artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Sok szakfolyóirat és szakkönyv foglalkozik a szülésre való felkészüléssel, viszont annál kevesebb tárgyalja a szülést követő néhány órát, napot esetleg hetet. Hogyan változik egy nő teste közvetlenül a szülés után? Mikkel találkozhat egy újdonsült anya? Ebben a cikkben ezt a témakört fogom körbejárni.

Napjainkban már egyre több intézményben van lehetőség az aranyórára, vagyis arra, hogy komplikációmentes szülést követően a magzatot közvetlenül az anya mellkasára helyezzék, ezzel segítve elő a mielőbbi bőr-bőr kontaktust. Már ezalatt a két óra alatt elkezdődik a női szervezet hormonális átalakulása, a köldökzsinór elvágását követően a méhlepény leválik és kilökődik. Ezután kezdetét veszi a postplacentáris szak, melynek első felében az orvos megvizsgálja a lepény és a burok épségét, illetve a gáttájékot. Szükség esetén további beavatkozást végez, úgy, mint a hüvely és méhszáj sérüléseinek felderítése, ezek sérülése esetén ellátása, valamint a gátsérülés vagy gátmetszés összevarrása. Ebben a két órában a kismama még a szülőszobán marad megfigyelés alatt, a szülésznők vérnyomást mérnek, hőmérsékletet, valamint ellenőrzik a méh megfelelő összehúzódását. Ha a postplacentáris szak komplikációmentesen lezajlott, akkor a kismamát kiszállítják a gyermekágyas szobába, ahol már kettesben lehet újszülöttjével.

A méh

Az aranyóra nem csak az újszülöttre van kedvező hatással, hanem az anya szervezetére is. A bőr-bőr kontaktus, valamint az újszülött korai mellre tétele, a mellbimbó mechanikai ingerlése oxitocint szabadít fel az anya szervezetében, mely hatására a méh hatékonyabban össze tud húzódni, valamint boldogság hormonként ismert hatása is érvényesül.

A méhösszehúzódás bár kellemetlen lehet, egy jótékony folyamat, mivel hatására a méh mérete folyamatosan csökken, így segítve azt, hogy visszatérjen a terhesség előtti méretéhez. Kezdetét veszi a gyermekágyas időszak, melynek időtartama 6 hét. Ezalatt a 6 hét alatt zajlik le a méh tisztulási folyamata, mely jellegében egy menstruációhoz hasonló, időtartamát tekintve viszont elhúzódóbb. Akárcsak a menzesz, ez a váladék is, melyet lochiának nevezünk, először élénk piros, majd fokozatosan sötétül és mennyiségben is kevesebb, barna, majd végül sárgás-fehér színű lesz. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban megfelelően tisztálkodjon az anya. Ajánlatos betétet használni, minden székletürítés után letusolni. A gyermekágyas időszakban a fertőzések elkerülése végett nem ajánlott az ülőfürdő. Fontos figyelni a lochia színét és szagát. Hazabocsájtást követően, ha a lochia bűzössé válik, láz, hidegrázás, fokozott alhasi görcsölés jelentkezik, amit bő darabos vérzés kísér, azonnali osztályos ellátás indokolt!

A gátsérülést, illetve gátmetszést tisztán kell tartani, semmilyen különleges utókezelést nem igényel. Az esetleges duzzanat, illetve gáttájéki érzékenység elkerülése végett hasznos lehet a gátat jegelni alkalmanként 10 percig.

A méhnyak, a hüvely, a medencefenék és a hasfal

A teljes cikk itt olvasható >>

Írta: Dr. Forró Tímea, orvos, szülész-nőgyógyász szakorvos jelölt

Felhasznált irodalom:

Dr. Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve, Semmelweis Kiadó, Budapest, 2017

You have no rights to post comments