melyek azzal riogattak (és riogatnak ma is), hogy a tamponok (különösen a műselyemből készült termékek) veszélyes mennyiségben tartalmaznak rákkeltő anyagokat.

A tampon rákot okozhat?

Ezeket a gyanúsítgatásokat számos kutatás többszörösen cáfolta, ráadásul a tamponoknak szigorú feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy egyáltalán forgalomba kerülhessenek. Például igazolniuk kell, hogy termékük anyaga és tulajdonságai nem teremtenek kedvező feltételeket egy bizonyos gennykeltő baktérium növekedéséhez és elszaporodásához.

Rossz hír az összeesküvés-elméletekre fogékonyaknak, hogy a tampongyártók ezeket sem titkolják el – olyannyira nem, hogy a tamponok dobozában található használati útmutató minden esetben kitér a csekély, mégis valós veszélyekre és ezek elkerülésének módjára is. Elöljáróban rögtön szögezzük le, hogy ezek a kockázatok rendkívül ritkák, és előfordulásuk kellő elővigyázatossággal, a tamponhasználat szabályainak és a higiénés rendszabályoknak a szigorú betartásával még tovább csökkenthetők.

Beszéljünk a toxikus sokk szindrómáról!

A toxikus sokk szindróma (továbbiakban TSS-ként rövidítjük) egy jórészt tamponhasználat kapcsán, először a 80-as években megfigyelt tünetegyüttes. Meg kell azonban jegyezni, hogy nem kizárólag tamponhasználat kapcsán alakulhat ki, vannak közlések olyan esetekről, amikor a tamponhasználatnak tulajdonított TSS a tampon elhagyását követően ismét megjelent. Minden 100 000 tamponhasználó nőre számítva évente mindössze egyetlen esetben fordul elő. Nem azért kell hát róla beszélni, hogy ez egyszer s mindenkorra mindenkit elrettentsen a tamponhasználattól, de a tünetek ismerete és korai felismerése akár életet is menthet.

A TSS tipikus tünetei

A TSS létrejöttéért egy, a környezetünkben szinte bárhol jelen lévő gennykeltő baktériumot, az úgynevezett Staphylococcus aureust, ritkábban a Streptococcust teszik felelőssé.

Tamponhasználat mellett TSS-re kell gondolni az alábbi tünetek észlelésekor a menstruáció alatt, illetve az azt követő néhány napban (különösen tinédzsereknél vagy 30 évesnél fiatalabb nőknél):

  • magas láz
  • vérnyomásesés
  • hányás
  • hasmenés
  • izomfájdalmak
  • szédülés, gyengeségérzés
  • napégésre emlékeztető bőrkiütések

Bár a tünetek összességében sokszor influenzára emlékeztetnek, ilyenkor a tampont haladéktalanul el kell távolítani és sürgősen orvoshoz kell fordulni!

Hogyan csökkenhet a TSS kockázata? Kattints ide a teljes cikkért >>

Írta: Dr. Kelemen Csaba, szülész-nőgyógyász, endokrinológus

Forrás: Intima.hu

You have no rights to post comments