artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A brit egészségügyi ellátás otthon végezhető méhnyakrákszűrő tesztek postázását tervezi azon nők számára, akik elmulasztják a nőgyógyászati rákszűrő vizsgálatokat. Az egészségügyi hatóságok a rákszűrési részvételi arány javulását remélik a lépéstől, ami a szigetországban is gyalázatosan alacsony.

A brit állami egészségügyi ellátást biztosító NHS júniustól otthoni rákszűrő készleteket tervez postázni azoknak a nőknek, akik nem tesznek eleget a méhnyakrák korai kimutatását célzó nőgyógyászati vizsgálatra szóló behívónak. A statisztikák szerint évente 3200 nőnél diagnosztizálják a nőgyógyászati rákok eme formáját, és körülbelül 1000-en halnak bele a betegségbe. Az egészségügyi hatóságok szerint a halálesetek száma 2000-rel több lenne, ha egyáltalán nem lenne szervezett méhnyakrákszűrés. Azt remélik, hogy a mostani lépéssel javítható a korai felderítés és a gyógyulás aránya.

Mert az idejében felismert méhnyakrák csaknem 100 százalékban gyógyítható.

A brit statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy a nők csaknem egyharmada nem tesz eleget a behívónak. A most postázni kívánt teszt a méhnyakrákot okozó humán papillómavírus (HPV) kimutatására alkalmas, és a tervek szerint azoknál történnek további lépések a szűrés irányában, akiknél a teszt HPV jelenlétét igazolja. A brit egészségügyi hatóságok szerint a teszt csaknem olyan pontos, mint a rendelői vizsgálat.

Te elvégeznéd magadon a tesztet a fürdőszobában?

A teljes cikk az anyavilag.reblog.hu-n olvasható ide kattintva!

Írta: dr. Simonfalvi Ildikó radiológus főorvos

Forrás: Anyavilág

You have no rights to post comments