artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bizony, mintegy 50 fajta mentát ismerünk. Egyik legismertebb gyógynövényünk, az ajakosok rendjébe tartozik, és mindenütt megtalálható valamelyik fajtája. Erdőn, réten, mocsárban, vízparton, mérsékelt és mediterrán éghajlaton. Hibrid fajták is megjelentek. A legfontosabb ezekből a borsmenta – vagy borsosmenta, amit ma már csak termesztenek.

 

Mentát már több ezer éves  egyiptomi sírokban is találtak. Régi görög és római írásokban is előfordul,  mint ami enyhíti a gyomorfájást, epebántalmakat, görcsoldó hatású. A Bibliában is említik, a régi Palesztinában adót fizettek ezzel a növénnyel. A görögök mentából font koszorút viseltek az ünnepeken. A középkorban például a padlót szórták fel mentával, mert elűzte a rovarokat, bolhákat.

 

 

 

 

 

 

 

 

A mentát nem nehéz felismerni - elég megszagolni - de az egyes fajtákat már könnyen összekeverhetjük. Na ez nem olyan nagy baj, hiszen mindegyiknek kellemes íze és gyógyhatása van.

Fodormenta: emésztéssegítő, étvágyjavító, szélhajtó és epeműködést segítő. Enyhébb a borsmentánál.

Borsmenta: görcsoldó, epehajtó, szélhajtó. A népi gyógyászat hányás, nátha esetén is használta. Ma a kutatások alapján pozitív hatású az irritábilis bél szindróma  kezelésében, köhögés, nátha, reumás panaszok, csalánkiütés vagy egyéb viszketés, tenziós fejfájás tüneti kezelésében.

Macskamenta: szintén emésztést segítő, menstruációs görcsöket oldja, ezenkívül enyhe idegnyugtató hatású, így alvást elősegítő.

Hazánkban ez a három fajta általánosan hozzáférhető.

Hogyan használjuk?

Gyógytea: ha terem a kertben, mi is nyugodtan begyűjthetjük és száríthatjuk. évente 2-3 alkalommal is szedhető a levél. Fontos, hogy ne tűző napon szárítsuk, mert 40 fok fölött károsodnak az illóolajok.

Teának általában 1,5 gramm szárítmányt egy csésze vízzel leforrázunk.  Gyakori teakeverékekben is tenni, mert kellemes ízt ad.

Érdemes kipróbálni a csíki székelyek kedvenc teáját: 2 rész szárított áfonyalevél, 1 rész mentalevél.

Friss növény: a nyári melegben bármilyen limonádé, szörp, forró vagy hideg tea, vagy koktél feldobható egy ág mentával.

Az almalevest is ízesíthetjük pl. fahéj helyett friss mentalevelekkel.  De a sárgabarack lekvárt is érdemes mentával főzni az idén, nagyon finom!

Az indiai konyha kedvelt mártogatója a mentás raita. A nagyon erős, csípős indiai ételek után hűsíti az ember ínyét, száját.

Elkészítése: 1 nagy pohár (450 g) natúr joghurtot ízesítünk őrölt korianderrel, sóval, borssal, 1 gerezd fokhagymával. Belekeverünk bőven lereszelt és kicsavart uborkát, és egy nagy csokor apróra vágott mentát.

Egy egyszerű paradicsomsaláta is más ízű lesz egy kis apróra vágott mentával. De aki járt már arab országokban, biztosan kóstolta a feledhetetlen sziruposan édes mentateát is.

Szóval érdemes akár egy talpalatnyi helyen vagy cserépben is mentát ültetni.

Illóolaj: illóolajat a fodormenta és borsmenta levelek és virágok vízgőz desztillációjával állítanak elő. Erős, metsző mentolos illatú. Az egyik legfontosabb illóolaj. Gyulladás gátló, antiszeptikus, vírusölő, hurutoldó, fájdalomcsillapító. Már nagyon alacsony koncentrációban is hatásos. a ma nagyon népszerű „lóbalzsam” egyik fontos összetevője, de minden fájdalomcsillapító, hűsítő kenőcsben megtalálható.

Megfázás, influenza, légúti fertőzések esetén is érdemes párologtatni.

Szénanátha esetén 2 csepp borsmenta és 2 csepp levendulaolajat tegyünk a párologtatóba.

Arcüreggyulladás esetén 3 teafa és 2 csepp borsmenta olajat tegyünk forró vízben és inhaláljunk vele.

Fejfájás esetén 1-1 csepp olajat lehet a halántékra kenni.

Viszketésnél (pl. rovarcsípés) 1% oldatot készítünk vízzel, és ezzel lehet borogatást vagy lemosást végezni.

A borsmenta illóolaj azon kevés illóolajok egyike, amelyet belsőleg is lehet használni. Kockacukorra cseppentve lehet, semmi esetre sem töményen!

Gyerekeknél, 4 éves kor alatt nem szabad mentol tartalmú készítményeket használni! Szintén kerülni kell a várandós és szoptató kismamáknak.

A fentiekben csak pár ötletet mutattam a számtalan felhasználási lehetőségből. De javaslom, hogy mindig legyen otthon kéznél szárított borsmenta tea és egy kis üveg illóolaj!

Biobanya -

/Képek forrásai: safru.hu, napidoktor.hu, gyógytea.hu, edenkert.hu, naturkence.hu/

You have no rights to post comments