artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Túl vagyunk a május elsején, ami sok-sok éven át a munka ünnepét jelentette kicsinek és nagynak, kisdobosnak, úttörőnek, gyári munkásnak és TSZ-elnöknek egyaránt. Nézzük,  mi is a munka? Az emberiséggel egyidős ténykedés – hisz már az ősember is megdolgozott azért, hogy kielégíthesse alapvető szükségleteit. A munka olyan tudatosan végzett cél és eredményorientált tevékenység, amely hatással van a személyiségfejlődésünkre, társas- és magánéletünkre, anyagi helyzetünkre, mindennapjainkra.

Van, akinek teher, kín és szenvedés – főként, ha csak anyagi haszonszerzésre irányul, ezért örömtelen, nehézkes, monoton; de van, akinek az élete értelme – megelégedettséget és örömet okoz, miközben biztosítja a megélhetéshez szükséges anyagi javakat is. A jól végzett munka változtat, alakít, formál, épít – míg a felületesen elvégzett feladatok lezülleszthetnek. Csakúgy, mint a reményvesztetten eltöltött munkanélküli évek, amikor sokan érzik úgy, hogy fölöslegessé váltak a társadalom számára. Így a munka ünnepe tájékán sokakban bukkannak fel a múltból régi majálisok kellemes emlékképei: a tavasz feledhetetlen illatai, a májusfaállítás, a szabadtéri programok, felvonulások, piknik a napsütésben – de ki hinné, hogy a május elseje eredete véres politikai eseményekből ered, s hosszas harcok árán vált a munka ünnepévé? Azoké a harcoké, amelyek biztosítják a ma embere számára a 8 órás munkaidőt - szemben az 1817-ben 10-16 órás munkaidővel. Természetesen hosszasan tudnék arról beszélni, hogy manapság mi minden nehezíti a munkavállalók helyzetét – milyen elvárásokkal, sokszor emberfeletti feladatokkal kell megküzdeniük nap, mint nap, teljes felelősségvállalás mellett – de nem teszem.  Inkább néhány, nem csak majálisra való – piknikezéshez, kiránduláshoz, vagy otthoni kerti partihoz való -receptet osztok meg Önökkel, hogy ha csak egy kis időre is, de meg lehessen feledkezni a taposómalom fáradalmairól. Kérem, tartsanak velem!
 
ZÖLDSÉGES LEPÉNY
Hozzávalók: 1 kg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller, karfiol stb.), 4 tojás, 15 dkg liszt, 5 evőkanál zsemlemorzsa, só, bors, olaj a sütéshez
A megtisztított zöldségeket felkockázzuk, majd pépesítjük – elkeverjük a felvert tojással, a liszttel, zsemlemorzsával, sózzuk, borsozzuk.(Ha túl híg a massza, tehetünk még bele zsemlemorzsát). Kis lepénykéket formálunk belőle, majd forró olajban kisütjük.
 
VIRSLI LEVELES KÖPENYBEN SÜTVE
Hozzávalók: személyenként 2 db virsli, leveles tészta, 2 tojás, szezámmag, olaj a tepsi kikenéséhez
A leveles tésztát kiolvasztás után lisztezett deszkán kinyújtjuk, téglalapokra vágjuk. A virsliket beletekerjük egyenként a tésztalapokba – úgy, hogy a kapott tekercsek széleit alaposan megkenjük a tojással, és összenyomkodjuk – hogy sülés közben ne nyíljanak szét. A kiolajozott tepsibe helyezzük, megkenjük a tetejüket is tojással, megszórjuk a szezámmaggal,és előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
 
OMLETT ZÖLDSÉGES TÉSZTÁVAL
Hozzávalók: 10 dkg száraztészta,10 tojás,1 dl tejszín,6 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, olivaolaj, 1 maroknyi friss bazsalikomlevél, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szép nagy fej saláta, só, bors
A tésztát főzzük meg. A tojásokat habarjuk össze a tejszínnel, a zúzott fokhagymával, a felaprított bazsalikommal és petrezselyemzölddel, ízlés szerint sóval, borssal, és a reszelt sajt 2/3 részével. Keverjük bele a főtt tésztát is. Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat az olivaolajjal – szórjuk bele a felaprított vöröshagymát – s pár perces pirítás után öntsük rá a tojásos masszánkat. Közepes lángos süssük meg mindkét oldalát. Végül szórjuk meg a reszelt sajt maradék 1/3-ával – és néhány percre tegyük be a sütőbe, hogy rápirulhasson. Szeletelve tálaljuk – salátalevelekkel díszítve.
 
SZENDVICSKRÉM
Hozzávalók: 40 dkg füstölt kolbász, 10 dkg vaj, 1 evőkanál mustár, 3 evőkanál tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma 
A lebőrözött kolbászt kétszer átdaráljuk, majd habosra keverjük a vajjal, a pépesre zúzott fokhagymával, a reszelt vöröshagymával, és a tejföllel. Sózzuk, borsozzuk.
 
SNIDLINGES ZSEMLE
Hozzávalók: 8 db hosszúkás zsemle, 2 tojás, 30 dkg trappista sajt, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 csomó metélőhagyma (snidling), 2 késhegynyi őrölt bors, só, 1 paradicsompaprika 
A zsemlék felső részét levágjuk és kivájjuk a nagyobbik rész belsejét. A felvert tojáshoz hozzákeverjük a reszelt sajtot, a finomra vágott zöld fűszereket. A keveréket megsózzuk és megtöltjük vele a zsemléket. Sütőbe téve addig sütjük, míg a teteje kicsit megpirul. Paradicsompaprikával díszítjük.
 
FŰSZERES SAJTGOLYÓK
Hozzávalók 50 darabhoz: 40 dkg krémsajt, 15 dkg vaj, 40 dkg trappista sajt reszelve, 3 evőkanál tejföl, só, őrölt bors, l nagy csokor petrezselyemzöld, 1 nagy csokor snidling, őrölt pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld
A krémsajtból, a vajból, a reszelt trappista sajtból, kevés tejföllel, sóval, borssal fűszerezve jól formázható masszát keverünk. Hozzákeverjük a fölaprított snidlinget és petrezselyemzöldet is, majd diónyi gombócokat, formálunk belőle. A sajtgolyók egyik részét pirospaprikába, a többit apróra vágott petrezselyemzöldbe forgatjuk és színenként váltakozva tálra tesszük, sós keksz, vagy ropi társaságában kínáljuk.
 
MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁN: 
                                                                            Faar Ida
 

You have no rights to post comments