artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Coachként örömmel osztok meg ebben a rovatban is néhány coachingban használt kérdést, módszert, képzési anyagot, megfigyelést, tapasztalást, hogy több legyen köztünk a kedvesség és a szeretet. A gyermeknevelésben az a fantasztikus, hogy a hatásai nagyon hosszú időn át meghatározóak. Éppen ezért érdemes mindent szívvel, lélekkel, de mégis átgondoltan, és tudatosan tenni. Hiszen a mai cselekedeteink a gyermekünkkel együtt növekszenek tovább.

Nagyon sok ember áldozata a gyermekkorának. Sokkal több, mint amennyit gondolnánk. Pedig nekik is jót akartak a szüleik, biztosan őket is nagyon szerették, éppen csak arról nem volt tudomásuk, hogy az, amit ők jónak gondolnak, nem biztos, hogy a gyermeküknek is jó.

Ezen a héten azt járjuk körbe, hogy milyen szellemi örökséget kaphattak az őket körülvevő felnőttektől azok a gyermekek, akiket meleg – korlátozó nevelési stílussal neveltek a szüleik. Most is Ranschburg professzor munkásságát használom háttéranyagként. Természetesen ebben az esetben sincsenek tiszta típusok, de a jellemzők alapján felismerhető, ha valaki ebbe a csoportba tartozik.

Kontroll szempontjából a korlátozó szülő, vagy pedagógus, mindenben szabályozza, korlátozza a gyermeket. Rengeteg a szabály, ráadásul sokszor áthághatatlanok, rugalmatlanok, és merevek, és ezeket, minden körülmények között be kell tartani. Sok a tiltás, a féltés, a túlaggódás, a gyermek miatti idegeskedés. Természetesen ez a negatív hangulat a gyermekre is átragadhat, és elbizonytalaníthatja. Az ilyen szülők túlóvják, túlgondozzák a gyermeküket, és nem engedik önállósodni. Mivel a szabályokat a felnőtt alkotja, gyakran a gyermek nem is érti mi az, amit teljesítenie kellene.

A korlátozó szülő nagyon sok esetben egyedül dönt, mert úgy érzi, ő tudja a legjobban, a gyermekénél is sokkal jobban, hogy mi a jó a gyermekének. Függetlenül attól, hogy mennyi idős a gyermek. Ezeknek a gyerekeknek nem lehet piszkos a ruhája, és nem lehet a szülővel ellentétes a véleménye se. A nyílt agresszió teljesen tiltva van. A gyermekekben sok a harag a sok korlát és szabályozás miatt, de ezt nem fejezhetik ki, mert büntetést kapnak érte. Emiatt szorongóvá válhatnak.

Az így nevelt gyermekek általában udvariasak, illedelmesek, szabálykövetőek. Rendszerint nagyon jól tanulnak, igyekeznek mindig mindenkinek megfelelni, de soha nem képviselik a saját érdekeiket, mert egyrészt megtanulták, hogy azt büntetés nélkül nem lehet, másrészt olyan szorongással jár számukra saját maguk képviselete, hogy inkább lemondanak róla.

Gondolják csak végig, milyen óriási árat fizetnek az illemtudó, jól tanuló gyermekek azért, hogy a szüleik tökéletes gyermekei legyenek. Egész életükben szoronghatnak, és küszködhetnek a megfelelési kényszerükkel. Mégis sokkal szerencsésebbek, mint az a másik két csoport, akiket a következő két hétben vizsgálunk meg, mert őket legalább szeretik a szüleik. Igaz, hogy rosszul szeretik, de szeretik. Első ránézésre talán fel sem tűnik, mekkora kárt jelent ez a nevelési stílus, hiszen kötelességtudó, jóravaló felnőttek lesznek ezekből a gyermekekből. Az pedig szinte természetes a mai világban, hogy valaki szorong, vagy meg akar felelni.

boiannacoachDe, ha jobban belegondolunk, tudjuk, hogy mi oldja a szorongást, vagy mi csökkenti a feszültséget: a cigaretta, az alkohol, a gyógyszerek, és a különböző függőségek. Minden, ami eltereli a pillanatnyi rossz érzésről a figyelmet. Hát ez az ára az angyali, illemtudó, kötelességét szó nélkül teljesítő gyerekeknek.

Akinek inkább egy coach támogatására lenne szüksége, bővebb információt talál IDE kattintva. Keressen bátran az alábbi elérhetőségeken: telefonon a 06 30 240-0007-es számon, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, a www.boianna.hu weboldalamon vagy személyesen Berettyóújfaluban, a Kálvin tér 8. szám alatti irodámban, előre egyeztetett időpontban.

Fotó: pixabay.com

You have no rights to post comments